Ζύμη αλμυρής τάρτας, εύκολη και οικονομική

Ταρτιέρα: 28-30 εκ. Χρόνος: 20′ Kόστος: (μόνο η ζύμη ≈1,50€)

pie crust

Θα συνεχίσουμε με τις ζύμες για λίγο ακόμα αφού είναι και  πολλές, και νόστιμες, και γευστικές και δοκιμασμένες.

Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δοκιμάσεις ποιά σου ταιριάζει καλύτερα.  Στην τσέπη, στην προετοιμασία, στο φούρνο, στη γεύση, στην ευκολία και τέλος στα σχόλια που θα ακούσεις. 

 Πάμε λοιπόν για τη δεύτερη συνταγή. 

 Λατρεμένη «τάρτα»… H Βασική Ζύμη [2]

 pie crust

Χρειάζεσαι:

  • 2½ φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.κ. αλάτι
  • ¾ κ.κ. ζάχαρη
  • 1 κανονικό φλιτζάνι τσαγιού παγωμένο βούτυρο (πραγματικό βούτυρο, αγελάδας)
  • ¼ μέχρι ½ φλιτζάνι τσαγιού παγωμένο νερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Ανακατεύεις το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μέτριο μπολ. Στη συνέχεια σπας το βούτυρο με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί και να δημιουργήσει νιφάδες.  Προσθέτεις το νερό αρχίζοντας με το ¼ του φλιτζανιού, λίγο-λίγο μέχρι να έχει η ζύμη σου μεταξένια υφή.

Η παραπάνω διαδικασία είναι για ζύμωμα «με το χέρι» όμως μπορείς να αποφύγεις αυτή τη διαδικασία (εγώ προτιμώ τις μηχανές) αν έχεις mixer που σου επιτρέπει να ζυμώνεις (δηλαδή γάντζο).  

Σε αυτή την περίπτωση χτυπάς το αλεύρι με το βούτυρο το αλάτι και τη ζάχαρη και μόλις σχηματιστούν «νιφάδες» έχει σπάσει δηλαδή το βούτυρο συμπληρώνεις το νερό, λίγο-λίγο, μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τον κάδο. Περίπου 4-5 λεπτά.

  1. Χωρίζεις τη ζύμη στα δύο. Αν θέλεις μπορείς να αποθηκεύσεις τη μισή στην κατάψυξη (ή στο ψυγείο για 3-4 μέρες –πάντα τυλιγμένη σε ζελατίνα) για μία επόμενη φορά ή την κρατάς στην περίπτωση που κάνεις κλειστή τάρτα οπότε θα χρειασθείς το μισό ζυμάρι για την κάλυψη.
  2. Ζυμώνεις για πολύ λίγο πάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια, ανοίγεις το φύλλο, απλώνεις πάνω στην «αλευροβουτυρωμένη» ταρτιέρα και ακολουθείς την ίδια διαδικασία για όλες τις τάρτες, δηλαδή τρυπάς με το πιρούνι, στρώνεις ένα βάρος από πάνω για να μη φουσκώσει η ζύμη και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15 περίπου λεπτά.

ζύμη και πλάστης    pastry-for-single-crust-pie-10303-ss    στρώσιμο ζύμης

Όσο περισσότερο ανοίγεις το φύλλο με τον πλάστη, τόσο πιο λεπτό θα γίνει. Να θυμάσαι το φύλλο ανοίγει πάντα με κάθετες κινήσεις. Θα ανοίγεις και θα γυρίζεις το φύλλο (κάθετα και ανάποδα) αλευρώνοντας ελαφρά την επιφάνεια και θα ξανά-ανοίγεις Στο τέλος, το φύλλο σου θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο σε διάμετρο από το σκεύος που θα χρησιμοποιήσεις. Όταν το φύλλο σου είναι έτοιμο, τύλιξέ το «ελαφρά» γύρω από τον πλάστη, ώστε να μη σπάσει, και έτσι θα το ακουμπήσεις απαλά πάνω στο σκεύος σου αφήνοντας αρκετό φύλλο έξω από την περιφέρειά του για να μπορέσεις, όταν το στρώσεις, με τα χέρια σου, να καλύψεις όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά. Αν σου σπάσει ή σου κοπεί ή σου λείπει από κάποιο σημείο λίγο ζυμάρι δεν πειράζει. Θα πάρεις από κάποιο σημείο που περισσεύει και θα καλύψεις το κενό.  Την ζύμη που περισσεύει γύρω γύρω από το σκεύος θα την κόψεις με ένα μαχαίρι ή με την βοήθεια του πλάστη.

Tip 1:  Το mixer (ακόμα και το μικρούλι, χειρός) χτυπάει τη ζύμη με μεγαλύτερη ταχύτητα και μας δίνει καλύτερο αποτέλεσμα. 

Tip 2: Η ζύμη αυτή θα σου καλύψει μία κανονική ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ.

Tip 3: Για να μη φουσκώσει η ζύμη θα χρησιμοποιήσεις ρύζι, ρεβίθια, φασόλια, φακή ή και όλα μαζί (ότι έχεις, δεν έχει σημασία) που θα στρώσεις πάνω σε ζελατίνα (που μπαίνει στο φούρνο) ή αντικολλητικό χαρτί που θα έχεις τοποθετήσει πάνω στην ζύμη σου που θα έχεις ήδη τρυπήσει.

Σημ.: κ.κ. = κουταλάκι του καφέ

Να θυμάσαι πως ότι χρησιμοποιήσεις από τα παραπάνω όσπρια δεν θα μπορέσεις να τα μαγειρέψεις αλλά μπορείς να τα βάλεις σε ένα βάζο (αφού κρυώσουν) και να τα έχεις για κάθε φορά που θα φτιάχνεις μία καινούργια τάρτα. Μη ξεχάσεις να βάλεις ένα χαρτάκι στο βάζο σου ότι το περιεχόμενο είναι για βάρος και όχι για φάγωμα!

Να σου πως βέβαια ότι σε κάποια exclusive cook shops θα βρεις «βαράκια» ειδικά γι’ αυτή τη δουλειά.

Συμβουλή μου; Αν σου αρέσει το ζύμωμα και θέλεις να φτιάχνεις δικές σου ζύμες (από ψωμί, τάρτες και πίτες μέχρι cakes και μπισκότα) τότε βάλτο στο πρόγραμμα και κάνε μία σημαντική επένδυση.  Αγόρασε ένα mixer επιτραπέζιο (υπάρχουν καταπληκτικά και πολύ οικονομικά στο εμπόριο. Το δικό μου είναι ένα Bosch που αγόρασα – μαζεύοντας λίγα-λίγα χρήματα σε ένα κουμπαρά – μόλις 119 € και νομίζω ότι είναι το καλύτερο δώρο που μου έκανα. 

Τώρα που λέω δώρο, πες την επιθυμία σου στους φίλους και τους δικούς σου ανθρώπους.  Δεν είναι ντροπή.  Αντί να σου κάνουν δώρο μικροπραγματάκια, που δεν θα σε ευχαριστήσουν τόσο πολύ, ας προσφέρουν όποιο ποσό επιθυμούν και εσύ συμπληρώνοντας το ποσό που λείπει (αν λείπει) να αγοράσεις ένα mixer που στην κουζίνα θα είναι το δεξί σου χέρι.

Αααα, και άκουσέ με προσεκτικά.  Θα το τοποθετήσεις πάνω στον πάγκο της κουζίνας, να το βλέπεις, να το χαίρεσαι και κυρίως να το χρησιμοποιείς… συνέχεια.

 Αυτές είναι οι δύο βασικές ζύμες που εγώ χρησιμοποιώ.  Στην πορεία θα μοιραστούμε συνταγές για τάρτες που περιλαμβάνουν και την ζύμη.  Κάθε δοκιμή μας αφορά προσωπικά. Εσύ θα βρεις ποια ζύμη προτιμάς και θέλεις να χρησιμοποιείς ή αν προτιμάς να αλλάζεις, έτσι για ποικιλία.

 

Advertisements