riceΜερίδες: 4/ Χρόνος Προετοιμασίας: 20΄/ Κόστος: έως 2€

Από μικρή που ήμουνα λάτρευα το πιλάφι.  Στην πορεία θα δεις ότι, στον τομέα φαγητό, πολλά είναι αυτά που μου αρέσουν πολύ, όπως το ρύζι και τα μακαρόνια (σε κάθε τους μορφή)  και μερικά που μισώ θανάσιμα όπως π.χ. ο αρακάς.  Κάποτε θα σου πω το γιατί. Μάλλον την ημέρα που θα έχω το θάρρος να αναρτήσω μία συνταγή που να περιλαμβάνει αρακά και ας μην τον τρώω!!!

Στο θέμα μας λοιπόν που είναι το ρύζι. Από μικρούλα μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου το ρύζι υπήρχε στο τραπέζι τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα – για να μην πω, σχεδόν, κάθε μέρα.

Οι «συριανολιβανεζικοαιγυπτιακές»! μου καταβολές βλέπεις.  Με μία γιαγιά και μία μαμά που γεννήθηκαν στην Συρία και έζησαν στο Λίβανο και στην Αίγυπτο δεν θα μπορούσαμε παρά να έχουμε ρύζι στο τραπέζι που, κατά την άποψή μου, μπορεί να συνοδεύσει και να απογειώσει ή να συμπληρώσει κάθε φαγητό… ή σχεδόν. 

Σκέτο, σε σούπα, με σάλτσα, με λαχανικά, με σαλάτα, με αυγό βραστό ή ομελέτα, με γιαούρτι, με φακές ή ρεβίθια, με πράσα ή με σπανάκι, με κρέας, με κοτόπουλο, με ρόδι, με αμύγδαλα, με saffran με κουρκουμά,  με, με, με, με….
various rices

Και δεν θα μιλήσω για τους διαφορετικούς τύπους, basmati, αμερικάνικο, τηγανητό, κινέζικο, parboiled, άγριο, κίτρινο, νυχάκι, Καρολίνα, ακόμα και ο λαπάς με λεμόνι αρέσει σε πολλούς — στον αδελφό μου ας πούμε –… σελίδες θα χρειαζόμουνα για να τους βρω όλους.

Άπειρους συνδυασμούς μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή και στην πορεία θα τους περιγράψω έναν προς έναν. Υπόσχομαι.

Το μυστικό του όμως?  Πως θα φτιάξεις ένα σκέτο, απλό, σπυρωτό πιλάφι που θα σταθεί με αξιοπρέπεια στο τραπέζι σου.  Που θα συνοδέψει, επάξια, από τις φτωχικές φακές μέχρι ένα υπέροχο φιλέτο?

Τη βασική του συνταγή, αυτή που ξέρω εγώ και που θα μοιραστώ μαζί σου, την έμαθα από τη μαμά μου Renée και τη γιαγιά μου Gemillée.  Θυμάμαι, παντρεμένη πια, όποτε πήγαινα επίσκεψη στο πατρικό μου, η πρώτη κίνηση ήταν να ανοίξω το ψυγείο και να βρω το ρύζι που υπήρχε πάντα και να κλέψω μία δύο κουταλιές, έτσι παγωμένο. Διότι, το έλεγα τότε, το λέω και τώρα.

Η συνταγή που θα σου δώσω είναι βήμα-βήμα η συνταγή της Renée, όπως γίνεται στις χώρες της Μέσης Ανατολής ΑΛΛΑ (ακόμα και όταν το μαγειρεύω εγώ) σαν της Renée δεν είναι!  

Φταίει η κατσαρόλα;  Φταίει η φωτιά; φταίει η ανάσα της μανούλας μου πάνω από το ρύζι που κόχλαζε; Τι να πω, δεν ξέρω.

Πιλάφι, λευκό και σπυρωτό (για τέσσερα άτομα)

Θα χρειασθείς:

  • 1 κούπα καφέ ρύζι μακρύκοκκο, parboiled*(220 γρ.)
  • 1 κούπα (την ίδια) και 2 δάχτυλα (οριζόντια) νερό (350 γρ.)
    • Για κάθε κούπα ρύζι που θα μαγειρέψεις,  θα προσθέσεις, αντίστοιχα, και μία κούπα και 2 δάχτυλα (οριζόντια) νερό.
    • Να θυμάσαι ότι, ακόμα και αν αλλάξεις το σκεύος σου, δηλαδή αν χρησιμοποιήσεις ένα ποτήρι, ή ένα φλιτζάνι του καφέ ή κάτι άλλο πάντα η αντιστοιχία σε νερό θα είναι: Το ίδιο ακριβώς σκεύος γεμάτο και 2 δάχτυλα (οριζόντια) νερό.
  • 1 κύβο, ανάλογα με το συνοδευτικό ή ότι αγαπάς, λαχανικών, βοδινό ή κοτόπουλο
  • Λίγο λάδι (όσο να κάνεις μία στροφή πάνω από την κατσαρόλα σου (50 γρ.)
  • Αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία:

  • Τουλάχιστον 1 ώρα πριν το μαγείρεμα θα μετρήσεις το ρύζι σου και θα το αφήσεις να φουσκώσει σε ένα μεγάλο μπολ με ζεστό (σχεδόν ζεματιστό) νερό. Θα πρέπει να είναι σκεπασμένο εντελώς και να έχει και 2-3 δάχτυλα (οριζόντια πάντα) παραπάνω. Το ρύζι σου θα απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται για να γίνει υπέροχο.
  • Παράλληλα μπορείς να έχεις έτοιμη και σκεπασμένη την κατσαρόλα σου με το μετρημένο νερό (1 κούπα και 2 δάχτυλα, οριζόντια — είπαμε για κάθε κούπα ρύζι), τον κύβο σου, το λάδι και το αλατοπίπερο. ΠΡΟΣΟΧΗ στο αλάτι, γιατί, ο κύβος έχει και αυτός αλάτι. Καλό είναι μόλις ζεσταθεί λίγο το μείγμα σου και πριν βράσει και ρίξεις το ρύζι σου να το δοκιμάσεις.  Μην καείς, πρόσεχε.

 Πως το φτιάχνεις:

  1. Έχει φουσκώσει το ρύζι σου (θα δεις ότι θα έχει ρουφήξει σχεδόν όλο το νερό). Ανάβεις την εστία στην υψηλότερη βαθμίδα και παράλληλα σουρώνεις το ρύζι.
  2. Μόλις πάρει βράση αδειάζεις το ρύζι στην κατσαρόλα ανακατεύεις μία φορά και περιμένεις να πάρει βράση.
  3. Μόλις γίνει αυτό χαμηλώνεις τη φωτιά σου τόσο όσο να κοχλάζει το ρύζι πολύ ελαφρά. Σκεπάζεις την κατσαρόλα και το αφήνεις για 20’ (περίπου).
  4. Ανοίγεις την κατσαρόλα, θα δεις ότι σε όλη την επιφάνεια θα έχουν σχηματιστεί μικρές τρυπούλες. Δοκιμάζεις για να βεβαιωθείς ότι είναι ακριβώς όπως το θες και σκεπάζεις καλά με το καπάκι αφού πρώτα βάλεις μία καθαρή, κατά προτίμηση άσπρη πετσέτα της κουζίνας, που θα απορροφήσει τους υδρατμούς και δεν θα το αφήσει να πανιάσει.
  5. Μετά από 10 λεπτά είναι έτοιμο για σερβίρισμα με οποιοδήποτε συνοδευτικό έχεις επιλέξει.

 Σημείωση:

Ανάλογα με τη συνταγή ή και την επιθυμία σου μπορείς να προσθέσεις στο νερό πριν ρίξεις το ρύζι ότι αγαπάς: από φρέσκα μυρωδικά (άνηθο,  μαϊντανό, ρίγανη, βασιλικό ή σχοινόπρασο, σελινόριζα,  κ.ά.), μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, κανέλα, saffran, κουρκουμά, curry, ginger, κ.ά.) καθώς επίσης και καρότα ψιλοκομμένα, αρακά, μανιτάρια, καλαμπόκι κ.τ.λ.)

 Επεξηγήσεις:

  • Κούπα καφέ: λίγο μεγαλύτερη από το φλιτζάνι του καφέ ή του τσαγιού
  • Parboiled*: επεξεργασία σε βραστό νερό πριν τη συσκευασία

 

Advertisements