Xρόνος προετοιμασίας: 20’/ Mερίδες: 2 / Κόστος: 1,60€

basmati rice

Υπέροχο, μυρωδάτο ρύζι το Μπασμάτι (Basmati) που μπορεί να συνοδέψει αξιοπρεπέστατα οποιοδήποτε πιάτο. 

Η μυρωδιά του την ώρα που μαγειρεύεται είναι συγκλονιστική και μπορείς κανείς να το φάει και σκέτο (με μία σαλάτα, ένα αυγό, λίγο τυράκι τριμμένο, γιαούρτι ή μυρωδικά).

Υλικά συνταγής

  • 1 κούπα ρύζι Μπασμάτι (190 γρ.)
  • 2 κούπες νερό ή ζωμό (400 ml.)
    • μπορείς αν θέλεις για περισσότερη γεύση να διαλύσεις ένα κύβο (ανάλογα με το βασικό σου πιάτο δηλ. κοτόπουλο, βοδινό ή λαχανικά σε 1 κούπα βραστό νερό). Προσωπικά πιστέυω ότι δεν χρειάζεται, το μπασμάτι είναι μυρωδάτο και γευστικό από μόνο του. 
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη ή 1 κ.σ. βούτυρο ή 2 κ.σ. ελαιόλαδο (50 γρ.)
  • 1 κ. κ. αλάτι
  • Λίγο φρέσκο πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Ξεπλένεις καλά το ρύζι.
  2. Ζεσταίνεις το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη ή το ελαιόλαδο) και σωτάρεις το ρύζι μέχρι να γυαλίσει.
  3. Προσθέτεις (σιγά-σιγά) το ζεστό νερό (ή το ζωμό) και αλατοπιπερώνεις (προσοχή στο αλάτι αν έχεις βάλει κύβο!).
  4. Ανακατεύεις καλά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνεις τη θερμοκρασία σε μέτρια ώστε να βράζει ελαφρά.
  5. Μαγειρεύεις με το καπάκι μισόκλειστο.
  6. Όταν έχει σχεδόν ρουφήξει το ζωμό, αποσύρεις από τη φωτιά και σκεπάζεις το σκεύος με μία λεπτή πετσέτα.
  7. Σερβίρεις στολίζοντας το ρύζι σου με ένα κλαράκι φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.

Tip: Στις αραβικές χώρες και στη μέση ανατολή αρέσει πολύ η κρούστα του ρυζιού.  Αφήνουν λοιπόν την κατσαρόλα για πολλές ώρες πάνω στη χαμηλή φωτιά με αποτέλεσμα ο πάτος να ξεροψηθεί. Είναι πεντανόστιμο αλλά προσοχή αν φάτε πολύ θα πονέσει το στομάχι σας οπότε με μέτρο!

Και λίγη ιστορία:  To ρύζι Basmati είναι μια ποικιλία από μακρύ, λεπτόκοκκο και εξαιρετικά αρωματικό ρύζι προερχόμενο, παραδοσιακά,  από την Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές .  Η Ινδία προμηθεύει το 65% της αγοράς ρυζιού με μπασμάτι, ενώ το Πακιστάν αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο. Η ονομασία «Basmati» προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη बासमती, που σημαίνει «αρωματικά».

Πιστεύεται ότι αυτό το ρύζι έχει ξεκινήσει να καλλιεργείται στην Ινδία εδώ και πολλούς αιώνες. Ωστόσο, τα πρώτα σωζόμενα στοιχεία αναφέρονται από τον Ηeer Ranjha το 1766. Ενώ συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της ινδικής και πακιστανικής κουζίνας χρησιμοποιείται εκτενώς στα περσικά, αραβικά κράτη και στη Μέση Ανατολή. Η Ινδία και το Πακιστάν είναι πλέον οι μοναδικοί καλλιεργητές και εξαγωγείς αυτής της ποικιλίας ρυζιού στον κόσμο.

 

Advertisements