Φτιάχνονται σε ½ ωρίτσα και ψήνονται σε 10′. Αν τα βγάλεις από την κατάψυξη έχεις φαγητό στο τραπέζι σε ένα τέταρτο!

P1010407

 

 

  • Ποσότητα: ≈ 12 μπιφτέκια (ανάλογα με το μέγεθος)
  • Κόστος (12 τεμ.) : το πολύ 11€ ανάλογα με τον κιμά

 

 

Αν εργάζεσαι και δεν προλαβαίνεις, αν έχεις παιδάκια που αγαπούν τον κιμά και συχνά πυκνά αριβάρουν στο σπίτι μαζί με μία ορδή από φίλους ή φιλενάδες, αν ξαφνικά ο άνδρας σου, η αδελφή σου ή ο γιος σου ανακοινώσουν έτσι απλά…

Αααα ξέχασα να σου πω, θα μαζευτούμε το βραδάκι να παίξουμε μία μπιριμπίτσα ή να δούμε τον αγώνα και εσύ δεν έχεις προλάβει να πας στο supermarket ανοίγεις την κατάψυξη και τα τα τα τα…

Ένα πανεύκολο φαγητό που το φτιάχνεις μία φορά και έχεις «καβάντζα» για αρκετά σερβιρίσματα και βγαίνεις γρήγορα από τη δύσκολη θέση ή από το «ωχ, δεν πρόλαβα να μαγειρέψω και έχω μία πείνα».

Μπιφτεκάκια λοιπόν, νόστιμα, εύκολα, θρεπτικά, χορταστικά και υγιεινά!

Θα χρειασθείς:

P1010485

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή βόειο (μπορείς να τα φτιάξεις με ότι κιμά θέλεις, ακόμα και να αναμείξεις με χοιρινό ή να φτιάξεις τα ίδια μπιφτέκια με κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας).
  • 2-3 φρυγανιές σικάλεως που θα μουλιάσεις με νεράκι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (αν το βάλεις στο multi θα πρέπει να πατήσεις 2-3-4 φορές, γρήγορα το κουμπί και , να το παρακολουθείς μέχρι να το ψιλοκόψεις  –μην το κάνεις κρέμα γιατί θα σου βγάλει πολύ νερό και θα χάσει τη γεύση του).  Εγώ το ψιλοκόβω στην επιφάνεια εργασίας με το μαχαίρι του chef
  • 1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα ή καμιά δεκαριά τοματίνια ψιλοκομμένα (είναι πιο νόστιμα)
  • 1 αυγό
  • 3 κ.σ. λάδι
  • 3 κ.σ. ξύδι (κάποιοι βάζουν αντί για ξύδι ούζο, εγώ δεν το προτιμώ)
  • 1 κούπα τυρί τριμμένο (ότι έχεις)
  • Αλάτι (προσοχή αν το τυρί είναι αλμυρό ή αν βάλεις soya) – Πιπέρι
  • Μυρωδικό (ότι έχεις στο σπίτι) ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανό, δυόσμο (ένα όμως κάθε φορά όχι απ’ όλα)
  • Αν θέλεις μπορείς στο μείγμα σου να προσθέσεις:
  • 1 κ.σ. soya
  • 1 κ.σ. Μπαλσαμικό ξύδι σύκο ή σκέτο

Διαδικασία

  1.  Μουσκεύεις τις φρυγανιές σου σε νεράκι
  2. Ψιλοκόβεις το κρεμμυδάκι και την τομάτα ή τα τοματίνια
  3. Ανακατεύεις όλα τα υλικά
  4. Προσθέτεις τις φρυγανιές που στύβεις αλλά όχι τελείως (λίγο νεράκι θα  κάνει πιο αφράτο το μπιφτέκι σου)
  5. Ανακατεύεις πολύ καλά όλα σου τα υλικά φορώντας γάντια μίας χρήσεως και αλατοπιπερώνεις.
  6. Μη φοβηθείς να δοκιμάσεις λίγο τον κιμά (σε διαβεβαιώ δεν θα πάθεις τίποτα απολύτως, χρόνια το κάνω, και θα έχεις σίγουρο αποτέλεσμα) ώστε να τσεκάρεις αν λείπει κάτι αλάτι, πιπέρι το μυρωδικό σου.
  7. Όταν το μείγμα σου ενοποιηθεί καλά αρχίζεις να πλάθεις τα μπιφτέκια σου (περίπου 12 των 90 γρ. το καθένα).  Τα στρώνεις πάνω σε ένα δίσκο (καλύτερα πλαστικό) και τα βάζεις στην κατάψυξη για τουλάχιστον 10-12 ώρες, να παγώσουν καλά.
  8. Στη συνέχεια τα τοποθετείς σε μία σακούλα και ανάλογα με την ανάγκη μαγειρεύεις όσα σου χρειάζονται (από ένα μέχρι όλα).

Ψήσιμο 

Σίγουρα μπορείς να τα ψήσεις στον φούρνο, στο τζάκι ή στα κάρβουνα. Εγώ δεν κάνω τίποτα από αυτά. Δες τι κάνω: 

  • Όταν κάψει καλά ρίχνω τα μπιφτέκια ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΤΡΑ από την κατάψυξη και τα αφήνω μέχρι να ξεκολλήσουν από το τηγάνι. Γυρίζω από την άλλη χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά και ακολουθώ την ίδια διαδικασία.
  • Βάζω στην εστία μου ένα αντικολλητικό τηγάνι και ανάβω το μάτι στην ψηλότερη σκάλα και το αφήνω να κάψει.

 

Αυτό το σύστημα θωρακίζει το κρέας (κάνει δηλαδή μία κρούστα απ’ έξω με αποτέλεσμα να κρατήσει μέσα όλα του τα υγρά).

  •  Μόλις ξεκολλήσει και από την άλλη πλευρά χαμηλώνω την εστία, σκεπάζω το τηγάνι μου και αφήνω να ψηθεί το μπιφτέκι μου για 2-3 λεπτά αν το θέλω λίγο ψημένο,  4 λεπτά αν το θέλω μέτριο και 5 λεπτά αν το θέλω καλοψημένο.
  • Φυσικά θέλει παρακολούθηση γιατί τηγάνι από τηγάνι και εστία από εστία, καμιά φορά ακόμα και και ο κιμάς από τον άλλο κιμά έχουν διαφορά.
    • Το κρέας πάντως δεν είναι καλό να παραψήνεται γιατί χάνει εντελώς όλα του τα συστατικά και στεγνώνει εντελώς.
  • Μόλις ολοκληρώσεις σερβίρεις και συνοδεύεις με ότι τραβάει η καρδούλα σου. Δες τι επιλογές έχεις:
  • Πράσινη Σαλάτα
  • Πατατοσαλάτα
  • Ψητά Λαχανικά
  • Σαλάτα Εποχής
  • Βραστά Λαχανικά
  • Αρακά, καρότο, καλαμπόκι , μανιτάρια σοταρισμένα σε λίγο βούτυρο αγελάδας
  • Σπαράγγια
  • Φασολάκια βραστά με λεμόνι
  • Φασόλια piaz
  • Πατάτες (οποιαδήποτε μορφή τηγανητές, βραστές, πουρέ, στο φούρνο, ψητές)
  • Ρύζι
  • Μακαρόνια
  • Κουσκουσάκι
  • Μαγιονέζα και Μουστάρδα ή Ketchup
  • Γιαούρτι

Εγώ δεν βάζω λεμόνι στο κρέας, δεν μου αρέσει, εσύ όμως μπορεί να το θέλεις οπότε μην παραλείψεις να κόψεις μερικά φρέσκα λεμονάκια και να τα βάλεις μαζί με τα μπιφτέκια στο πιάτο σου και Καλή Επιτυχία.

Advertisements