final phase

 Ποσότητα: 20-24 τεμ. Χρόνος Παρασκευής: (Περίπου 2 ώρες Kόστος: max. 2€

Δεν υπάρχει ποιο ωραίο πράγμα από το να είσαι κάπου καλεσμένη και να προσφέρεις μία ελαφριά λιχουδιά που έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου.  Ακόμα και αν σε καλέσουν την τελευταία στιγμή θέλεις 2-3 ώρες για να φτιάξεις ένα light γλυκάκι χωρίς να επιβαρύνεις την τσέπη,τη σιλουέτα σου ή τη σιλουέτα των φίλων σου.

Εννοείται ότι αν αγαπάς τις λιχουδιές αλλά προσέχεις και τη διατροφή σου θα φτιάξεις «πορτοκαλοσοκαλατάκια» και για σένα ή αν περιμένεις επίσκεψη στο σπίτι.

Δες τι πρέπει να κάνεις αρκεί να έχεις στο σπίτι πορτοκάλια, ζάχαρη, βούτυρο και σοκολάτα κουβερτούρα (εμένα αυτά δεν λείπουν ΠΟΤΕ από το ψυγείο μου).

Τι χρειάζεσαι:

3 μέτρια πορτοκάλια χωρίς κέρατα και χωρίς κουκούτσια (περίπου 600 γραμμάρια)
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη (200 γραμμάρια)
1 ποτήρι του νερού, νερό (200 ml.)
1 πλάκα σοκολάτα κουβερτούρα (125 γραμμάρια)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (15-20 γραμμάρια)

Πως τα φτιάχνεις:

  • Πλένεις πολύ καλά τα πορτοκάλια και αφού τα στεγνώσεις καλά τα κόβεις σε ροδέλες με το μαντολίνο. Αν δεν έχεις χρησιμοποιείς ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και προσπαθείς να έχουν οι ροδέλες το ίδιο πάχος.  Αφαιρείς φυσικά τα κουκούτσια.
  • Βάζεις σε μια κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη (εγώ βάζω μισή κρυσταλλική μισή ακατέργαστη, μου αρέσει καλύτερα) και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνεις, προσεκτικά τις ροδέλες.  Αφήνεις να βράσουν για περίπου 5’-6’ λεπτά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που θα αρχίσει ξανά να βράζει το νερό– αφού βάλεις μέσα τις ροδέλες πορτοκάλι).

phase 1

 

Ετοιμάζεις την σχάρα του φούρνου σου, πάνω από ένα ταψάκι και στρώνεις επάνω τις ροδέλες που αφαιρείς από την κατσαρόλα, μία-μία με μία τσιμπίδα ή με δύο κουτάλια (προσοχή να μην τα τραυματίσεις) και τα αφήνεις να στραγγίξουν για μία, περίπου, ώρα.

 

 

  • Ανάβεις τον φούρνο σου στον αέρα, στους 100°C και αφού ζεσταθεί καλά βάζεις μέσα τη σχάρα με το ταψάκι και αφήνεις για μία, τουλάχιστον, ώρα, οπωσδήποτε μέχρι να δεις ότι έχουν στεγνώσει καλά, χωρίς όμως να ξεραθούν.  Θέλει και λίγο παρακολούθηση το πράγμα.

phase2

  • Αφού τα βγάλεις από το φούρνο και, τα αφήσεις να κρυώσουν καλά, λιώνεις, για 1’ – 2’ λεπτά την κουβερτούρα (που θα πρέπει να κόψεις σε μικρά κομματάκια) με το βούτυρο (σε φούρνο μικροκυμάτων ή αν προτιμάς bain marie*.
  • Στρώνεις σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί και πιάνοντας με μία τσιμπίδα κάθε ροδέλα τη βουτάς ολόκληρη, ή μισή ή κατά τα τρία τέταρτα στη σοκολάτα  και τις τοποθετείς πάνω στο αντικολλητικό χαρτί για να στεγνώσουν.
    • Αν αποφασίσεις να βυθίσεις ολόκληρη τη φέτα σε σοκολάτα θα πρέπει να υπολογίσεις διπλάσια περίπου ποσότητα σοκολάτας/βούτυρου.

Συσκευάζεις σε ένα ωραίο καλαθάκι ή κουτάκι ή ότι έχεις και τα πας πεσκέσι εκεί που σε έχουν καλέσει.

Επεξήγηση: *To «bain Marie» είναι ο καλύτερος τρόπος για  να λιώσεις τη σοκολάτα, Βάζεις, πάνω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ένα μεταλλικό ή γυάλινο σκεύος μπολ με την σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια και αφήνεις την θερμοκρασία και τον ατμό να δουλέψουν για σένα.  

Advertisements