Προετοιμασία & Αναμονή: 5 ώρες – Μερίδες: ≈ 8 Κόστος: 4,5∈ 

Τούρτα Σοκολάτας, ΕύαΗ φίλη μου η Εύα, όταν αποφασίσει να μπει στην κουζίνα, φτιάχνει εκλεκτά εδέσματα.  Όπως λέει και η ίδια δεν το έχει και πολύ με την κουζίνα. Εγώ δεν συμφωνώ καθόλου.

Αν αυτό το καταπληκτικό cake είναι ένα δείγμα, τότε φιλενάδα μου μαγειρεύεις τέλεια.  Μου έστειλε λοιπόν αυτή τη συνταγή.  Δοκίμασα και λάτρεψα και είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψεις και εσύ.  Είναι εύκολο, είναι γρήγορο, είναι οικονομικό και εντυπωσιακό.  Βέβαια καλό είναι να έχεις και κάποιον πίσω να σου πλένει κανένα σκεύος αλλά δεν βαριέσαι. Το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει.

Θα χρειασθείς – για το cake :

  • 500 ml. νερό
  • 120 ml. κονιάκ
  • 10 κ.σ. ελαιόλαδο (∼ 150 ml.)
  • 110 γρ. ζάχαρη
  • 6 κ.σ. κακάο (∼ 90 γρ.)
  • ½ κ.γ. σόδα
  • 2 κ.γ. ξύδι
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού*
  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Διαδικασία :

Βάζεις όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ (εύκολα πράγματα) και τα ανακατεύεις, με το σύρμα,  μέχρι να αποκτήσεις έναν ομοιόμορφο χυλός. Αλευρωβουτυρώνεις μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο και ρίχνεις το μείγμα σου.  Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C

Θα χρειασθείς για την ganache:

  • 970 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 600 γρ. κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας

Διαδικασία :

Κόβεις την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και την βάζεις σε bain-Marie να λιώσει. Ζεσταίνεις την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΑΖΕΙΣ!!). Αφού ζεσταθεί την ρίχνεις, σιγά πάνω από την λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύεις μαλακά με μια marise, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο και λείο το μείγμα σου.

Αφήνεις το μείγμα λίγο στην άκρη για περίπου 15΄ώστε να πέσει η θερμοκρασία του.  Στη συνέχεια σκεπάζεις καλά με μία μεμβράνη, φροντίζοντας να ακουμπάει πάνω στο μείγμα και να μην αφήνει κενό και, το βάζεις στο ψυγείο, για μισή ώρα.

Και πάμε τώρα στο καλλιτεχνικό κομμάτι, τη συναρμολόγιση

Βάζεις το κέικ σε μία στρογγυλή πιατέλα και, με μία λεπίδα (αν δεν έχεις λεπίδα, χρησιμοποιείς ένα μεγάλο μαχαίρι χωρίς δόντια) το κόβεις, οριζόντια, σε δύο όμοιους δίσκους.

Βγάζεις την κρέμα από το ψυγείο, την χτυπάς με το σύρμα να αφρατέψει και απλώνεις τη μισή πάνω στον ένα δίσκο, την σκεπάζεις με τον άλλο δίσκο και απλώνεις από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Αφού την ισιώσεις από όλες τις μεριές και καθαρίσεις την πιατέλα σου, τοποθετείς το γλυκό στο ψυγείο για 4 τουλάχιστον ώρες πριν το σερβίρισμα.

Μπορείς, αν προτιμάς, να φτιάξεις το γλυκό σου και από το προηγούμενο απόγευμα και να το σερβίρεις την επόμενη.

Για το σερβίρισμα, σκορπάς σκόνη κακάο με μία λεπτή σήτα και τοποθετείς φέτες από φρέσκο πορτοκάλι ή και φλούδα (ακέρωτου, αν γίνεται) πορτοκαλιού κομμένη σε julienne (μικρά, λεπτά μπαστουνάκια). Για δες πώς:

orange julienne

Άλλωστε, η υπέροχη φωτογραφία της τούρτας που μοιράστηκε μαζί μας η Εύα τα λέει όλα.

*Tip: Αν συνηθίζεις να στύβεις ή να τρως  πορτοκάλια (κυρίως τώρα που είναι η εποχή τους) βγάλε πρώτα το ξύσμα (αφού τα πλύνεις καλά) και αποθήκευσε το σε ένα γυάλινο βάζο μέσα στην κατάψυξη. Έτσι, θα έχεις φρεσκότατο, μυρωδάτο ξύσμα κάθε ώρα και στιγμή.  Το ίδιο μπορείς να κάνεις με τα λεμόνια και το lime. 

Σημειώσεις:

  1. κ.σ.= κουταλιά της σούπας κ.γ. = κουταλάκι του γλυκού
  2. Το food styling επιμελήθηκε και φωτογράφισε ο σύζυγος της Εύας, Νίκος που, κατά τις φήμες φτιάχνει ένα καταπληκτικό κοκκινιστό. Υποσχέθηκε να μας το μαγειρέψει και να μοιρασθεί τη συνταγή μαζί μας. Περιμένουμε.
Advertisements