Lagana

Σε λίγες μέρες έχουμε Καθαρά Δευτέρα και εγώ πρόλαβα την λαγάνα όταν ήταν «μικρή, τραγανή, τρυφερή και πεντανόστιμη»

πριν μεταλλαχθεί στην παντόφλα που αποφάσισαν να πουλάνε οι φούρνοι τα τελευταία χρόνια. Θυμάμαι που πάντα ρωτούσαμε, συνήθως τις μέρες κοντά ή μετά την Καθαρά Δευτέρα, γιατί οι φούρνοι που φτιάχνουν τόσα ψωμιά (που δεν είχαν — τότε — την τεράστια ποικιλία που προσφέρουν στις μέρες μας, δεν συνεχίζουν να πουλάνε λαγάνες και μετά, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα.  Η αποστομωτική απάντηση, φυσικά, ήταν ότι αυτή είναι η παράδοση.  Παρόλο που λατρεύω το ψωμί σε όποια μορφή του αυτές τις λαγάνες που ήταν σαν αεροπλανοφόρα δεν τις αγάπησα ποτέ.  Σχεδόν δεν τις αγόραζα, ήταν τεράστιες, άνοστες και ότι περίσσευε μόνο φρυγανιά μπορούσες να το κάνεις γιατί την επόμενη μέρα αδύνατο να την φας. Μέχρι που ανακάλυψα ότι το να φτιάξεις τη δική σου λαγάνα, στο φούρνο σου και στο σπιτάκι σου είναι μία καταπληκτική «γευστική» εμπειρία.

Με έναν όμως βασικό όρο: Να σου μάθει τον τρόπο ο Άκης. Ποιος Άκης, μα ο αγαπημένος μου Άκης Πετρετζίκης φυσικά.  Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις συνταγή του και να μην την πετύχεις.

Ετοιμάσου λοιπόν να φτιάξεις λαγάνες για την φετινή Καθαρά Δευτέρα και θα με θυμηθείς. Ποτέ, ποτέ δεν θα ξαναπάς στο φούρνο να αγοράσεις την έτοιμη γιατί αυτή που θα φτιάξεις εσύ θα είναι «μικρή, τραγανή, τρυφερή και πεντανόστιμη»

Χρειάζεσαι: 

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό (Σημαντικό!)
  • 350 γρ. νερό
  • 10 γρ. μαγιά ξερή
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 γρ. αλάτι
  • Ελαιόλαδο (1-2 το πολύ κ.σ)
  • Σουσάμι
  • Για το άλειμμα της λαγάνας ένα κρασοπότηρο με νερό και 1 κ.γ. ζάχαρη

Με αυτή την ποσότητα θα βγαίνουν 2 μεγάαααλες λαγάνες (όσο το ταψί του φούρνου, αν αυτό σου αρέσει) ή 4 μικρές, κομψές και νόστιμες όπως αρέσουν σε μένα. Το κόστος ελάχιστο, βαριά βαριά να φτάσεις τα 2,00 €- 2,50 € και πολλά λέω.

Διαδικασία:

  • Στο μπολ του μίξερ ρίχνεις το νερό (ελάχιστα χλιαρό ή της βρύσης. Αν είναι ζεστό πολύ θα κάψει τη μαγιά και δεν θα φουσκώσει), τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύεις με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί, τελείως, η μαγιά.
  • Αφήνεις 5′ με 10′ λεπτά τη μαγιά να φουσκώσει και να αναπτυχθεί (θα δεις στην επιφάνεια να δημιουργούνται πολλές φουσκάλες).
  • Ρίχνεις πάνω από τη μαγιά που έχει πια φουσκώσει το αλεύρι, το αλάτι και 1 το πολύ 2 κουταλιές λάδι.
  • Χτυπάς καλά με τον γάντζο μέχρι να γίνει μία μπάλα και ξεκολλήσει από τον κάδο.

Προσοχή ξεκινάς με την χαμηλή σκάλα για να μην πεταχτεί το αλεύρι παντού μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά και στη συνέχεια ανεβάζεις στην δυνατή σκάλα για 7-8 λεπτά.

  • Βάζεις το έτοιμο ζυμάρι σε ένα μεγάλο μπολ, το σκεπάζεις καλά με μία μεμβράνη και το αφήνεις να φουσκώσει. Πρέπει να διπλασιασθεί σε μέγεθος.
  • Παίρνεις το ζυμάρι (με αλευρωμένα χέρια για να μην κολλάει) και το ανοίγεις  πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια με τη βοήθεια ενός πλάστη και στη συνέχεια με τα χέρια μέχρι να δώσεις το σχήμα και το μέγεθος που θες. Ο Άκης έφτιαξε 2 λαγάνες με αυτό το ζυμάρι. Εγώ, που τα πειράζω όλα έφτιαξα 4 (ναι, τέσσερις πιο mignon και κομψές!)
  • Τοποθετείς τις λαγάνες σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφεις (πολύ ελαφρά) με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζεις με μπόλικο σουσάμι.
  • Αφήνεις και πάλι τις λαγάνες να φουσκώσουν για περίπου 20′-30′ και, στη συνέχεια, κάνεις με τα χέρια μικρά βαθουλώματα για να είναι αλλού «ψωμωμένη» και αλλού «τραγανή» και πολύ λίγο ελαιόλαδο.
  • Ψήνεις στους 200°C  (12′ με 15′ ανάλογα με το πάχος και το φούρνο) μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.  Αν μπορείς να περιμένεις τις ψήνεις μία μία και ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ!

Δες το video του Άκη εδώ παρακάτω. Τυφλοσούρτης σου λέω, άμα δεις και κάνεις θα καταλάβεις και ΔΕΝ θα αποτύχεις, είναι σίγουρο αυτό. 

Ιδέα: Αν σου περισσέψει λαγάνα (που δεν το βλέπω!) μπορείς να βάλεις στην κατάψυξη ή ακόμα καλύτερα να την κόψεις σε λεπτές φετούλες και να την ψήσεις στο φούρνο. Έτσι θα έχεις καταπληκτικές φρυγανιές για το πρωινό σου ή για ένα snack αλλά και αν τις βάλεις στο multi (αφού τις φρυγανίσεις ή αφού ξεραθούν καλά) θα έχεις μία υπέροχη σπιτική «γαλέτα» για τα παναρίσματά σου. 

Advertisements