Chicken broth

Στο εξωτερικό βρίσκεις στα ψυγεία των supermarkets έτοιμο ζωμό κότας ή βοδινού που μπορείς στη συνέχεια να χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου.  Εδώ δεν νομίζω ότι έχω δει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, ο ζωμός, και μάλιστα ο σπιτικός, προσθέτει γεύση σε οποιοδήποτε φαγητό μας.

Πάμε λοιπόν να τον φτιάξουμε και να τον βάλουμε στην κατάψυξη, έτσι για να έχουμε.

Τι χρειάζεσαι για να φτιάξεις ζωμό κοτόπουλου:

Όλα τα κόκαλα από  ένα κοτόπουλο που έχεις παραγγείλει ή έχεις φτιάξει (κατά προτίμηση ψητό). Ρίξτα σε μία κατσαρόλα με όλα τα σχετικά κρεμμύδι, celery, καρότα, θυμάρι, φύλλα δάφνης και (αν σου αρέσει) αλάτι και πιπέρι σε κόκκους.  Πρόσθεσε ¾ του λίτρου νερό και βάλτα σε δυνατή φωτιά. Όταν πάρει μία βράση χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα.  Μπορεί να χρειασθεί να ξαφρίσεις μία-δύο φορές.  Πολύ γευστικός ζωμός γίνεται με τις φτερούγες που θα βρεις σε έτοιμες συσκευασίες ή στο κρεοπωλείο και που είναι ιδιαίτερα οικονομικές.

Αφού τελειώσει άσε το ζωμό σου να κρυώσει λίγο και πέρασέ τον από ένα σουρωτήρι ή ακόμα καλύτερα ένα τουλπάνι.  Αποθήκευσέ τον σε βαζάκια στην κατάψυξη και έχεις έτοιμο ζωμό για να χρησιμοποιήσεις όποτε σου χρειασθεί.  Ξεπαγώνει εύκολα σε θερμοκρασία δωματίου αλλά αν βιάζεσαι του κάνεις ένα ωραίο bain-Marie*.

Μπορείς να βάλεις οποιοδήποτε ζωμό στην θήκη που φτιάχνεις παγάκια και έτσι να έχεις μικρές ποσότητες για να βάλεις στο πιλάφι ή σε κάποιο φαγητό που θέλεις να του δώσεις λίγο ακόμα γεύση.

Είναι αυτονόητο ότι μπορείς να κάνεις το ίδιο ακριβώς με ένα ολόκληρο κοτόπουλο που θα το βράσεις (με όλα τα απαραίτητα μυρωδικά που θα το κάνουν νόστιμο) και θα αποθηκεύσεις. Όσο για το κοτόπουλο αφού το ξεκοκκαλίσεις πόσες ιδέες θέλεις να σου πω?

  • Θα το αναμείξεις σε μία σαλάτα, πράσινη, με λαδολέμονο, μουστάρδα και λίγη μαγιονέζα.
  • Θα φτιάξεις μία ριζοσαλάτα με καλαμπόκι, καρότο, αρακά και ψιλοκομμένο κοτόπουλο.
  • Ή, ακόμα καλύτερα, θα το βάλεις μέσα σε sandwich με μαρούλι, μαγιονέζα, λίγη παρμεζάνα και θα έχεις ένα τέλειο snack που θα δώσεις στα παιδιά στο σχολείο ή θα πάρεις για φαγητό υγιεινό και νόστιμο στο γραφείο ή ακόμα και στην εκδρομή.

Επίσης, ο κάθε ζωμός αλλά κυρίως του κοτόπουλου θα σου φανεί πολύ χρήσιμος αν ξαφνικά αρρωστήσεις ή κάνει πολύ κρύο και το μόνο που θέλεις είναι μία ζεστή σουπίτσα.  Τι καλύτερο! Ρίχνεις μέσα λίγο ρυζάκι, ή φιδέ, ή αστεράκι ή κουσκουσάκι και έτοιμη η σουπίτσα σου.  

Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα comfort foods (το φαγητό που σου θυμίζει σπίτι, χουχούλιασμα, θαλπωρή, φροντίδα και αγκαλιά «μαμάς»)

Με το ίδιο σκεπτικό θα φτιάξεις ζωμό βοδινού ή ψαριού ή λαχανικών.  Θέμα έμπνευσης είναι όλα. Για το βοδινό ζήτα από τον χασάπη σου να σου κόψει σε μικρότερα κομμάτια με το πριόνι κάποια κόκαλα και να είναι εκτεθειμένο το μεδούλι γιατί αυτό θα προσθέσει στο γευστικό αποτέλεσμα. Επίσης μπορεί να σας δώσει κομμάτια που που έβγαλε από τις μπριζόλες, τα πόδια, ή τον λαιμό. Συνήθως δεν υπάρχει και χρέωση, ενημερώστε πάντως ότι θέλεις να φτιάξεις ζωμό. Αφού πάρει βράσει και ξαφρίσεις αρκετές φορές θα προσθέσεις  τα λαχανικά που θέλεις συνήθως κρεμμύδι, καρότο και celery και θα αλατοπιπερώσεις.

Κόλπο: για να αφαιρέσεις το λίπος από τον ζωμό του βοδινού (αφού έχεις σουρώσει και αφαιρέσει όλα τα στερεά στοιχεία) ρίξε το χυμό πάνω σε ένα μπολ με παγάκια.  Το λίπος θα παγώσει πάνω στα παγάκια που θα αφαιρέσεις με μία τρυπητή κουτάλα και θα μείνεις με τον τέλειο σπιτικό χυμό που θα αποθηκεύσεις με τον ίδιο τρόπο που αποθήκευσες και το κοτόπουλο.

Αν βράσεις γαρίδες ή ψάρι κράτα το ζωμό, θα σου ενισχύσει την ψαρόσουπα που θα φτιάξεις την επόμενη φορά ή για ένα ριζότο θαλασσινών.

Για τον ζωμό λαχανικών δεν θέλεις μεγάλη φιλοσοφία. Νεράκι, αλατοπίπερο, καρότα, κρεμμύδι, celery και σιγανό βράσιμο και έτοιμος για αποθήκευση.

*Bain Marie: Βάζουμε το βαζάκι (ανοιχτό) σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό και ανάβουμε την εστία (σε χαμηλή ένταση) ίσα ίσα να κοχλάζει,μέχρι να δούμε ότι ο ζωμός μας έχει υγροποιηθεί. .  Προσοχή γιατί μπορεί να σπάσει το βαζάκι αν είναι γυάλινο. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσεις την δυνατότητα «defrost» που διαθέτουν οι περισσότεροι φούρνοι μικροκυμάτων ή να το βάλετε απλά στο φούρνο μικροκυμάτων (ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ) και ξεπαγώνετε.

Advertisements