basmati rice

Χρόνος ετοιμασίας:20′ Μερίδες: 2 Κόστος: 1,60€

Υπέροχο, μυρωδάτο ρύζι Μπασμάτι (Basmati) που μπορεί να συνοδέψει, αξιοπρεπέστατα, οποιοδήποτε πιάτο.  Μπορείς να το απολαύσεις σκέτο, με κιμά, με τυρί τριμμένο, με σάλτσα, με γιαούρτι, με αβγό βραστό ή πλάϊ σε οποιοδήποτε κοτόπουλο, κρέας ή ακόμα ψάρι αν σου αρέσει.  Η μυρωδιά του την ώρα που μαγειρεύεται είναι συγκλονιστική, τόσο που θέλεις να το φας έτσι, σκέτο, μέσα από την κατσαρόλα.

Θα χρειασθείς:

  • 1 κούπα ρύζι Μπασμάτι (200 γρ.)
  • 2 κούπες νερό ή ζωμό ότι σου αρέσει (λαχανικών αν είσαι vegetarian)
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη ή 1 κ.σ. βούτυρο ή 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Ξεπλένεις καλά το ρύζι
  2. Σοτάρεις το ρύζι στο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη ή το ελαιόλαδο) και προσθέτεις το ζωμό ζεστό (ή το νερό), αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύεις και μόλις πάρει βράση χαμηλώνεις τη θερμοκρασία σε μέτρια.
  3. Μαγειρεύεις με το καπάκι μισόκλειστο.
  4. Όταν έχει σχεδόν ρουφήξει το ζωμό, αποσύρεις από τη φωτιά και σκεπάζεις το σκεύος με μία λεπτή πετσέτα.
  5. Σερβίρεις.

Πολλοί βάζουν ζωμό στο ρύζι μπασμάτι.  Εγώ δεν βάζω γιατί πιστεύω ότι έχει τόσο ωραία γεύση από μόνο του που δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από την σωστή δόση αλατοπίπερου.

Στο Ιράν, την Αίγυπτο, το Λίβανο και τη Συρία αφήνουν το ρύζι στην κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 1) για να κάνει μία «τραγανή» κρούστα την οποία αγαπούν πολύ και σερβίρουν σε ξεχωριστό πιάτο. Αν σου αρέσει μπορείς να το δοκιμάσεις όμως πρόσεχε, μη παρασυρθείς και φας πολύ γιατί θα σου βαρύνει πολύ το στομάχι.

Πριν λίγες μέρες είδα στην τηλεόραση τον Gordon Ramsay να φτιάχνει basmati με ένα τρόπο που μου φάνηκε πολύ interesting. 

Για δες πως το φτιάχνει:

Για ένα μέρος ρύζι βάζεις 1½ μέρος νερό τρεις κόκκους κάρδαμο, 1-2 αστεροειδείς γλυκάνισους αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτεις το ρύζι στην κατσαρόλα (με το κρύο νερό) αφού το ξεπλύνεις πολύ καλά (πάντα με κρύο νερό) ανάβεις την εστία στο maximum και με το καπάκι κλειστό περιμένεις να πάρει μία βράση. Μόλις γίνει αυτό χαμήλωσε τη φωτιά και άστο να σιγοψηθεί για 8-10 λεπτά.  Μην ανοίξεις καθόλου το καπάκι μέχρι να τελειώσει αυτό το διάστημα.  

Όταν τελειώσει θα δεις ότι το κάρδαμο και ο γλυκάνισος θα έχουν ανέβει στην επιφάνεια, το αφαιρείς και ανακατεύεις πολύ ελαφρά με ένα πιρούνι.

 

 

Advertisements