freezing food

Πόσες φορές σου περίσσεψε φαγητό ή έκανες λίγο παραπάνω ή ξεγελάστηκες και ψώνισες λίγα περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη λαϊκή;Είναι μεγάλη αμαρτία να πετάμε φαγητό και η κατάψυξη μπορεί να μας διατηρήσει τα περισσότερα, ή σχεδόν τα περισσότερα τρόφιμα που έχουμε στην κουζίνα μας. Εγώ ας πούμε αν βρω φρέσκα και υπέροχα φιστίκια (αν π.χ. πάω βόλτα στην Αίγινα) θα πάρω όσα αντέχει η τσέπη μου και θα τα διατηρήσω στην κατάψυξη. Έτσι, κάθε φορά που θα θέλω λίγα θα είναι φρεσκότατα και τραγανά.

Tip: Βέβαια και δεν παγώνουν όλα ή και να παγώσουν δεν διατηρούνται όπως πρέπει.  Επειδή είναι άπειρα τα τρόφιμα που κάθε νοικοκυρά έχει στο σπίτι της και δεν μπορεί ο οδηγός που σου δίνω εδώ να τα καλύψει όλα θα σου πω τι κάνω εγώ.  Όταν έχω αμφιβολίες βάζω μία μικρή μερίδα σε ένα tupper ή τυλίγω ένα κομμάτι σε αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη.  Μετά από 24 ώρες ξεπαγώνω σε θερμοκρασία δωματίου και δοκιμάζω και αν είναι εντάξει ξέρω ότι μπορώ να βάλω στην κατάψυξη το δοκιμασμένο τρόφιμο.

Θυμάσαι βέβαια ότι κάτι που έχεις αποψύξει ΔΕΝ το ξαναβάζεις  ΠΟΤΕ στην κατάψυξη παρά μόνο αν το έχεις μαγειρέψει πρώτα. Δηλαδή αν ξεπάγωσες κιμά και έφτιαξες κιμά με σάλτσα για μακαρόνια μπορείς να τον καταψύξεις. Αν όμως έφτιαξες μπιφτέκια δεν μπαίνουν στην κατάψυξη παρά μόνο αν έχουν μαγειρευτεί πρώτα (μπορείς βέβαια να αγοράσεις κιμά φρέσκο, να φτιάξεις μπιφτέκια και να τα καταψύξεις, έτσι θα έχεις ένα γρήγορο και πρόχειρο γεύμα ανά πάσα στιγμή!).

Εδώ λοιπόν είναι ένας πολύ χρήσιμος πίνακας που σου δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το τι μπορείς και τι όχι. Μελέτησέ τον και φύλαξέ τον για να τον συμβουλεύεσαι όταν απορείς.

how long to freeze food

Advertisements