20160310_130246

Χρόνος: 15’ /  Μερίδες: 1-4 /Κόστος: 2,50€/μερίδα

Η δεύτερη συνταγή που σου έχω εδώ για να φτιάξεις σολομό είναι πολύ γρήγορη και πανεύκολη.  Είσαι μόνος ή μόνη και πεινάς.  Δεν πρόλαβες να φτιάξεις φαγητό και θέλεις κάτι γρήγορο γιατί είσαι πτώμα στην κούραση;

Εδώ σου έχω τη λύση με την προϋπόθεση ότι έχεις στην κατάψυξη φιλετάκια σολομού (θυμάσαι, εκείνα τα συσκευασμένα που έχουν 4 τεμάχια το πακέτο και το κάθε τεμάχιο είναι 120-150 γρ. ή εναλλακτικά, βρήκες ωραίο σολομό σε προσφορά και έχεις βάλει κομμάτια στην κατάψυξη ή το σκέφτηκες και σταμάτησες 2’ στο supermarket και ψώνισες).

Είναι χορταστικό, οικονομικό, εύκολο, γρήγορο, διαιτητικό και πλούσια σε Ω3 λιπαρά. τι άλλο θέλεις πιά.

Θα χρειασθείς:

  • 1 αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο
  • Σολομό (ανάλογα με την πείνα και τα άτομα  — εγώ που είμαι φαγανό (!!) δυστυχώς, θέλω δύο κομμάτια των 120 γρ. έκαστο αλλά τρώω μόνο μία σαλάτα μαζί –).
  • Estragon αποξηραμένο
  • Ελάχιστο ελαιόλαδο
  • Αλάτι – πιπέρι (σου θυμίζω ότι έχω διαφορετικά πιπέρια – μαύρο, πράσινο, ροζ – στον μύλο μου και βάζω αυτό)

Διαδικασία:

  1.  Ανάβεις την εστία σου στο maximum μέχρι να κάψει (σχεδόν να βγάζει καπνούς).
  2. Όταν κάψει καλά βάζεις όσα φιλέτα σολομού έχεις προβλέψει έτσι όπως είναι κατεψυγμένα ΠΕΤΡΑ (μην ξεχάσεις να ανοίξεις το παράθυρο της κουζίνας και τον απορροφητήρα!)
  3. Περιμένεις να ξεκολλήσει ο σολομός από το σκεύος και τότε μόνο τον γυρίζεις από την άλλη μεριά και ακολουθείς την ίδια διαδικασία
  4. Φρόντισε να θωρακίσεις τον σολωμό για να κάνει κρούστα από όλες τις πλευρές.
  5. Αφού έχει κάνει κρούστα τότε χαμηλώνεις τη φωτιά, ρίχνεις σε κάθε φιλέτο σολομού 2 σταγόνες (μόνο 2 γιατί το ψάρι έχει αρκετά λιπαρά), πασπαλίζεις με estragon και αλατοπιπερώνεις (και από τις δύο πλευρές).
  6. Το πολύ σε 5’ ο σολομός σου είναι έτοιμος (θα έχει αποκτήσει ένα υπέροχο ροζ χρώμα και μπορείς να τσεκάρεις βυθίζοντας ένα μυτερό μαχαίρι στο φιλέτο για σιγουριά).

Συνοδεύεις με ότι αγαπάς (ρύζι, πατάτες, ψητά λαχανικά ή βραστές σαλάτες).  Εγώ τον προτιμώ με ψητά λαχανικά ή με μία απλή δροσερή σαλάτα.

20160310_130233

 Σημείωση: αν δεν έχεις estragon ή αν δεν σου αρέσει βάλε ότι μυρωδικό προτιμάς άνηθο (ταιριάζει πολύ), βασιλικό, δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη ή ότι άλλο σου αρέσει.


Επεξήγηση:
Στην κατηγορία “Αρωματικά Φυτά & Βότανα” θα βρεις περισσότερες πληροφορίες για το estragon αλλά για μία γρήγορη ενημέρωση σου λέω πως το εστραγκόν θεωρείται ένα από τα πλέον χρήσιμα βότανα στη μαγειρική. Είναι το μυρωδικό των καλοφαγάδων. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σάλτσες λευκών και κόκκινων κρεάτων και ψαριών, αυγά, παγωτά, φρουτοσαλάτες, κ.α. Τα φύλλα του προστίθενται και σε σούπες, για άρωμα. Οι βλαστοί του μαγειρεύονται σαν λαχανικό. Είναι δε ένα από τα καλύτερα αρωματικά ξυδιού και μουστάρδας.  Επειδή το εστραγκόν έχει δυνατή γεύση, θα πρέπει να βάζουμε μικρές ποσότητες στα φαγητά μας. Σημείωσε ότι το προσθέτεις στο φαγητό προς το τέλος του μαγειρέματος, διαφορετικά θ’ αλλοιωθεί η γεύση του και θα χαθεί το άρωμά του.
ΔΕΝ ταιριάζει με άλλα μυρωδικά, εκτός από το λεμόνι και τα μικρά κρεμμυδάκια.

Advertisements