πατάτες ακορντεόν

Ο εφευρέτης τους (που δεν ξέρω ποιος είναι) τις ονόμασε hasselback «πατάτες ακορντεόν» και είναι υπέροχες, σχεδόν καλύτερες από τηγανητές με λιγότερη βαβούρα και

κυρίως πολύ μα πολύ λιγότερο λάδι και φυσικά πολύ εντυπωσιακές.  Όσο για το κόστος, πραγματικά ελάχιστο, όσο σου στοιχίσουν οι πατάτες και λίγο μα πολύ λίγο λάδι. Υπολόγισε και θα δεις.

Τι πρέπει να κάνεις:

Θα βρεις καλές πατάτες (Νάξου, Κύπρου, Αιγύπτου είναι οι καλύτερες). Φρόντισε να έχουν καθαρή και λεία επιφάνεια και να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος.

Αφού τις πλύνεις πολύ πολύ καλά τις χαράζεις σχεδόν μέχρι να φτάσει το μαχαίρι σου στο κάτω μέρος τις πατάτας χωρίς όμως να τις κόψεις εντελώς.  Αν θέλεις βοήθεια μπορείς να βάλεις την κάθε πατάτα ανάμεσα σε δύο ξύλινες κουτάλες ούτως ώστε φτάνοντας η λάμα του μαχαιριού σου στην κουτάλα να σταματήσεις. Δες πώς:

hasselback

Τοποθέτησέ της σε ένα pyrex ή ένα ταψάκι (αν θέλεις να μη λερώσεις το σκεύος σου μπορείς να βάλεις αντικολλητικό χαρτί αν και το ζουμάκι είναι πεντανόστιμο.

Ράντισε τις πατάτες σου  λίγο (αν έχεις ένα λαδωτήρι — ξέρεις αυτό που βγάζει το λάδι σε μία λεπτή λεπτή λουρίδα καλύτερα να χρησιμοποιήσεις αυτό — βάλε μπόλικο αλατάκι και πιπεράκι και αν θέλεις βάλε ανάμεσα σε κάποιες από τις ροδέλες ένα κόμπο φρέσκο αγελαδινό βούτυρο (δεν θα προσθέσει πολύ σε λιπαρά αλλά θα προσθέσει πάρα πολύ σε γεύση και σε μυρωδιά).

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C και αφού βεβαιωθείς ότι έχουν ψηθεί μέχρι μέσα (καμιά φορά οι πατάτες, κυρίως αν είναι νέας εσοδείας θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο) και καταναλώνεις αμέσως.

Ενδιαφέρουσες και, ενίοτε, σκανδαλιστικά αμαρτωλές παραλλαγές: 

  • Οι πατάτες αυτές τρώγονται σκέτες με μία σαλάτα και λίγο τυράκι ή συνοδεύουν κρέας,ψάρι, κοτόπουλο, μπιφτέκια και ότι άλλο αγαπάς.
  • Μπορείς να βελτιώσεις και να ενισχύσεις την γεύση προσθέτοντας διάφορα μυρωδικά πριν βάλεις το «πατατοακορντεόν» σου στο φούρνο με κρεμμυδάκι φρέσκο, σκόρδο, σχοινόπρασο, θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο ή ότι άλλο αγαπάς.
  • Μπορείς να τις σερβίρεις με μία sauce γιαουρτιού ή sour cream ή κρέμα γάλακτος ή τυρί κρέμα (ακόμα και ροκφόρ) ανακατεμένο με γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος.
  • Μπορείς να τις σερβίρεις με οποιοδήποτε dip σου ταιριάζει που θα βάλεις από πάνω (π.χ guacamole, τζατζίκι, hummus κ.ά)
  • Τέλος, μπορείς να κάνεις μεγάλη αμαρτία προσθέτοντας (ανάμεσα στις φέτες τις πατάτας) ζαμπόν, τυρί, bacon, prociuto, σολομό ή ότι άλλο σου εξάπτει την φαντασία σου και μπορείς να καλύψεις την πατάτα με τυρί που θα λιώσει, μία σάλτσα τυριού, μαγιονέζα ή bechamel που θα σου κάνουν μία υπέροχη κρούστα.

 

Advertisements