cooking-tips

Όσο μεγάλη εμπειρία και να έχεις πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν γνώριζες ή δεν ήξερες ή δεν είχες φανταστεί.  Μάζεψα λοιπόν κάμποσα που βρήκα από δω και από εκεί και λέω να τα μοιραστούμε. Ποτέ δεν ξέρεις πότε μία πληροφορία θα σε σώσει!

  • bbqΤο κρέας που ψήνεις στη σχάρα ή στα κάρβουνα ή στο grill συνεχίσει να ψήνεται για λίγο ακόμη αφού το βγάλεις από τη φωτιά. Γι’αυτό καλό είναι να το βγάλεις λίγο πριν φτάσει στο σημείο που θες.
  • Βάζοντας κρύο λάδι σε καυτό τηγάνι ή σκεύος θα δεις ότι το φαγητό δεν θα κολλήσει.

strawberriwes

  • Αν βάλεις λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι πάνω στις φρέσκες φράουλες θα γίνουν πιό μυρωδάτες. Το ίδιο και με τη σοκολάτα, αν βάλεις λίγο πιπέρι (κατά προτίμηση ροζ) θα ενισχύσει την γεύση της.

 

  • Αν σερβίρεις κομμένο (ξερό) κρεμμύδι χωρίς να το μαγειρέψεις (σαλάτες, σουβλάκια, φάβα) βύθισε το για λίγο σε παγωμένο νερό.
  • Τα βραστά λαχανικά συνεχίσουν να βράζουν για αρκετή ώρα μετά που θα τα βγάλεις από την κατσαρόλα.  Αν τα βυθίσεις σε ένα «μπάνιο» από κρύο νερό και παγάκια ο cold bathβρασμός θα σταματήσει αυτόματα και θα διατηρήσουν ένα ζωντανό και ωραίο χρώμα.

 

  • Αν σου πέσει πολύ αλάτι στο φαγητό (σούπες, κοκκινιστά, όσπρια) ρίξε αμέσως μέσα μία με δύο πατάτες και άφησε να βράσουν για λίγο.  Θα ρουφήξουν το αλάτι και εσύ θα σώσεις το φαγητό σου.
  • Πάντα να αλατίζεις το νερό που βράζεις μακαρόνια και πατάτες.
  • Αν βάλεις χοντρό αλάτι στο νερό που θα βράσεις αυγά θα έχεις λιγότερα, έως καθόλου, σπασίματα.  Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το ξύδι.
  • tasting foodΠάντα να δοκιμάσεις το φαγητό την ώρα που μαγειρεύεις και να συμπληρώνεις ότι λείπει ώστε (κυρίως τα μπαχαρικά και τα βότανα) να βγάζουν τα αρώματα τους κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ το ίδιο συμπληρώσεις στο τέλος του μαγειρέματος (εκτός από το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι).
  • Όταν ψωνίζεις λαχανικά και φρούτα να ξέρεις ότι τα καλύτερα είναι αυτά που έχουν πιό σκούρο χρώμα.
  • Όταν βράζεις πατάτες ή μακαρόνια να βάζεις ΠΑΝΤΑ άφθονο νερό και να χρησιμοποιείς μεγάλη κατσαρόλα διαφορετικά το νερό σου θα έχει πάρα πολύ άμυλο.
  • Αν κρατήσεις λίγο από το νερό όπου έχεις βράσει τα μακαρόνια (διατηρείται σε ένα γυάλινο δοχείο για μερικές μέρες στο ψυγείο) μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να δέσεις ή να αραιώσεις κάποια σάλτσα αντί να βάλεις αλεύρι, corn flour ή νερό (για το αραίωμα).
  • Ποτέ μην αλατίζεις τη σούπα σου πριν τη δοκιμάσεις.

onions

 

  • Αν κόβεις τα κρεμμύδια σου κάτω από τρεχούμενο νερό δεν θα σου σκίζεται η σάρκα και το κυριότερο θα δακρύσεις λιγότερο.

 

  • Αν φας πολύ σκόρδο και έχεις κάπου να πας μάσησε λίγο ελληνικό καφέ (σκέτο) και ξέπλυνε το στόμα σου με κρύο νερό. Η μυρωδιά θα εξαφανιστεί.
  • Όταν ψήνεις μπριζόλες και έχουν λίγο λίπος στο πλάι χάραξε το σε διάφορα σημεία με ένα κοφτερό μαχαίρι για να μη σου ζαρώσει το κρέας σε εκείνο το σημείο.
  • Μην ανοίγεις την κατσαρόλα με το ρύζι πριν περάσουν 15-20′ γιατί θα το καταστρέψεις για πάντα. Το ρύζι, στην πραγματικότητα, ψήνεται στον ατμό που δημιουργείται.
  • Τα βρασμένα αυγά ξεφλουδίζονται πιό εύκολα αν ρίξεις, στο νερό που βράζει, μία κουταλιά μαγειρική σόδα.

garlic

  • Το σκόρδο καλυτερεύει και ενισχύει όλες τις γεύσεις και όλα τα φαγητά.  Αν δε βγάλεις το πράσινο ματάκι δεν θα μυρίζει καθόλου.  Επίσης αν ρίξεις μία-δύο σκελίδες σκόρδο στο φαγητό και μετά τις αφαιρέσεις το φαγητό σου θα γίνει πεντανόστιμο και δεν θα μυρίζει καθόλου σκορδίλα.
Advertisements