PASTA FLORA ME GLYKO FRAOULA 1

Η πιό τέλεια pasta flora (ή pasta frola) είναι εκείνη που έφτιαχνε, και φτιάχνει (να είναι καλά γιατί μεγάλωσε πολύ) η θεία Raymonde, η μικρή αδελφή της μαμάς μου. 

Σίγουρα έχεις φάει και σου έχει αρέσει αλλά αυτή είναι ξεχωριστή γιατί έχει πολύ λεπτή ζύμη, γίνεται τραγανή σαν μπισκοτάκι και η μαρμελάδα (που είναι σπιτική) ψήνεται τόσο όσο να βγάλει φουσκαλίτσες και να γίνει μαστιχωτή.  Δοκίμασε και δεν θα χάσεις.

Τα υλικά σου:

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (καλύτερο το Flora) που είναι και τα δύο)
  • 3 κουτ. της σούπας ζάχαρη
  • 4-5 κ.σ μαρμελάδα (για να βάλεις μία λεπτή στρώση πάνω στο φύλλο και παραπάνω αν το προτιμάς).

Η μαρμελάδα μπορεί να είναι ότι σου αρέσει συνήθως φράουλα ή βερίκοκο αλλά μπορεί να είναι και φρούτα του δάσους, και μύρτιλλα και ροδάκινο και ότι άλλο θες.

  • 1 κουτ. του καφέ baking powder
  • 1 βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού ή ξύσμα λεμονιού
  • 2 -3 δάχτυλα νερό (καμιά φορά θέλει και λίγο παραπάνω μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά, λεία σαν μετάξι, και να δουλεύεται εύκολα

Βήματα:

  1. Ανακατεύεις στο mixer το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει.
  2. Προσθέτεις το αλεύρι, το baking powder, τη βανίλια ή το ξύσμα και το νερό και ανακατεύεις καλά μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη.
  3. Συμπληρώνεις λίγο νερό (αν σπάει) ή αλεύρι (λίγο, λίγο) αν κολλάει.
  4. Βουτυρώνεις μία φόρμα και ανοίγεις την ζύμη σε ένα λεπτό φύλλο. Όσο πιο λεπτή τόσο πιο τραγανή. Φροντίζεις να είναι μεγαλύτερη από το σκεύος σου και την μεταφέρεις με την βοήθεια του πλάστη.  Στη συνέχεια περνάς τον πλάστη πάνω από το χείλος του σκεύους για να κόψεις την ζύμη που περισσεύει. Κρατάς λίγη ζύμη για τη διακόσμηση.
  5. Απλώνεις τη μαρμελάδα με το κουτάλι ή με την marise σε μία λεπτή στρώση όσο να σκεπάσει όλο σου το φύλλο και κάνεις την διακόσμηση* με το φύλλο που έχεις κρατήσει και κόψει σε λωρίδες.
  6. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° για 30-45 λεπτά περίπου – ανάλογα με το φούρνο μέχρι να ροδίζει και να δεις ότι η μαρμελάδα κάνει φουσκαλίτσες πράγμα που την κάνει μαστιχωτή.

Σημ.: Στην κατηγορία «τάρτες» σου έχω ένα ολόκληρο κεφάλαιο για την διακόσμηση.  Μπορείς να ανατρέξεις εκεί για να πάρεις ιδέες. 

Ιδέα: Τη ζύμη που θα σου περισσέψει (θα σου περισσέψει, είναι σίγουρο)  την κάνεις μπαστουνάκια, κουλουράκια ή ανοίγεις φύλλο και κόβεις με ένα ποτήρι ή με coupe-pâtes και τα βάζεις σε ένα αλευροβουτυρωμένο ταψάκι ή σε αντικολλητικό χαρτί.  Ραντίζεις με λίγη ζάχαρη (άσπρη ή μαύρη, ότι σου αρέσει) και κανέλα και βάζεις στο φούρνο (που ήδη είναι αναμμένος) για μισή ωρίτσα και θα έχεις υπέροχα μπισκοτάκια για να πάρεις στο γραφείο ή για να συνοδέψεις τον καφέ σου.  Με το ίδιο σκεπτικό και βάζοντας λίγο περισσότερο ξύσμα πορτοκαλιού μπορείς, αντί για pasta flora, να φτιάξεις τραγανά μπισκοτάκια για το πρωινό.

Advertisements