dressing5

Η σαλάτα είναι δροσερή, υγιεινή, γευστική, χρωματιστή και συνοδεύει επάξια οποιοδήποτε ή, σχεδόν, οποιοδήποτε φαγητό σερβίρεις στο τραπέζι σου.  Μπορεί και από μόνη της να αποτελέσει ένα γεύμα.

Μπορεί να είναι από απλή, εντελώς σκέτη με λίγη πρασινάδα, λαδολέμονο ή λαδόξυδο, αλατοπίπερο και έτοιμη.  Όμως όσο πιο πολύ της προσθέτεις υλικά τόσο πιο γευστική γίνεται και με το κατάλληλο dressing η σαλάτα σου μπορεί να απογειωθεί.  Ότι θέλεις μπορείς να βάλεις σε μία σαλάτα εκτός φυσικά από τα γνωστά λαχανικά, χορταρικά, ζαρζαβατικά και κηπευτικά.  Από φρέσκο ρόδι μέχρι αποξηραμένο σύκο, από ωμά καρύδια μέχρι καβουρδισμένο κουκουνάρι, από ρύζι μέχρι μακαρόνια, από πατάτα μέχρι καλαμπόκι, από μανιτάρια μέχρι avocado, από τυρί μέχρι ξεροψημένο bacon, από κοτόπουλο μέχρι καπνιστό σολομό και από croutons μέχρι ξεροψημένα κομματάκια αραβικής πίτας.  Το έχω πει και θα το λέω συνέχεια. «Η κουζίνα ή μάλλον το μαγείρεμα είναι κυρίως θέμα έμπνευσης».  Η γεύση, η μυρωδιά, το χρώμα και ο καλός συνδυασμός σε καθοδηγούν ώστε κάθε φορά να έχεις και κάτι διαφορετικό στο τραπέζι σου ακόμα και αν αυτό είναι μόνο σαλάτα και τίποτα άλλο.

Μία σαλάτα είναι κάτι που ακόμα και ένα μικρό παιδάκι θα καταφέρει να στήσει σε ένα πιάτο. Χωρίς όμως το σωστό «ντύσιμο» (dressing) όσο νόστιμα υλικά και να βάλεις θα είναι άνοστη και αδιάφορη.  Η σωστή λέξη είναι «άρτυμα» αλλά δεν μου αρέσει πολύ οπότε θα προτιμήσω το dressing.

Ξέρω, ξέρω θα μου πεις αφού ότι dressing ποθεί ο ουρανίσκος μου θα το βρω στο πλησιέστερο supermarket.  «Δεκατρία στην δωδεκάδα» (“treize a la douzaine”)  έλεγε η φοβερή Renée — η μαμά είναι αυτή, θυμάσαι — όταν υπήρχε πληθώρα από κάποιο υλικό ή προϊόν. Όμως, το να φτιάξεις  ένα dressing από την αρχή είναι τόσο γρήγορο και τόσο εύκολο όσο να κουνήσεις μερικές φορές ένα μπουκάλι και σε διαβεβαιώνω  ότι θα είναι απείρως πιο γευστικό από οποιοδήποτε ετοιματζίδικο. Είμαι σίγουρη ότι άμα δεις τα dressings που θα σου μάθω θα αρχίσεις να τρως σαλάτες από σήμερα κιόλας.

Θα σου αρέσουν τόσο πολύ που θα τις μάθεις απέξω και σε λίγο καιρό δεν θα σου χρειάζεται καν η συνταγή.  Αφού είπαμε τα γενικά για τα dressings  θα ξεκινήσουμε από τα βασικά.  Δηλαδή από το πιο απλό που δεν έχει παρά λάδι, λεμόνι ή ξύδι και αλατοπίπερο. Εδώ σου έχω και κάποιες βασικές οδηγίες για να θυμάσαι.

  1. Προσπάθησε να κόβεις τη σαλάτα σου όσο πιο κοντά στην ώρα της κατανάλωσης
  2. Μην βάζεις dressing παρά μόνο την τελευταία στιγμή
  3. Το λάδι σου πρέπει να είναι πολύ καλό
  1. Όταν βάζεις λάδι κατευθείαν στην σαλάτα σου καλό είναι να χρησιμοποιείς ένα ροΐ  ή ένα λαδωτήρι που έχει πολύ μικρό άνοιγμα και το λάδι ραντίζεται πάνω στα φύλλα αντί να τα «παπαριάζει»
  2. Να θυμάσαι ότι το μάτι χορταίνει πρώτα. Οπότε, τα φρέσκα λαχανικά και τα χρώματα που θα έχει το πιάτο σου θα ανοίξουν την όρεξή σου αμέσως.

Το απλούστερο dressing λοιπόν θέλει να ραντίσεις λίγο λάδι πάνω στη σαλάτα σου και να ανακατέψεις καλά (οι μεγάλοι chef προτιμούν το ανακάτεμα με τα χέρια), και στη συνέχεια με το ίδιο σκεπτικό θα ραντίσεις ξύδι, λεμόνι ή Μπαλσαμικό.  Προσθέτεις λίγο αλάτι, ανακατεύεις, δοκιμάζεις και η τελευταία πινελιά είναι να βάλεις πιπεράκι φρεσκοαλεσμένο με το μύλο.  Το αποτέλεσμα θα είναι θαυμάσιο.  Κάθε μυρωδικό που σου αρέσει  και, το προσθέσεις, θα δώσει ένα ακόμα πόντο στη σαλάτα σου.

Το κλασσικό που μπορείς να φτιάχνεις πάντα και να είσαι σίγουρη για το αποτέλεσμα είναι: 3 μέρη ελαιόλαδο, 1 μέρος ξύδι ή μπαλσάμικο, 1 κ.γ. μουστάρδα, 1 κ.γ. μέλι, αλάτι και πιπέρι. Καλό ανακάτεμα και έτοιμο. 

Κάνοντας αναζήτηση με τη λέξη dressings ή σαλάτες θα βρίσκεις υπέροχα dressings και συμβουλές για να φτιάχνεις υπέροχες σαλάτες.

Μερικές φορές μια απλή vinaigretteστην οποία αφιερώνω ξεχωριστό κεφάλαιο γιατί είναι η βάση και γιατί της αξίζει να είναι μόνη της, σαν «προπομπός» των dressings, που θεωρώ ότι είναι — δεν αρκεί για να απολαύσεις μια σαλάτα.  Πότε, πότε θέλεις κάτι κρεμώδες, βελούδινο γευστικό να ντύσει τη σαλάτα σου για να σου απογειώσει ένα απλό πιάτο.  Το περιεχόμενο της σαλάτας είναι άλλη υπόθεση, άλλο κεφάλαιο.   Εδώ μιλάμε για το ντύσιμο, το στόλισμα, το dressing και θα ξεκινήσουμε από το πιο απλό. Αυτό που γίνεται σε 2’ μόλις λεπτά είναι απαλό και κρεμώδες και μπορείς να το προσθέσεις σε μία απλή πράσινη σαλάτα ή να την βάλεις σε ένα μπολ, σαν dip,  για να συνοδέψει ένα πιάτο με ωμά λαχανικά.

 Two-minute, creamy, salad dressing 

dressing4 

  • 2 κ.γ μουστάρδα Dijon, ή οποιαδήποτε μουστάρδα σου αρέσει που να έχει κόκκους
  • 3 κ.σ. μαγιονέζα
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
  • Φρέσκο πιπέρι
  • 2 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί

Χρησιμοποιώντας το fouet* (το γνωστό μας σύρμα) ανακατεύουμε σε ένα μπολ την μουστάρδα με την μαγιονέζα, προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι μέχρι να ενοποιηθούν.  Δοκιμάζουμε. Συμπληρώνουμε το ξύδι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία λεία κρέμα.  Ξαναδοκιμάζουμε, προσθέτουμε στη σαλάτα και ανακατεύουμε.  Ταιριάζει σε οποιαδήποτε πράσινη, φρέσκια σαλάτα (μαρούλι, iceberg, ρόκα, σπανάκι) και με ότι άλλο γουστάρεις να δοκιμάσεις.

Ένα εξαιρετικό, διαφορετικό, dressing δροσερό και γευστικό είναι το Quick Ranch Dressing.   Απαραίτητο προϊόν που θα πρέπει να έχεις στο ψυγείο σου είναι το ξυνόγαλα ή αριάνι ή αν προτιμάς “buttermilk”.

Quick Ranch Dressing

(Για τη συνταγή αυτή να θυμάσαι ότι η βάση σου είναι πάντα 1 μέρος μαγιονέζα 2 μέρη ξυνόγαλα ή αριάνι** με λίγο αλατοπίπερο)

  • 2 κ.σ. ξινόγαλα που θα το χτυπήσεις καλά με το σύρμα
  • 1 κ.σ. μαγιονέζα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ κ.γ. ξύδι (προαιρετικό)
  • ¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου ή ½ κ.γ. πολτοποιημένο σκόρδο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή δυόσμο ή μέντα ή μαϊντανό (ανάλογα με τι προτιμάς)

ranch dressingΑφού χτυπήσεις καλά με το σύρμα το ξινόγαλα προσθέτεις την μαγιονέζα, αλατοπιπερώνεις και ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα σου.  Δοκιμάζεις και συμπληρώνες τα υπόλοιπα υλικά εφόσον τα έχεις επιλέξει δηλαδή το ξύδι, το σκόρδο και τα μυρωδικά.  Προσθέτεις στη σαλάτα και ανακατεύεις απαλά. Καλύτερα να φορέσεις γάντια μίας χρήσεως και να ανακατέψεις με τα χέρια έτσι το dressing θα πάει σίγουρα παντού και δεν θα σπάσει η σαλάτα με το ανακάτεμα.  Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 3 ημέρες.  Ταιριάζει σε οποιαδήποτε πράσινη, φρέσκια σαλάτα (μαρούλι, iceberg, ρόκα, σπανάκι).  Προσφέρεται σαν dip με τηγανητές τομάτες, τηγανιτές πατάτες και  με κοτομπουκιές,  τρώγεται μαζί με burgers ή sandwich κοτόπουλου και γαλοπούλας,

Italian Salad Dressing (υπολόγισε 2 κ.σ. για κάθε μερίδα/άτομο)

To Κλασσικό Italian Salad Dressing που είναι σχεδόν παλαιότερο και από τον πλανήτη τον ίδιο.  Ένα dressing που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη κάθε φορά.

  • italian dressing1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ¼ του φλιτζανιού άσπρο ξύδι από κρασί
  • 2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, φρέσκο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά (όχι καυτερή)
  • 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.γ. αλάτι (ίσως και περισσότερο ανάλογα με την προτίμηση)
  • ¼ κ.γ.  ρίγανη τριμμένη
  • ¼ κ.γ. μαντζουράνα τριμμένη
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ρίχνεις όλα τα υλικά σε ένα σε ένα δοχείο (γυάλινο) ή ένα shaker που να κλείνει καλά.  Χτυπάς με δύναμη μέχρι το μείγμα σου να γίνει πηχτό και να είναι καλά ανακατεμένα όλα τα υλικά.  Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ και να τα χτυπήσεις με το σύρμα αλλά με το δοχείο είναι πολύ πιο γρήγορο και πιο εύκολο. Προσθέτεις στη σαλάτα σου και ανακατεύεις.  Υπενθυμίζω ότι δοκιμάζεις σε κάθε βήμα και προσθέτεις ότι σου λείπει.  Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 εβδομάδες.  Ταιριάζει σε οποιαδήποτε πράσινη, φρέσκια σαλάτα (μαρούλι, iceberg, ρόκα, σπανάκι). Επίσης ταιριάζει πολύ με πατατοσαλάτα ή οποιαδήποτε κρύα μακαρονοσαλάτα.

Caesar dressing 

Ποιος ή ποια δεν έχει δοκιμάσει, έστω μία φορά, την Caesar salad. Είναι υπέροχη και αποτελεί ένα γεύμα από μόνη της αλλά εδώ δε μιλάμε για την σαλάτα, μιλάμε για το dressing, το dressing που από μόνο του είναι μία λιχουδιά.  Με αυτό θα «ντύσεις» φυσικά, τη σαλάτα του Καίσαρα αλλά αν, αν λέμε, προσθέσεις και τον κρόκο ενός αβγού για να γίνει πιο κρεμώδες, αλείψεις φιλετάκια κοτόπουλου ή γαλοπούλας και τα βάλεις στο φούρνο θα φτιάξεις ένα γεύμα βασιλικό.

Δεν το έχουμε πει; η μαγειρική θέλει ιδέες και φαντασία, έτσι δημιουργούνται συνέχεια καινούργια πιάτα, γιατί όχι και εσύ; Άντε, να φτιάξεις το δικό σου, μοναδικό πιάτο και να του δώσεις το όνομα που θες.

Ταιριάζει επίσης με φρέσκα λαχανικά που θα έχεις κόψει σε μπαστουνάκια ή μπουκετάκια (καρότα, κολοκύθια, αγγουράκι, κολοκυθάκι, celery, κουνουπίδι, μπρόκολο, ραπανάκια)  και θα τα προσφέρεις για ορεκτικό.

  • caesar 5 φιλέτα αντσούγα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • ¼ φλιτζάνι χυμό λεμόνι
  • 2 κ.σ. sherry ή ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • ½ φλιτζάνι extra παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

 

Υπενθυμίζω ότι όταν χρησιμοποιούμε στη δοσολογία φλιτζάνι είναι συνήθως το φλιτζάνι του τσαγιού ωστόσο χρησιμοποιούμε πάντα το ίδιο μέγεθος για τα διαφορετικά υλικά.

Σε ένα γουδί λιώνουμε τις αντσούγιες, το σκόρδο και το πιπέρι (μπορούμε να το κάνουμε και στο multi ή στο blender , το λάδι όμως θα πρέπει να γίνει με το σύρμα σιγά, σιγά).  Μεταφέρουμε σε ένα μπολ προσθέτουμε και χτυπάμε με το σύρμα το χυμό λεμόνι, το ξύδι (ή το sherry) και τη μουστάρδα.  Συμπληρώνουμε λίγο-λίγο το λάδι χτυπώντας απαλά με το σύρμα μέχρι να γίνει να ενοποιηθούν όλα τα υλικά.  Στο τέλος προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε πολύ ελαφρά και δοκιμάζουμε για τη γεύση.  Συμπληρώνεις με κρουτόν.

Διατηρείται σε ένα καλά κλεισμένο δοχείο για μία εβδομάδα.

Creamy Blue Cheese Dressing

blue cheese

Το πιο-πιο-πιο αγαπημένο μου από όλα τα dressings είναι αυτό με το μπλε τυρί. Αν μάλιστα στη σαλάτα μου βάλεις και καρύδια τότε με στέλνεις κατευθείαν στον παράδεισο της γεύσης.  Εύκολη, πλούσια, παχυντική,  δε λέω αλλά, εντάξει, δεν είναι και για κάθε μέρα.  Μπορείς να την βάλεις στη σαλάτα αλλά μπορείς να βουτήξεις μέσα (ας αρχίσω από τα διαιτητικά) celery, καρότο, αγγουράκι, κεφτεδάκια, μπιφτέκια ή ψητό /τηγανιτό κοτόπουλο ή .. yamee – yamee με πατάτες τηγανιτές, chips, tacos και nachos. Κόλαση, τι να λέμε τώρα! Πάμε να τη φτιάξουμε

 

Για περίπου 1 ½ φλιτζάνι

  • 120 γρ. θρυμματισμένο μπλε τυρί (blue cheese) ¼ του φλιτζανιού κρέμα γάλακτος ¼ του φλιτζανιού ξινόγαλα
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • Αλατοπίπερο

Tips:

  1. Στα μεγάλα κέφια μπορείς να βάλεις ροκφόρ ή gorgonzola
  2. Καλύτερα κρέμα γάλακτος με όλα της τα λιπαρά ωστόσο γίνεται και με light.
  3. Εγώ προτιμώ να αντικαταστήσω τη μαγιονέζα με γιαούρτι, μου ταιριάζει καλύτερα.

Λιώνεις με ένα πιρούνι το ροκφόρ και το  με την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει την υφή του cottage cheese.  Πρόσθεσε το ξινόγαλα, την μαγιονέζα  (ή το γιαούρτι) και το χυμό λεμόνι. Αλατοπιπερώνεις και δοκιμάζεις.

Αν θέλεις να είναι πολύ λεία η κρέμα σου μπορείς να τη βάλεις στο blender, πρόσεχε όμως μη το χτυπήσεις πάρα πολύ.  Αν θέλεις να είναι πιο κρεμώδες το dressing μείωσε την ποσότητα λεμονιού στο μισό. Ταιριάζει πάρα πολύ με πράσινες σαλάτες, μπιφτέκια, κεφτεδάκια, πατάτες τηγανητές και οτιδήποτε ψητό ή πανέ.  Κράτησε μερικά θρύμματα από το τυρί για να προσθέσεις από πάνω. Διατηρείται στο ψυγείο σε ένα καλά κλεισμένο δοχείο για μία εβδομάδα.

Σημειώσεις:

  1. Το λάδι για το dressing αυτό πρέπει να είναι όσο πιο απαλό γίνεται για να μην υπερκαλύψει τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Αυτό είναι ένα dressing που μπορεί να διατηρηθεί αρκετές μέρες στο ψυγείο. Αν θέλεις να κάνεις λιγότερο ή περισσότερο θα διαιρέσεις ή μπορείς να μειώσεις ή να αυξήσεις αναλογικά τις ποσότητες.

fouet, σύρμα*Fouet: Εργαλείο για την κουζίνα, το γνωστό μας “σύρμα. Χρησιμοποιείται για χτύπημα υλικών όπως ασπράδια αυγών, σαντιγί ή για το ανακάτεμα υλικών για να φτιάξουμε ganache, μαγιονέζα, διάφορες σάλτσες και dressings.

**Αριάνι ή και αϊράνι (Τουρκικά: Ayran), κοινώς ξινόγαλα, είναι ένα κρύο ρόφημα γιαουρτιού με κρύο νερό που περιέχει μερικές φορές και αλάτι. Παρασκευάζεται με απλή ανάμιξη των συστατικών, ενώ επίσης διατίθεται και στο εμπόριο ως συσκευασμένο ρόφημα.

Δοκιμασμένες συνταγές όλες και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.  Πηγή: http://www.thekitchn.com και το http://www.food52.com

 

Advertisements