taratoorΗ Αίγυπτος και η Μέση Ανατολή, γενικότερα, κυλούν στις φλέβες μου σαν κρύο νεράκι. Υπέροχες εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές στολίζουν τα παιδικά μου χρόνια και τα κουβαλώ στην καρδιά μου με πολλή αγάπη και νοσταλγία.  Η κουζίνα της Μέσης Ανατολής είναι μυρωδάτη και πρωτότυπη. Διαφορετική και ταξιδιάρικη.  Σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι.  Αυτοί που την αγαπούν την λατρεύουν και αυτοί που δεν… την μισούν έτσι απλά. Κρίμα, γιατί αν δώσεις την ευκαιρία, κλείσεις τα μάτια και πρώτα μυρίσεις και μετά δοκιμάσεις και γευθείς είμαι σίγουρη ότι θα γίνεις φανατικός λάτρης.

Οι σάλτσες με βάση το ταχίνι είναι σίγουρα αρκετές εγώ, αγαπώ πολύ και φτιάχνω τρεις.  Την πρώτη σας την έχω ήδη μάθει, το hummus που ναι μεν έχει βάση τα ρεβίθια αλλά χωρίς ταχίνι δεν γίνεται.  Η δεύτερη είναι αυτή, το taratoor, που έχει βασικά τρία υλικά το ταχίνι, το λεμόνι και το σκόρδο και η τρίτη που έχει ένα όνομα γλωσσοδέτη για όσους δεν γνωρίζουν την γλώσσα το Baba ghanoush που έχει ένα ακόμα (βασικό) υλικό την μελιτζάνα.

Το taratoor είναι μία sauce από ταχίνι με τρία μόλις υλικά (λεμόνι, μαϊντανό και σκόρδο) που σερβίρεται σαν ορεκτικό μαζί με άλλα υπέροχα εδέσματα στα τραπέζια της Μέσης Ανατολής πού δεν περιλαμβάνουν ποτέ λιγότερο από 10 -15 διαφορετικά πιάτα. Τρώγεται σκέτο με αραβική πίτα, φρέσκια ή ψημένη στο φούρνο, με falafel, kebbab, φρέσκα λαχανικά και ψητό κοτόπουλο.

Για να φτιάξεις ένα μεγάλο μπολ (περίπου 400 γρ.) χρειάζεσαι:

  • 3 μέτριες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο ή λιωμένο
  • 340 γρ. ταχίνι
  • 150 ml (περίπου) παγωμένο νερό
  • 6 κ.σ. φρεσκοστημμένο λεμόνι (σουρωμένο για να φύγουν τυχόν κομματάκια σάρκας και κουκούτσια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό

Όπως και με το hummus αν θέλεις το αποτέλεσμα να είναι μία βελούδινη μεταξένια κρέμα τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα multi, ένα blender ή ένα food processor. Πάντα φροντίζεις ενδιάμεσα, με μία marise να καθαρίζεις τις άκρες από το δοχείο σου για να ανακατεύεις όλο το υλικό συγχρόνως.

  • Ξεκινάς πάντα χτυπώντας πολύ δυνατά το ταχίνι με το λεμόνι.
  • Προσθέτεις το σκόρδο και το αλάτι.
  • Δοκιμάζεις για να δεις αν χρειάζεται να προσθέσεις κάτι.
  • Προσθέτεις (κουταλιά-κουταλιά) το νερό μέχρι το μείγμα σου να αποκτήσει την υφή που θέλεις.
  • Σερβίρεις σε ένα μπολ και διακοσμείς με φιλαράκια ψιλοκομμένου μαϊντανού (που μπορείς αν θέλεις να βάλεις και μέσα στο μείγμα σου.
  • Αφήνεις στο ψυγείο να παγώσει λίγο και είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Baba ghanoush 

Baba ghanoush

Για να φτιάξεις Baba ghanoush ένα μπολ από το προηγούμενο και  μία ψητή μελιτζάνα (καλύτερα φλάσκα) που, αφού την τρυπήσεις με ένα πιρούνι, θα ψήσεις στο φούρνο όπως θα έκανες για μία μελιτζανοσαλάτα. Ανακατεύεις με την σάλτσα taratoor και έτοιμο το δεύτερο dip. Έτσι το φτιάχναμε εμείς στην Αίγυπτο.

Υπάρχει και η εκδοχή (η κλασσική) του να ψιλοκόψεις κρεμμύδια, ντομάτες και να ανακατέψεις με ελαιόλαδο και διάφορα μπαχαρικά κατά προτίμηση κύμινο ή κόλιανδρο.

Σε πολλά μέρη και οι δύο σάλτσες σερβίρονται με λίγο λάδι από πάνω και μπόλικο φρέσκο ρόδι!

 

 

 

 

 

 

 

Baba ghanoush:  (Αραβικάبابا غنوج bābā ghannūj, επίσης το βρίσκουμε να γράφεται  baba ganush, baba ghanouj ήbaba ghanoug) είναι ένα πιάτο από τους Λεβαντίνους που έχει σαν βάση την ψητή μελιτζάνα που αναμιγνύεται με κρεμμύδια, τομάτες, ελαιόλαδο και διάφορα καρυκεύματα.  Η μετάφραση από τα αραβικά σημαίνει «χαϊδεμένος μπαμπάς» ή «ντροπαλός μπαμπάς» είναι δε, πιθανόν, να αποκαλούσαν έτσι κάποιο μέλος από το χαρέμι.  Πρόκειται για έναν τυπικό και διαδεδομένο μεζέ στις χώρες της μέσης Ανατολής και τρώγεται κυρίως με αραβική πίτα αλλά μπορεί να συνοδεύσει διάφορα πιάτα όπως falafel, kebab και άλλα