candied fruit peels2  candied fruit peels

Πόσο συχνά δεν σε πιάνει εκείνη η φοβερή λιγούρα και θέλεις οπωσδήποτε κάτι γλυκό αλλά λες να κρατηθείς και να φας ένα φρούτο.

Πόσο θέλεις να μάθεις τα παιδάκια σου να μην τρώνε γλυκά παρά μόνο μία μέρα τη βδομάδα αλλά πάλι δεν θέλεις να τους στερήσεις εκείνη τη λιχουδιά που τόσο αγαπάνε. Εδώ λοιπόν θα τα συνδυάσεις όλα.  Και φρούτο, και γλυκό, και γεμάτο βιταμίνες, και εύκολο, και της εποχής και αν σε ενδιαφέρει … νηστίσιμο. Βέβαια ούτε φρούτο το λες ούτε και γλυκό το λες. Λιχουδιά ή ζαχαρωτό, όμως, το λες!

Τώρα που είναι η εποχή τους πήγαινε τρέχοντας στη λαϊκή της γειτονιάς σου και πάρε πορτοκάλια, λεμόνια και grapefruit. Αν βρεις κίτρο ή φράπα πάρε και από αυτά. Προσπάθησε να είναι ακέρωτα, αλλιώς όταν πας σπίτι πλύνε τα πολύ καλά με ζεστό νεράκι και σαπούνι.

Ωστόσο, επειδή, όπως είπαμε είναι η εποχή τους σίγουρα έχεις λεμόνια και πορτοκάλια στο σπίτι. Το εσωτερικό το καταναλώνεις έτσι και αλλιώς τη φλούδα όμως; την πετάς; Λάθος μέγα. Θα φτιάξεις ένα τέλειο γλυκάκι, μια λιχουδίτσα που θα βάλεις σε βαζάκια και θα τρως μέχρι τον επόμενο χειμώνα (ανάλογα με πόσα αντέχεις να φτιάξεις).

Πάμε να δούμε αυτήν την πανεύκολη διαδικασία.

orange

Ας ξεκινήσουμε με 2 κομμάτια από κάθε φρούτο που θα ξεφλουδίσεις κόβοντας τις δύο κορυφές και μετά χαράζοντας με το μαχαίρι κάθε φρούτο μέχρι τη σάρκα.

 

Αφού καθαρίσεις και την παραπάνω σάρκα από το εσωτερικό της φλούδας κόψε, κατά μήκος όλες της φλούδες σε πάχος περίπου ½ εκατοστού.

orange peels lemon peels

Αφού τελείωσες με αυτή τη δουλειά βάλε όλες τις φλούδες μαζί σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σκέπασε με νερό που θα πρέπει να βράσει.  Αφού πάρει βράση και μετά από περίπου 2′ σουρώνεις το περιεχόμενο της κατσαρόλας σου με ένα μεγάλο σουρωτήρι.  Τη διαδικασία αυτή θα κάνεις άλλες 2 (οπωσδήποτε) φορές για να μαλακώσουν οι φλούδες και κυρίως να ξεπικρίσουν.

Προτελευταίο βήμα.  Αφού σουρώσεις για τρίτη και τελευταία φορά βάζεις στην κατσαρόλα σου 2½ κούπες νερό και 2½ κούπες ζάχαρη και τοποθετείς στην εστία μέχρι να βράσει (από εκείνες που πίνεις τον γαλλικό καφέ).

Tip: Αυξάνεις βέβαια αναλογικά αν βάλεις περισσότερες φλούδες αλλά πάντα η αναλογία νερού / ζάχαρης πρέπει να είναι η ίδια. Μπορείς επίσης, αν προτιμάς, να χρησιμοποιήσεις μαύρη ή καστανή ζάχαρη. 

Προσθέτεις τις φλούδες και χαμηλώνεις τη φωτιά ώστε οι φλούδες να σιγοβράζουν για 1½ περίπου ώρα.

Τελευταίο βήμα, αφαιρείς από την κατσαρόλα με μία τρυπητή κουτάλα και απλώνεις τις φλούδες πάνω σε μία σχάρα (καλύτερα στην σχάρα του φούρνου που θα ακουμπήσεις πάνω στο ταψί του φούρνου και, για να μη σου λερωθεί στρώσε πρώτα ένα αντικολλητικό  χαρτί). Αφού απλώσεις τις φλούδες καλά και αραιά θα σκορπίσεις από πάνω μπόλικη μπόλικη ζάχαρη να κολλήσει και αφήνεις μερικές ώρες να κρυώσουν.

peels sugar sprinkle

Tip: H «συμμαθήτρια» και φίλη μου, η Φλωρίκα — σας έχω πει, πόσο καλή μαγείρισσα είναι,  μου έδωσε αυτή την καταπληκτική ιδέα που σου μεταφέρω.  Αντί να ξαναβράσει τις φλούδες τις βάζω σε τηγάνι λίγες-λίγες) με την ανάλογη ζάχαρη χωρίς νερό να καραμελώσουν. Στη συνέχεια τις αφήνει να στεγνώσουν — όπως και εγώ — πασπαλίζοντας με ζάχαρη. Δηλαδη δεν τις ξαναβράζει σε σιρόπι.  Με αυτόν τον τρόπο μπορείς  κάποιες, αντί να τις πασπαλίσεις με ζάχαρη να τις βουτήξεις ολόκληρες ή μισές σε λιωμένη bitter σοκολάτα. 

Advertisements