boiled eggs

Σου αρέσουν τα βραστά αυγά; Σίγουρα. Εμένα μου αρέσουν πολύ.  Αποτελούν μία πλήρη τροφή (με μέτρο, αν και οι πρόσφατες έρευνες θεωρούν ότι το αυγό δεν δημιουργεί χοληστερίνη όπως πιστεύουν οι περισσότεροι), είναι εύκολα και μπορείς να τα συνδυάσεις με άπειρους τρόπους.  

Mετά το Πάσχα δε, που σίγουρα έβαψες πολύ περισσότερα από όσα μπόρεσες να καταναλώσεις και σου μείνανε, τι θα κάνεις; Θα τα πετάξεις; Όχι βέβαια.  Θα τα βάλεις στο ψυγείο και θα τα φτιάξεις με διάφορους τρόπους που θα σου πω τώρα αμέσως.

Οι τρεις πανεύκολοι τρόποι είναι:

CaesarSalad-SoftBoiledEggsBaconΠράσινη σαλάτα: Μαρουλάκι, κρεμμυδάκι φρέσκο, άνηθο, αβγό βραστό, λαδολέμονο και αλατοπίπερο.Συνοδεύεις με κρουτόν ή σκορδόψωμο*. Άμα σου αρέσει και θες συμπληρώνεις με τόνο, ζαμπόν ή τηγανισμένο bacon και φτιάχνεις ένα πλήρες γεύμα. Στα μεγάλα κέφια μπορείς να βάλεις και λίγο μαγιονέζα. 

potato saladΠατατοσαλάτα: με μπόλικο μαϊντανό και κρεμμυδάκι φρέσκο, αβγό βραστό, λαδολέμονο και αλατοπίπερο. Αν σου αρέσει βάζεις και λίγη μαγιονέζα.  Μπορείς να συμπληρώσεις ότι αγαπάς μέσα στην πατατοσαλάτα όπως ντοματίνια, πιπεριές, αρακά, καλαμπόκι, παντζάρι, αγγουράκι, τουρσί,ραπανάκια ή ότι άλλο τραβάει η όρεξή σου.

boiled wit mayo

Το κόβεις στη μέση, βάζεις από πάνω λίγη μαγιονέζα και τρως με υπέροχο φρυγανισμένο ψωμάκι, τόσο απλά.

Αυτά είναι τα πανεύκολα.  Πάμε τώρα να δούμε ένα λίγο..πιο gourmet!

Υπέροχο sandwich με αβγό και μελιτζάνα  (για 4 μερίδες)

egg and eggplant sandwichΧρειάζεσαι:

  • 1 μέτρια μελιτζάνα κομμένη σε φέτες σε πάχος περίπου 1 εκ.
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο
  • 1 μεγάλη τομάτα ή μία χούφτα ντοματίνια κομμένα σε μικρά καρεδάκια.
  • 1 μέτριο αγγούρι καθαρισμένο και κομμένο σε καρεδάκια (αν έχει μεγάλους σπόρους καλύτερα να τους αφαιρέσεις)
  • 1 πράσινη πιπεριά (κέρατο) μπορείς, αν σου αρέσει να βάλεις και λίγο chili (καυτερή πιπεριά).
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • ½ κ.κ. σκόνη κύμινο
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 μεσαίες αραβικές πίτες
  • Hummus (υπάρχει και έτοιμο σε κονσέρβα στα supermarkets ή στα καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά, τοπικά, βιολογικά προϊόντα)
  • 4 μεγάλα αυγά, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 4 μικρά αγγουράκια τουρσί (αν σου αρέσουν)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Πρώτα θα πρέπει να ψήσεις την μελιτζάνα σου. Προθερμαίνεις τον φούρνο σου στους 220°C. Τοποθέτησε τις φέτες της κομμένης μελιτζάνας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί  ράντισε με αρκετό ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.  Αφήνεις να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να ροδίσουν, περίπου 20-25 λεπτά.  Αφαιρείς από το φούρνο και τις κρατάς στην άκρη. Έχε υπόψη σου ότι θα πρέπει να τις σερβίρεις λίγο χλιαρές οπότε ίσως να χρειασθεί να τις ξαναζεστάνεις λίγο πριν φτιάξεις το sandwich σου.
  2. Στη συνέχεια θα πρέπει να φτιάξεις το «σαλατικό» μέρος της γέμισης. Ανακατεύεις λοιπόν τα φρέσκα υλικά σου δηλαδή τομάτες, αγγουράκια, πιπεριές, σκόρδο, μαϊντανό, χυμό λεμόνι,  γιαούρτι, κύμινο, με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.  Δοκιμάζεις και αν σε ικανοποιεί η γεύση βάζεις στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστούν και τα υπόλοιπα υλικά σου.
  3. Αλατοπιπερώνεις τα κομμένα αυγά και αρχίζεις την δημιουργία του sandwich σου. Πρώτα απ’ όλα ζεσταίνεις τις αραβικές πίτες  (ένα με ενάμισι λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων αρκεί).   Κόβεις τις πίτες στη μέση και αρχίζεις να τις γεμίζεις βάζοντας πρώτα μία στρώση από το hummus. Στρώνεις από πάνω 2-3 φέτες μελιτζάνα, λίγη σαλάτα και προσθέτεις μερικές φέτες αυγό και τέλος συμπληρώνεις με το ψιλοκομμένο τουρσί. Συνοδεύεις με ένα ξηρό λευκό κρασί ή μία καλά παγωμένη μπύρα.

Πρόσεξε την ποσότητα στο αλάτι γιατί όπως βλέπεις αλατοπιπερώνεις τρεις φορές. Μία τις μελιτζάνες, μία τη σαλάτα και μία τα αυγά.  Οπότε θα πρέπει να δοκιμάζεις σε κάθε βήμα για να μην βάλεις μεγάλη ποσότητα αλατιού.

Tip: αν δεν έχεις φούρνο μικροκυμάτων και δεν θέλεις να ανάψεις το φούρνο μπορείς να ζεστάνεις τις πίτες σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Όμως αν ετοιμάσεις την γέμιση πρώτα και την βάλεις στο ψυγείο μπορείς να ψήσεις τις μελιτζάνες και μέχρι να κρυώσουν λίγο να βάλεις τις πίτες μέσα στον φούρνο που θα τον έχεις σβήσει.

Σκορδόψωμο*: Πανεύκολο.  Βουτυρώνεις φετούλες ψωμί (ακόμα και χθεσινό, δεν πειράζει καθόλου, αλείφεις από πάνω λίγο σκορδάκι πολτοποιημένο και το βάζεις στο φούρνο, στο αντικολλητικό ή στο σχαροτήγανο μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Για ευκολία μπορείς να ανακατέψεις το βούτυρο με το σκόρδο και βουτυρώνεις μία και καλή. Ένας άλλος τρόπος είναι να τρίψεις μία σκελίδα σκόρδο πάνω σε φέτες ψωμί, μετά να βουτυρώσεις και η συνέχεια όπως παραπάνω.  Τέλος, το καλύτερο. Παίρνεις μία φραντζόλα ψωμί ή μια μπαγκέτα (καλύτερα) κόβεις διαγώνιες φέτες σχεδόν μέχρι κάτω (δεν κόβεις τελείως) σαν μαντολίνο ένα πράγμα… αλείφεις ανάμεσα στις φέτες σκόρδο και βούτυρο που τα έχεις ανακατέψεις από πριν και έχεις αφήσει να μαλακώσει. Αλείφεις με το μείγμα και γύρω γύρω, τυλίγεις με αλουμινόχαρτο και βάζεις στο φούρνο για 15 λεπτά. Yummee Yam

 

 

Advertisements