egg and potato salad

Τι πιο απλό, νόστιμο, θρεπτικό και χορταστικό.  Ξέρεις πόσες φορές βαριέμαι να φτιάξω κάτι και στα γρήγορα ετοιμάζω  μία πατατοσαλάτα.

Έχω πάντα, ή σχεδόν πάντα, βραστά αβγά στο ψυγείο και οι πατάτες, τώρα πια, ετοιμάζονται και στον φούρνο μικροκυμάτων – μιλάμε όταν πεθαίνεις της πείνας και δεν μπορείς να περιμένεις μισή ώρα για να φας. Για μένα πάντως η πατατοσαλάτα θα πρέπει να γίνει από νωρίς, να μπει και το dressing και να κάτσει στο ψυγείο για 1-2 ώρες, γίνεται καλύτερη σε αντίθεση με τις άλλες σαλάτες που πρέπει να τις αρτύσει την τελευταία στιγμή γιατί μαραίνονται.  Αυτή αν την αρτύσεις από νωρίς λες και  έρχεται και ανθίζει!

Μία σαλάτα που σίγουρα μετά το Πάσχα έχει την τιμητική της και που μπορείς να την σερβίρεις από σκέτη – πατάτες βραστές με ή χωρίς αβγό βραστό, αλατοπίπερο, λαδολέμονο και έτοιμη — μέχρι να της προσθέσεις ότι θες. Kρεμμυδάκι φρέσκο, ελιές, ξεροψημένο bacon, κοτόπουλο, αλλαντικά, πρασινάδες, μυρωδικά, τοματίνια, ψιλοκομμένο αγγουράκι, παντζάρια, καλαμπόκι, αρακά, τόνο, κάπαρη, σχοινόπρασο, dressings μη σου θυμίσω και τα μυρωδικά ή τα μπαχαρικά τέλεια με πάπρικα ή sumac, με δυόσμο ή ρίγανη και ενίοτε λίγο σκορδάκι .  Να πω και άλλα;

Η βραστή πατάτα δεν παχαίνει, μην ακούς τι λένε. Άμα δεν την πνίξεις στις μαγιονέζες και δεν φας και μισή φραντζόλα ψωμί μαζί είναι μια χαρά.  Τρώγεται σκέτη σαν γεύμα ή σαν συνοδευτικό.  Εμένα μου αρέσει πάρα μα πάρα πολύ με ψάρι γλώσσα ή σνίτσελ ή κοτομπουκιές ή ψαροκροκέτες, όλα τα πανέ δηλαδή που, παρεμπιπτόντως,  δεν τηγανίζω αλλά με μία σταγόνα (κυριολεκτικά μία σταγόνα λάδι) πάνω από την κάθε κοτομπουκιά ή τρεις σταγόνες κατά μήκος της γλώσσας  ή του σνίτσελ τα ψήνω στο φούρνο. Γίνονται τέλεια.

Από ιδέες λοιπόν έχεις πολλές, πάμε να τη φτιάξουμε τώρα:

Για 4 μερίδες θέλεις:

  • 4-6 μεγάλες πατάτες (να προτιμάς τις πατάτες Νευροκοπίου, Νάξου ή Κύπρου και Αιγύπτου που είναι πολύ ωραίες ποικιλίες).  Αν σου αρέσουν οι baby μπορείς, αφού τις πλύνεις καλά, να τις καταναλώσεις με τη φλούδα
  • 1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα ή ένα κίτρινο μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2-4 αβγά βραστά
  • 50 ml. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • ½ χυμό λεμονιού
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αφού πλύνεις τις πατάτες τις σκεπάζεις με νερό σε μία μεγάλη κατσαρόλα και τις βράζεις για περίπου 30’-40’. Δοκιμάζεις με ένα μυτερό μαχαίρι για να βεβαιωθείς, η  πατάτα, σε αντίθεση με τα άλλα κηπευτικά, δεν πρέπει να κρατάει αλλά πρέπει να είναι σφιχτή και να μην τρίβεται.

Στη μέση, περίπου της διαδικασίας μπορείς στην ίδια κατσαρόλα — αν δεν έχεις έτοιμα βρασμένα αβγά — να βάλεις και τα αβγά να βράσουν αφού, πρώτα φροντίσεις να τα πλύνεις καλά και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.  Καλό είναι να τα βάλεις σε λίγο χλιαρό νερό πριν τα βάλεις μέσα στο νερό που βράζει για να μη σπάσουν. Μπορείς βέβαια να τα βράσεις σε ξεχωριστή κατσαρόλα.  Πρέπει να είναι σφιχτά οπότε θέλεις  8’-10’ βράσιμο.

Αφήνεις τις πατάτες και τα αβγά να κρυώσουν καλά και τα κόβεις σε στρογγυλές φέτες μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.

Με το σύρμα ή σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει καλά βάζεις το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, τα κρεμμυδάκια που θα έχεις κόψει σε λεπτές ροδέλες, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύεις καλά.  Μπορείς, αν σου αρέσει να προσθέσεις 1-2 κουταλιές γιαούρτι ή μαγιονέζα ή ketchup ή και μαζί ώστε το dressing σου να γίνει πιο κρεμώδες, σίγουρα όμως πιο παχυντικό.

Ρίχνεις πάνω από τις πατάτες και τα αβγά, ανακατεύεις και σερβίρεις.

 

 

 

Advertisements