deviled eggs

Μία εντυπωσιακή πιατέλα σε οποιοδήποτε τραπέζι, buffet ή πάρτι είναι τα «deviled»eggs γιατί γίνονται εύκολα και γρήγορα, είναι γευστικά και κυρίως πολύ οικονομικά άσε που δεν χρειάζονται ψήσιμο (πέρα από το βράσιμο, φυσικά) και σερβίρονται κρύα με μία χρωματιστή και ευφάνταστη διακόσμηση που θα σου γράψω εδώ πιό κάτω. Τώρα βέβαια, για να μην κοροϊδευόμαστε μιλάμε για απλά αβγά με μαγιονέζα σερβιρισμένα λίγο…αλλιώς!

Πρώτα όμως να εξηγήσω γιατί λέγονται έτσι. Deviled δηλαδή «διαβολεμένα». Είναι η μαγειρική ορολογία που αναφέρεται σε οποιοδήποτε «καυτερό» έδεσμα. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 18º αιώνα σε μία πρώτη έντυπη συνταγή που εμφανίστηκε το 1786. Τον 19º αιώνα συναντάμε συχνά την ορολογία για καυτερά ή πικάντικα φαγητά, συμπεριλαμβανομένων των αβγών που έφτιαχναν ανακατεύοντας τον κρόκο με μουστάρδα και πιπέρια και τοποθετώντας το μείγμα μέσα στο ασπράδι για το σερβίρισμα. 

Χρήσιμη συνταγή, κυρίως μετά το Πάσχα, που συνήθως έχουμε πολλά βαμμένα αβγά. Η συνταγή είναι για 24 κομμάτια (12 αβγά κομμένα στη μέση)

Για την βασική συνταγή θα χρειασθείς:

  • 12 μεγάλα αυγά
  • 3 γεμάτες κ.σ. μαγιονέζα (καλύτερα σπιτική)
  • 3 γεμάτες κ.σ. γιαούρτι (η ποσότητα σε λιπαρά δεν έχει σημασία γίνεται και με 2%)
  • 1 γεμάτη κ.σ. καυτερή μουστάρδα Dijon ή ότι μουστάρδα προτιμάς

Προτεινόμενα συμπληρωματικά που θα ρίξεις από πάνω (αφού ετοιμάσεις το μείγμα και γεμίσεις τα αβγά με αυτό.

  • Αλάτι και λίγες σταγόνες λάδι τρούφας
  • Καπνιστή πάπρικα
  • Ψιλοκομμένες ελιές
  • Μείγμα από μεσογειακά (θυμάρι, δυόσμο, ρίγανη) ή ανατολίτικα μυρωδικά (baharat, κύμινο, κόλιανδρο, all spice)
  • Μία σταγόνα ketchup
  • Pesto
  • Μαριναρισμένα μανιτάρια
  • Flakes παρμεζάνα
  • Ψιλοκομμένες πίκλες  ή αγγουράκι τουρσί
  • Ξύσμα λεμονιού, lime ή πορτοκαλιού
  • Κομματάκια τόνου
  • Καπνιστό σολομό  ή γαρίδες
  • Prociuto ή αλλαντικά
  • Λίγη αντσούγα (από εκείνη την έτοιμη σε κονσέρβα που είναι στρογγυλή και έχει και μία κάπαρη στη μέση)
  • Κάπαρη
  • Ψιλοκομμένη πιπεριά
  • Ψιλοκομμένα τοματίνια
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σχοινόπρασο

Όπως βλέπεις «the sky is the limit» από επιλογές οπότε, κάνεις ότι γουστάρεις, ότι αγαπάς, ότι έχει το ψυγείο και όσο αντέχει η τσέπη σου.

Διαδικασία (αν δεν έχεις έτοιμα αβγά από το Πάσχα)

  1. Βάλε τα αβγά προσεκτικά σε ένα σκεύος, κάλυψέ τα με κρύο νερό, άναψε την εστία σε δυνατή φωτιά.
  2. Καλό είναι τα αβγά να είναι κολλημένα μεταξύ τους. Αν θέλεις ρίξε λίγο χοντρό αλάτι ή ξύδι μέσα στο σκεύος σου. Τα προστατεύει από το σπάσιμο.
  3. Μόλις αρχίσει ο βρασμός σβήσε την εστία (αλλά άφησε το σκεύος επάνω), σκέπασε την κατσαρόλα σου και άφησε τα αβγά για 13′ λεπτά.
  4. Στη συνέχεια βάλε τα αβγά σε ένα μπολ με παγωμένο νερό (ακόμα και με παγάκια) άφησέ τα να κρυώσουν καλά και ξεφλούδισέ τα.  Κόψε τα αβγά στη μέση (με ένα κοφτερό μαχαίρι που θα καθαρίζεις με μία υγρή πετσέτα μετά από κάθε κόψιμο.
  5. Αφαίρεσε τους κρόκους, τοποθέτησέ τους σε ένα μπολ και ανακάτεψέ τους, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, με την μαγιονέζα, το γιαούρτι και την μουστάρδα. Αν θέλεις το μείγμα σου να είναι λείο σαν μετάξι τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το mixer, το multi ή το food processor σου. Με το πιρούνι θα έχεις μία υφή λίγο πιό «ρουστίκ»!
  6. Δοκιμάζεις και αλατοπιπερώνεις. Σε αυτή τη φάση μπορείς να συμπληρώσεις ότι θέλεις.  Περισσότερη μουστάρδα ή μαγιονέζα και γιαούρτι για να φτάσεις στη γεύση που σου αρέσει.
  7. deviled 2Βάλε το μείγμα σου σε ένα κορνέ (σακούλα ζαχαροπλαστικής) και γέμισε τα ασπράδια (που θα έχεις τοποθετήσει σε μία πιατέλα) με το μείγμα σου δίνοντας ότι σχήμα θέλεις. Μην κάνεις τσιγκουνιές, γέμισέ το καλά! Στη συνέχεια ρίχνεις από πάνω την διακόσμηση που έχεις επιλέξει (από αυτά που είπαμε παραπάνω ή ότι άλλο θέλεις εσύ). Αν δεν έχει κορνέ μη σκας, με το κουταλάκι μιά χαρά είναι.

Αν θέλεις μπορείς κάτω από κάθε αβγό να έχεις τοποθετήσει μία φρυγανιά ή ένα cracker ή ένα φρυγανισμένο ψωμάκι ή ακόμα και μία φέτα καβουρδισμένο σκορδόψωμο για να έχεις έτοιμη μία πλήρη και τέλεια μπουκιά.

Advertisements