guacamoleΓια πολλούς που δεν έχουν πάει στο Μεξικό η αναφορά και μόνο της χώρας τους θυμίζει Margaritas και Guacamole.

Μετά ακολουθούν τα sombrero, το Rio Grande, οι κάκτοι και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς.

Σίγουρα το Guacamole, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει διάσημο και στην Ελλάδα το αγαπάμε πολύ.  Τρώγεται, συνήθως, σαν ορεκτικό με natchos ή tacos αλλά είναι τέλειο σε οποιαδήποτε μορφή fajitas (μεξικάνικο σουβλάκι με tortillas, ψητό κοτόπουλο ή κρέας, guacamole, γιαούρτι, κόκκινη σάλτσα, μαρούλι,τυρί cheddar και πολύ συχνά φασόλια).

Είναι πανεύκολο να το κάνεις αρκεί να έχεις προβλέψει να έχεις πολύ ώριμα avocados και επιβάλλεται να το προσφέρεις στην πιό rustique μορφή του, που σημαίνει ότι θα το δουλέψεις με τη βοήθεια, μόνο, ενός πιρουνιού.

Χρειάζεσαι (για να κάνεις περίπου 400 γρ.):

  • 2 avocados (μεγάλα και ώριμα)
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2½ κ.σ. πράσινη καυτερή πιπεριά «serrano chilli«- αν δεν βρεις πιπεριά βάλε λίγο μπούκοβο (τόσο  όσο καυτερό το αντέχεις)
  • 1 ντομάτα (σφιχτή, μέτρια, ξεφλουδισμένη)
    • Εγώ προτιμώ τα τοματίνια είτε τα στρογγυλά είτε αυτά που τα ονομάζουν «βελανίδι» είναι πάντα σφιχτά και πολύ γευστικά. 

guacamole2

Tip: ο ευκολότερος τρόπος να ξεφλουδίσεις ντομάτες ή τοματίνια είναι να χαράξεις πολύ ελαφρά ένα σταυρό στην κάτω πλευρά τους και να τα ρίξεις για 1-2 λεπτά σε βραστό νερό. Η φλούδα φεύγει αμέσως.

  • 1 κ.σ. χονδροκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
  • ¼ κ.γ. πολτοποιημένο σκόρδο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • Μαύρο Πιπέρι φρεσκοαλεσμένο

Σε ένα μπολ ανακατεύεις απαλά, με μία ξύλινη κουτάλα, τα υλικά σου που έχεις ψιλοκόψει όπως έχουμε ήδη περιγράψει: ντομάτες ή τοματίνια, κρεμμύδι, πιπεριές, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζεις. Στη συνέχεια ξεφλουδίζεις τα δύο avocados και τα λιώνεις καλά με ένα πιρούνι και το προσθέτεις στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.  Ανακατεύεις απαλά με την κουτάλα, δοκιμάζεις ξανά και προσθέτεις, αν σου λείπει κάτι.

Βάλε στη μέση του μείγματος το κουκούτσι για να μη σου μαυρίσει και σκέπασέ το καλά με μία μεμβράνη. Καλό είναι η μεμβράνη να ακουμπάει καλά στο μείγμα.  Το βάζεις στο ψυγείο όπου θα σου κρατήσει για 2 τουλάχιστον ημέρες.  Σερβίρεις (αφού φυσικά αφαιρέσεις το κουκούτσι (!) με natchos, tacos, chips, φρυγανάκια, τοσταρισμένο ψωμάκι ή αραβικές πίτες ή πίτες για σουβλάκι.

Θυμίζω:

  1. όταν λέω «ψιλοκομμένο» εννοώ κομμένο με το χέρι ή δίνοντας μία-μία στροφή στο multi. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να λιώνουν τα υλικά μας (αυτό συμβαίνει αν τα βάλουμε στο multi και το δουλέψουμε πολύ) γιατί: πρώτον χάνουν τη γεύση τους και, δεύτερον: βγάζουν άπειρα υγρά που θα μας καταστρέψουν το φαγητό μας. Στα «Μαθήματα Κοπής Λαχανικών» στις κατηγορίες «Αυτό το ήξερες» και «Γρήγορα και Εύκολα» θα βρεις χρήσιμες, σχετικές, πληροφορίες. 
  2. κ.σ = κουταλιά της σούπας  / κ.γ. = κουταλάκι του γλυκού
Advertisements