20160424_122246.jpg

Είναι τόσο εύκολα που θα τα φτιάχνεις σε ελάχιστο χρόνο γιατί όλα τα υλικά τα έχεις πάντα στο σπίτι σου.  Είναι τόσο νόστιμα που θα σου τα ζητούν να τα φτιάχνεις, συνέχεια, τα παιδιά, η οικογένεια και, οι φίλοι σου. Είναι τόσο γευστικά και τραγανά που κάθε φορά που θα μπαίνεις στην κουζίνα θα τσιμπάς και από ένα. Είναι τόσο νόστιμα που αν δεν προσέξεις, θα φας όλο το ταψί!!!

Τα θυμάμαι από τότε που ήμουνα μικρούλα, τα έφτιαχνε η μαμά μου και πιθανότατα και η γιαγιά μου. Αλμυρά και βουτυρένια υπήρχαν πάντα σε κάποιο σιδερένιο κουτί (από εκείνα που πουλούσαν τα μπισκότα) και στο τραπέζι του σαλονιού όταν περιμέναμε κόσμο.  Σαν bâtons salés ένα πράγμα που τσιμπούσαν οι «μεγάλοι» πριν το φαγητό ή πριν βγούνε έξω.  Τότε συναντιόντουσαν «οι μεγάλοι» πάντα σε κάποιο σπίτι για να «πάρουν ένα drink» και μετά πηγαίναινε για φαγητό ή στο θέατρο.

Πέρασαν τα χρόνια και ξεχάστηκαν και τα ξαναδοκίμασα γιατί τα έφτιαξε η ξαδέλφη μου η Μυρτώ σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι — είναι η εξαδέλφη που μας μαζεύει συχνά και μαγειρεύει και υπέροχα, το έχει το σόϊ μας μου φαίνεται–. Τα φτιάχνει συχνά, από μία συνταγή της μαμάς της, της αγαπημένης μου θείας Έλλης.  Ήταν φιλενάδες οι δυό τους, η μαμά μου και η θεία Έλλη, εκτός από συννυφάδες και, καλές μαγείρισσες και, αντάλλασσαν συνταγές και, μάθαινε η μια την άλλη να φτιάχνουν διάφορα καλούδια. Έτσι και εγώ, συνεχίζοντας, ας πούμε την παράδοση, πήρα την συνταγή από την Μυρτώ, έφτιαξα τα μπισκότα και μου πέτυχαν (αποκλείεται να μη σου πετύχουν, δοκίμασε και θα δεις) και, φυσικά, την πείραξα λίγο. Πρόσθεσα κύμινο που δεν υπήρχε στην αρχική συνταγή. Έτσι είναι όμως η μαγειρική. Προσθέτεις, αφαιρείς, αλλάζεις κάτι και φτιάχνεις κάτι καινούργιο αλλά πάντα υπέροχο.

Θα χρειασθείς (για περίπου 30-40 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος):

  • 1 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο (300-320 γρ.)
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο η άλλο αλμυρό τυρί (150 γρ.)
  • 2   φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (220 γρ.)
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1  κ.γ. αλάτι , προαιρετικό
  • 1 κ.γ. κύμινο (ή ότι άλλο μυρωδικό σου αρέσει ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα, δυόσμο)
  • 1-2 κρόκους αυγού (ξεκινάς με έναν κρόκο αλλά ανάλογα με το μέγεθος του αβγού και με τη ζύμη και αν είναι στεγνή μπορεί να πάρει και ένα δεύτερο κρόκο)
  • Πιπέρι

Διαδικασία

  • Ανακατεύεις όλα τα υλικά και όταν γίνει μία ενοποιημένη ζύμη κόβεις με coupe pâtes δίνοντας το σχήμα που θέλεις.  Μπορείς επίσης να φτιάξεις μπαστουνάκια (ίσια ή στριφτά) ή κουλουράκια στρογγυλά.
  • Αλείφεις με ασπράδι αυγού και μαυροκούκι η σουσάμι.  Μπορείς επίσης να βάλεις τυράκι τριμμένο ίδιο με αυτό που έβαλες στη ζύμη σου. Εγώ ανακάτεψα καβουρδισμένο σουσάμι με λίγο πιπέρι, λίγο κύμινο (¼ από ένα κ.γ.) και 1 κ.σ. τυρί τριμμένο.
  • Ψήνεις στους 180°C μέχρι να ροδοκοκκινίσουν (≈35′ – 40′).

Διατηρούνται για αρκετό καιρό σε ένα γυάλινο ή σιδερένιο σκεύος

 

20160424_122246

 


 

Advertisements