caesar salad with a twist Donna Hay

H Donna Hay είναι μια chef που ζει στην Αυστραλία και, έχει κάνει σκοπό της ζωής της, να απλουστεύσει ακόμα και την πιο πολύπλοκη συνταγή προσθέτοντας εκείνο το «τσικ», with a twist, όπως λέει η ίδια που θα την κάνει διαφορετική και συχνά καλύτερη. 

Το motto της είναι “fast, fresh and simple” και πραγματικά αν δοκιμάσεις τις συνταγές της που στην κυριολεξία είναι «γρήγορες, φρέσκες και απλές» θα ενθουσιαστείς, άσε που οι ιδέες της είναι τόσο καταπληκτικές που ούτε που το φανταζόσουν ότι θα μπορούσες να κάνεις κάτι, συχνά, δύσκολο ή πολύπλοκο, τόσο απλά!

Εδώ σου έχω την πασίγνωστη Σαλάτα του Καίσαρα ή όπως είναι διεθνώς γνωστή «Caesar Salad» που την φτιάχνει με έναν φανταστικό τρόπο, απλά…»with a twist»!

Την έχω φτιάξει αρκετές φορές, κυρίως με φιλενάδες που συναντηθήκαμε για φαγητό και δεν ήθελα να φάω χρόνο στην κουζίνα, άσε που, όσο νάναι, προσπαθούμε να προσέχουμε την σιλουέτα μας. Είμαι σίγουρη ότι τη σαλάτα αυτή θα την φτιάχνεις, τουλάχιστον, μια φορά την εβδομάδα.  Άσε που είναι και μία πολύ εντυπωσιακή «εναλλακτική» τολμώ να πω παρουσίαση.

Θα δεις ότι η Donna Hay, απλουστεύει την διαδικασία του dressing, αλλά και, του στησίματος ενώ, αφιερώνει χρόνο στο bacon που προσθέτει στην σαλάτα της και στο φρυγανισμένο ψωμί που επάξια αντικαθιστά τα croutons.

Θα χρειασθείς (από 2 έως 4 μερίδες)

Για την σαλάτα:

  • 8 φέτες bacon
  • 60 ml maple syrup (το βρίσκεις στα supermarkets, εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις πετιμέζι ή Μπαλσαμικό με σύκο, με ρόδι ή με πορτοκάλι)
  • 2 καρδιές μαρουλιού κομμένες στη μέση (ή ένα μικρό μαρούλι iceberg κομμένο στα τέσσερα)
  • 8 φρυγανισμένες λεπτές φέτες ψωμιού (κατά προτίμηση μπαγκέτα κομμένη σε διαγώνιες λεπτές φέτες)
    • Η Donna κόβει τις φέτες διαγώνια ώστε να είναι πιο μακριές και απλά τις φρυγανίζει στην τοστιέρα. Εγώ, πάλι, τις αλείφω με μία σκελίδα σκόρδο, τους βάζω μία σταγόνα λάδι και λίγο αλάτι και τις βάζω στο φούρνο μαζί με το bacon.
  • 4 μελάτα αυγά (3’ – 4’)
  • 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (σε νιφάδες – flakes ή στον χονδρό τρίφτη του κρεμμυδιού)

Για το dressing

  • 1 αβγό
  • 2 φιλέτα αντσούγιας (εγώ δεν βάζω, δεν μου αρέσουν πολύ)
  • ½ κ.γ.  Worcestershire sauce
  • 1 κ.σ.  χυμό λεμόνι
  • 180 ml. λάδι
  • Αλατοπίπερο

Διαδικασία:

  1. Bacon: Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 160°C (στις αντιστάσεις) ή στους 140°C στον αέρα. Πέρασε το maple syrup (το ίδιο για το πετιμέζι ή το Μπαλσαμικό) με ένα πινέλο πάνω στις φέτες bacon που τις έχει στρώσει σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και στο φούρνο για 15’ ή μέχρι να ροδίσουν.
  2. Παράλληλα, αν θα φτιάξεις το ψωμί όπως εγώ, σε ένα άλλο ταψί θα βάλεις το ψωμί και το αφήνεις μέχρι να ροδίσει ελαφρά (προσοχή δεν θέλεις να γίνει φρυγανιά).
  3. Dressing: Βάλε το αυγό, τη Worcestershire sauce, το χυμό λεμόνι και το αλατοπίπερο (και τις αντσούγιες, αν επιλέξεις να τις προσθέσεις) στο multi, το blender ή το food processor (το mixer με το μαχαίρι κάτω) και χτύπησέ τα μέχρι να ενοποιηθούν.

    Μπορείς να κάνεις το dressing και με το σύρμα αλλά θα πρέπει να έχεις πολτοποιήσει τις αντσούγιες πρώτα.

    Στη συνέχεια συμπληρώνεις λίγο-λίγο το λάδι (να τρέχει σαν μια κλωστή ) και συνέχισε το χτύπημα μέχρι να γίνει κρέμα.

  4. Στήσιμο: Σε μεγάλα πιάτα στήνεις από δύο κομμάτια μαρούλι ή iceberg,  περιχύνεις με το dressing και συμπληρώνεις με την παρμεζάνα.  Δίπλα στο μαρούλι θα μοιράσεις — ανάλογα με τα άτομα — το φρυγανισμένο ψωμί ψωμί, τα αβγά κομμένα στη μέση, το ξεροψημένο bacon και τέλος σερβίρεις.

Αν η κρέμα σου γίνει πολύ πηχτή την αραιώνεις με λίγο παγωμένο νερό (κουταλιά-κουταλιά) γιατί θέλεις η κρέμα να περάσει ανάμεσα από τα φύλλα του μαρουλιού ή του iceberg και να πάει παντού (μέχρι κάτω) για να έχει όλο σου το πιάτο την ίδια γεύση διαφορετικά θα κάτσει πάνω πάνω και όταν φτάσεις στο κάτω μέρος του μαρουλιού θα το βρεις στεγνό και άνοστο.

 

 

Advertisements