chef sharing secretsΔεν υπάρχει καλύτερη πηγή πληροφόρησης για τα «τεκταινόμενα» στην κουζίνα από τους μάγειρες, τις μαγείρισσες και τους chefs διάσημους και μη.  Οι ώρες που έχουν περάσει στην κουζίνα τους έχει μάθει πράγματα που εσύ δεν τα είχες σκεφτεί ποτέ.  Κατά καιρούς μοιράζονται μαζί μας κάποιο μυστικό ή κόλπο που έμαθαν κατά λάθος ή όταν έκαναν λάθος ή όταν διόρθωσαν κάποια ζημιά. Εγώ είμαι, φυσικά, εδώ για να «μεταλαμπαδεύσω» τη γνώση.

Η κουζίνα, όσο μαγική και αν είναι δεν παύει να είναι και … λίγο… επικίνδυνη αν δεν προσέξεις.  Ζεστές επιφάνειες που καίνε, κοφτερά αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν, φαγητό που μπορεί να σου καεί ή να σου ανάψει φωτιές. Γι’αυτό μαθαίνουμε τι να μην κάνουμε από τους ειδικούς που πρώτοι έμαθαν από τα λάθη και τα ατυχήματα τους.

  1. Ποτέ μην προσπαθήσεις να πιάσεις ένα μαχαίρι που πέφτει. Αντί γι’αυτό κάνε ένα βήμα πίσω για να βεβαιωθείς ότι δεν θα καρφωθεί στο πόδι σου.
  2. Ποτέ μην προσθέσεις αλεύρι ή άμυλο σε ζεστά υγρά. Θα σβολιάσει και δεν θα μπορέσεις να καθαρίσεις το σκεύος σου.  Καλύτερα να τα ανακατέψεις σε κρύο ή χλιαρό νερό και μετά να τα βάλεις πάνω στην εστία.
  3. Ποτέ μη χρησιμοποιείς βρεγμένα γάντια φούρνου. Το υγρό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρικού και κινδυνεύεις από ηλεκτροπληξία. Το ίδιο ισχύει και για τις βρεγμένες πετσέτες της κουζίνας.
  4. Ποτέ μην ακουμπάς ένα ζεστό γυάλινο σκεύος πάνω σε βρεγμένη επιφάνεια. Κατά πάσα πιθανότητα το γυαλί θα σπάσει λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας.
  5. Ποτέ μη χρησιμοποιείς μαχαίρια για να καθαρίσεις την επιφάνεια κοπής. Θα καταστρέψεις την κόψη του μαχαιριού σου.

 

Advertisements