Spiced Aubergine Crisps

Οι χορτοφάγοι λατρεύουν τις μελιτζάνες γιατί είναι ένας φρέσκος, γευστικός, γεμάτος σάρκα και νοστιμιά καρπός και δεν σταματούν να ανακαλύπτουν νέες συνταγές για να εμπλουτίζουν τις μαγειρικές τους.

Εγώ, εκτός του ότι έχω φίλους, φίλες και συγγενείς χορτοφάγους — και πάντα τους φροντίζω είτε στα τραπέζια που κάνω είτε μέσω των αναρτήσεων – λατρεύω τις μελιτζάνες και δεν χάνω ευκαιρία να δοκιμάσω οτιδήποτε καινούργιο.  Επίσης, είναι ένα λαχανικό που δεν θα έπρεπε να λείπει από καμία Ελληνική κουζίνα ειδικά το καλοκαίρι που είναι η εποχή της.

Ένα ακόμη μεζεδάκι λοιπόν, ένα snack (chips) μελιτζάνας που θα ικανοποιήσει και τον ποιο δύσκολο συνδαιτυμόνα σου (εκτός βεβαίως εκείνους που μισούν – γιατί δεν καταλαβαίνω – τις μελιτζάνες, όπως εγώ τον αρακά ας πούμε).

Το πιο χρήσιμο εργαλείο σου, σε αυτή την περίπτωση, είναι το υπέροχο μαντολίνο. Εύχρηστο, οικονομικό και, βολικό, που χωράει σε κάθε συρτάρι και, σου δίνει και την δυνατότητα να αυξομειώσεις την λεπίδα για να κόψεις τα λαχανικά σου στο πάχος που θέλεις. Προσοχή, η λεπίδα είναι πάρα μα πάρα πολύ κοφτερή και, θα είναι μεγάλο λάθος, να προσπαθήσεις να κόψεις οτιδήποτε χωρίς τη βοήθεια του πλαστικού οδηγού που συνοδεύει το μαντολίνο.  Αν το κάνεις αυτό (το λάθος) είναι 100% βέβαιο ότι θα φας λαχανικά με ανθρώπινο αίμα για να μη σου πω και λίγο ανθρώπινο δαχτυλάκι. Προσοχή λοιπόν.

 Χρειάζεσαι (ποσότητα για 2 άτομα ή ένα αρκετά μεγάλο μπολ)

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα κομμένη σε λεπτές φέτες με το μαντολίνο
  • 1 κ.σ. tamari ή soya
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ¾ κ.σ. maple syrup ή πετιμέζι
  • ½ κ.γ. κρέμα chilli ή μπούκοβο

Το tamari είναι ένα είδος soya αλλά, με λιγότερη γλουτένη. Βρίσκεται στα μεγάλα supermarkets και στα καταστήματα που εμπορεύονται Ασιατικά προϊόντα.  To maple syrup είναι αυτό που βάζουμε στις βάφλες και το βρίσκουμε στα supermarket.

Ανακατεύεις, με το σύρμα (fouet) ή με ένα πιρούνι όλα σου τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έτσι θα φτιάξεις μία μαρινάδα που μέσα θα ρίξεις τις φέτες μελιτζάνας και θα τις γυρίσεις καλά, από όλες τις πλευρές, μέχρι η μαρινάδα να πάει παντού και να καλυφθούν τελείως.  Αφήνεις στην μαρινάδα για μερικά λεπτά, 2′-3′ το πολύ.

Στη συνέχεια στρώνεις τις μελιτζάνες σε ένα αντικολλητικό ταψί ή πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνεις σε πολύ χαμηλό φούρνο για πολλές ώρες μέχρι να αφυδατωθούν.  Θα βάλεις το φούρνο σου στον αέρα στους 100°C και θα αφήσεις τις μελιτζάνες για 2-3 ώρες τουλάχιστον. Θα τις παρακολουθείς και όταν φτάσουν σε σημείο που σε ικανοποιεί τις βγάζεις από το φούρνο.

Μπορείς να τις καταναλώσεις σκέτες ή με τζατζίκι, ένα οποιοδήποτε dip από γιαούρτι ή ταχίνι, με κάποια πικάντικη κόκκινη σάλτσα ή ότι άλλο σου ταιριάζει.

Advertisements