reheating food.jpg

Η μαμά μου έλεγε, πάντα, ότι δεν πετάμε ποτέ φαγητό και, φυσικά είχε πολύ δίκιο, μη σου πω ότι καμιά φορά το φαγητό τη δεύτερη μέρα είναι καλύτερο από την πρώτη.  Μάλιστα, τις Παρασκευές, τρώγαμε τα υπόλοιπα — τα “leftovers”– συχνά δε, κάναμε και αγώνα ταχύτητας για να διαλέξουμε αυτό που προτιμούσε ο καθένας από εμάς.  Πλάκα είχε.

Πάντα θα σου περισσέψει λίγο φαγητό. Από ένα κομμάτι pizza μέχρι ½ μερίδα φασολάκια ή ένα πιάτο μακαρόνια με λίγο κρέας.  Το να το βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων και να το ζεστάνεις είναι η εύκολη και γρήγορη λύση όμως, τις περισσότερες φορές, καταστρέφεις ένα πολύ ωραίο φαγητό.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι καλύτερα να ζεστάνεις το φαγητό με τον συνηθισμένο «κλασσικό» τρόπο χρησιμοποιώντας τον φούρνο ή την εστία (ξέρω, δεν είναι και τόσο οικονομικό να ανάψεις το φούρνο για τόσο δα φαγητό αλλά από την άλλη άμα το καταστρέψεις και δεν τρώγεται;)  Τα δε λαδερά και τα όσπρια δεν χρειάζονται καθόλου ζέσταμα, αρκεί να τα βγάλεις από το ψυγείο μόλις ξυπνήσεις το πρωί και να τα αφήσεις να έρθουν, φυσιολογικά, σε κανονική θερμοκρασία.

Ανακάλυψα, λοιπόν,  10 φαγητά που, στην κυριολεξία, καταστρέφονται αν τα βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων, δες ποια είναι και γιατί δεν πρέπει να κάνεις.

1.Gratins και άλλα που έχουν τυρί ή béchamel (παστίτσιο, μουσακάς, σουφλέ λαχανικών κ.τ.λ)

1 gratins.jpgΟ σωστός τρόπος για να τα ζεστάνεις είναι: ράντισε το επάνω μέρος με λίγο νερό. Με τον τρόπο αυτό δεν θα στεγνώσει τελείως το φαγητό σου καθώς θα ζεσταίνεται στο φούρνο.  Σκέπασε το με ένα αλουμινόχαρτο και ψήσε στο φούρνο στους 160°C για 10’ ή μέχρι να ζεσταθεί όσο θέλεις.  Σημείωσε ότι θα πρέπει να ελέγξεις την θερμοκρασία στη μέση ακριβώς της ποσότητας που θα ζεστάνεις γιατί αυτό το σημείο ζεσταίνεται τελευταίο.

 2.Ψητό Κοτόπουλο

2 chickenΟ σωστός τρόπος για να το ζεστάνεις είναι:  Θα πρέπει κατ’ αρχήν να ανάψεις τον φούρνο σου στους 180°C για να ζεσταθεί.  Στρώσε ένα αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο πάνω στο ταψί ή το σκεύος σου και τοποθέτησε το κοτόπουλο στη μέση για ένα δεκάλεπτο. Στη συνέχεια τύλιξέ το, σφιχτά σε αλουμινόχαρτο και άστο για τουλάχιστον 15’-20’ ακόμα.

3.Pizza – Πίτες – Τάρτες3 pizza

Ο σωστός τρόπος για να τις ζεστάνεις είναι:  Τοποθέτησε την pizza ή την πίτα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C μέχρι να λιώσει το τυρί και να ξεραθεί η ζύμη στις άκρες. Αν θέλεις να ζεστάνεις ένα ή δύο κομμάτια μόνο ο τελειότερος τρόπος είναι να βάλεις τα κομμάτια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που θα έχεις ζεστάνει καλά.  Μόλις τοποθετήσεις την pizza ή την πίτα τύλιξε το τηγάνι με ένα αλουμινόχαρτο, χαμήλωσε στο μέτριο την εστία και σε 10΄ θα είναι έτοιμο. Εγώ έχω ακόμα καλύτερο γι’αυτό, δες στο τέλος της ανάρτησης!

4.Ζυμαρικά

4 pastaΟ σωστός τρόπος για να τα ζεστάνεις είναι:  Βάλε τα ζυμαρικά σου σε ένα τηγάνι και άναψε την εστία σου στο μέτριο προς τα κάτω.  Ο καλύτερος τρόπος είναι να ρίξεις μερικές κουταλιές της σούπας από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά σου την προηγούμενη μέρα (πάντα να κρατάς σε ένα βαζάκι μία ποσότητα που διατηρείται μερικές μέρες στο ψυγείο.  Είναι καλό για να ζεσταίνεις τα ζυμαρικά που σου περίσσεψαν αλλά δένει με μαγικό τρόπο τις σάλτσες σου). Αν δεν έχεις τότε ανάλογα με το περιεχόμενο της σάλτσα σου (λάδι, κρέμα γάλακτος) θα συμπληρώσεις λίγο και θα ανακατεύεις συνεχώς. Αν τα ζυμαρικά σου έχουν σάλτσα ντομάτας τότε ρίξε 2-3 κ.σ. νερό λίγο-λίγο για να την αραιώσεις και ανακάτευε συνεχώς μέχρι να ζεσταθούν.  Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και να προσθέσεις αλάτι και πιπέρι που μάλλον θα χρειασθεί.

5 steak5.Ψητά κρέατα

Ο σωστός τρόπος για να τα ζεστάνεις είναι: Κόψε το κρέας σε λεπτές λουρίδες και τοποθέτησέ τις σε ένα φαρδύ τηγάνι.  Πρόσθεσε λίγο λάδι και ζέστανέ σε μέτρια φωτιά μέχρι να σκουρύνουν οι άκρες και να έχουν ζεσταθεί αρκετά.

6.Πατάτες

Ο σωστός τρόπος για να τις ζεστάνεις είναι

6 potatoes.jpgΟι τηγανητές πατάτες δύσκολα ζεσταίνονται με επιτυχία αλλά μπορείς να δοκιμάσεις βάζοντας λίγο λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που θα το ζεστάνεις μέχρι να βγάζει φουσκάλες.  Ρίξε μέσα τις πατάτες και τηγάνισε τις μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.  Μην ξεχάσεις να τις βάλεις σε απορροφητικό χαρτί πριν τις σερβίρεις.

Εγώ πάντως, αν μου μείνουν πατάτες τηγανητές (μόνο στη σφαίρα της φαντασίας μπορεί να συμβεί αυτό αλλά λέμε τώρα) βάζω τις πατάτες σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι και μόλις ζεσταθούν καλά και είναι σχεδόν έτοιμες σπάω 2-3 αβγά από πάνω και κάνω μία υπέροχη ομελέτα που μπορείς να εμπλουτίσεις με bacon, ζαμπόν, λουκάνικα, τυρί, ντομάτα και ότι άλλο θες.

Οι πατάτες φούρνου ξαναμπαίνουν στο φούρνο με λίγο λάδι ή βούτυρο και αλατοπίπερο και ξαναζεσταίνονται κανονικότατα.  Αν θέλεις μπορείς να διαλύσεις σε ½ ποτήρι βραστό νερό ένα ζωμό (ότι θέλεις λαχανικών, κοτόπουλο ή μοσχάρι) και να το ρίξεις από πάνω, θα γίνουν πεντανόστιμες.

Ο καλύτερος τρόπος για να ζεστάνεις τον πουρέ είναι σε bain-Marie.  Βάζεις μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση να βράσει και στη συνέχεια τοποθέτησε μέσα στο νερό που βράζει ένα μικρότερο δοχείο με τον πουρέ σου ανακατεύοντας συχνά μέχρι να ζεσταθεί αρκετά. Πρόσεχε να μην πέσει νερό μέσα.  Όταν ζεσταθεί αρκετά συμπληρώνεις με μία στάλα βούτυρο (1 κ.γ.) και 2-3 κ.σ. γάλα), αλάτι και πιπέρι και ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και ζεσταθεί καλά ο πουρές σου.

Οι βραστές πατάτες ζεσταίνονται σωστά μόνο στο φούρνο.  Τις τοποθετείς σε κρύο φούρνο σε ένα πυρίμαχο σκεύος αφού τις ραντίσεις με πολύ λίγο λάδι.   θα ρBoiled potatoes can be reheated in the oven. Ανάβεις τον φούρνο στους 150°C και αφήνεις να ζεσταθούν.  Για να τσεκάρεις αν έχουν ζεσταθεί αρκετά μπήξε ένα μαχαίρι στο κέντρο της μεγαλύτερης πατάτας, αν βγει καυτό τότε είναι έτοιμες.

7.Σπανάκι

Ο σωστός τρόπος για να το ζεστάνεις είναι να ΜΗΝ το ζεστάνεις: 7 spinach

Λόγω της πιθανότητας επιβλαβών νιτροζαμινών (που είναι καρκινογόνες) που σχηματίζονται όταν ξαναζεσταίνεται, είναι καλύτερα να αποφύγεις εντελώς αυτή τη διαδικασία.

Αν είναι σε βραστή μορφή μπορείς να το βουτήξεις σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό ενώ αν είναι κοκκινιστό, γιαχνί ή με ρύζι δηλαδή σπανακόρυζο η λύση είναι να το ζεστάνεις σε bain-Marie.

8. Μανιτάρια

Ο σωστός τρόπος για να τα ζεστάνεις είναι: 8 mushrooms

Τοποθέτησε τα μανιτάρια σε ένα πλατύ τηγάνι που να παίρνει καπάκι.  Πρόσθεσε ελάχιστο λάδι ή βούτυρο και ζέστανε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά.

9. Αβγά

9 eggsΟ σωστό τρόπος για να τα ζεστάνεις είναι, μάλλον, να ΜΗΝ τα ζεστάνεις:  Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα έχεις αβγά που θα θέλεις να ξαναζεστάνεις (χάλια θα είναι) αλλά έτσι και αλλιώς η διαδικασία αυτή πρέπει να αποφεύγεται γιατί όταν, τα μαγειρεμένα αβγά, έρθουν σε επαφή με μεγάλες θερμοκρασίες γίνονται τοξικά.  Ωστόσο, φαγητά που έχουν αβγό μέσα μπορούν να ζεσταθούν στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία (γύρω στους 100°C)

10.Ρύζι

10 rice.jpg

Ο σωστός τρόπος για να το ζεστάνεις είναι: Βάλε το ρύζι σε ένα πυρίμαχο σκεύος με μερικές κουταλιές της σούπας νερό και 1-2 κόμπους φρέσκο βούτυρο ή λίγο λάδι για να μην κολλήσει.  Σκέπασε το καλά με αλουμινόχαρτο και βάλε στον φούρνο στους 150°C για 15’-20’.  

Ενώ το καλύτερο σου το κράτησα για το τέλος.  Οτιδήποτε έχει ζύμη (πίτες, πίτσες, τάρτες) ζεσταίνεται ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που θα κάψεις πάνω στην εστία σου.  Αφού κάψει καλά θα βάλεις επάνω την πίτα ή την pizza σου και θα περιμένεις λίγο να ζεσταθεί.  Πρόσεχε να μη σου καεί. 

 

 

Advertisements