sauces

Έφτιαξες κοτόπουλο ψητό, ή κρέας στα κάρβουνα ή ψητά χτένια και λαχανικά ή ακόμα και μία απλή μακαρονάδα αλλά κάτι… κάτι σου λείπει.

Γιατί βαρέθηκες να τρως τα ίδια και τα ίδια, γιατί θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, επειδή γουστάρεις να κάνεις ένα διαφορετικό συνδυασμό που δεν έχεις ξαναφάει, ούτε εσύ ούτε οι ομοτράπεζοί σου… όποιοι και αν είναι αυτοί.

Στην ίδια κατηγορία («chutneys – dressings – σάλτσες – dips») έχεις ήδη διαβάσει και ίσως δοκιμάσει τις βασικές σάλτσες που έχω αναρτήσει. Για να τις θυμηθούμε ήταν οι πολύ βασικές vinaigrette και μαγιονέζα μαζί με την Creamy, Ranch, Italian, Creamy Blue cheese και Caesar.

Τώρα θα σου πω πέντε, ακόμα διαφορετικές και καινούργιες  — που ίσως δεν έχεις ακούσει ή δοκιμάσει ποτέ πριν – αλλά που θα σου αρέσουν τόσο πολύ που θα τις δοκιμάζεις, με καινούργιο τρόπο κάθε φορά.  Εγώ θα σου δώσω τις βασικές προδιαγραφές, δηλαδή με τι πάει η κάθε σάλτσα, αλλά εσύ, πάντα, θα δοκιμάζεις και θα παντρεύεις με ότι αγαπάς.

  1. Βουτυράτη σάλτσα με κάπαρη και σταφίδες

    κάπαρη σταφίδες
    Photo Mitchell Feinberg

Αυτή η σκουρόχρωμη σάλτσα θα δώσει στο πιάτο σου μία βουτυράτη γεμάτη γεύση και, ενώ μοιάζει πολύπλοκη, θα δεις ότι είναι πάρα πολύ απλή.

Επειδή έχει φρέσκο μαϊντανό καλύτερα να μην τη διατηρείς στο ψυγείο αλλά να την φτιάχνεις την ώρα που την χρειάζεσαι για να μη σου μαραθεί.

Θα την σερβίρεις με ψητά λαχανικά, ψητά χτένια ή θαλασσινά και ψητό κοτόπουλο.

Σημ.: όπου λέμε φλιτζάνι εννοούμε χωρητικότητας περίπου 200 ml.

Υλικά  (μία δόση – περίπου ½ φλιτζάνι )

  • 40 γρ. Βούτυρο ανάλατο  (περίπου 3 κ.σ.)
  • 300 γρ. (περίπου 1⅓ κούπα) ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (καλύτερα καστανή)
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 80 – 100 γρ. σταφίδα, ξανθή (περίπου ⅓ φλιτζάνι)
  • 3 κ.σ. extra παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • Περίπου ½ φλιτζάνι κομμένο μαϊντανό
  • ¼ κ.γ. φρέσκο, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Λιώνεις το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να σταματήσει να κάνει φουσκάλες και να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα.  Θα σου πάρει γύρω στα 6΄.
  2. Ρίχνεις το βούτυρο σε ένα μπολ αφού το σουρώσεις.
  3. Σε ένα καθαρό τηγάνι – σε χαμηλή φωτιά — ρίχνεις το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύεις για 2 περίπου λεπτά και μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  4. Αδειάζεις το υγρό (αφού κρατήσεις 1-2 κουταλιές χώρια) πάνω από τις σταφίδες και το αφήνεις να κάτσει για 10΄.
  5. Ξαναρίξε το βούτυρο στο τηγάνι, ανακάτεψε με το λάδι και το ξύδι που κράτησες και βάλτο σε δυνατή φωτιά για 30”.
  6. Αποσύρεις από τη φωτιά και ρίχνεις μέσα τις σταφίδες, την κάπαρη, τον μαϊντανό και το πιπέρι.

Η σάλτσα αυτή σερβίρεται χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

ΠΗΓΗ: http://www.realsimple.com/food-recipes
  1. Γλυκειά σάλτσα Chilisweet chili

Αν είσαι σαν και μένα, που δεν αντέχω τα πολύ πολύ καυτερά όπως είναι η κανονική σάλτσα chili, εδώ σου έχω μία υπέροχη, καυτερή αλλά παράλληλα και γλυκειά σάλτσα που θα πρέπει να δοκιμάσεις.

Μία σάλτσα που θα σου αρέσει πολύ πάνω από ψητές γαρίδες αλλά, ταιριάζει πολύ και με ψητό κοτόπουλο.

Υλικά:

  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη (καστανή)
  • ¼ φλιτζάνι ξύδι (λευκό ή αν βρεις ξύδι από ρύζι)
  • ¼ φλιτζάνι νερό + 2 κ.σ. νερό
  • 1 ½ κ.σ. πολτοποιημένο σκόρδο
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • ½ κ.γ. sriracha (πελτές από πιπεριές chili) ή μισή πολτοποιημένη καυτερή chili πιπεριά που θα ανακατέψεις με μερικές σταγόνες λάδι
  • 1½ κ.σ. αλεύρι
  • ½ κ.γ. αλάτι

Διαδικασία

  1. Ανακάτεψε τη ζάχαρη, το ξύδι, και το ¼ φλιτζάνι νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και μόλις πάρουν βράση χαμήλωσε τη φωτιά τόσο όσο να βράζει ελαφρά. Πρόσθεσε το σκόρδο, το μπούκοβο και την sriracha ή το πολτοποιημένο chili.
  2. Ανακάτεψε το αλεύρι με τις 2 κ.σ. νερό, ρίξε το μείγμα σιγά-σιγά ανακατεύοντας μέσα στο κατσαρολάκι με το ξύδι, δυνάμωσε τη φωτιά για να πάρει μία βράση και χαμήλωσε πάλι τη φωτιά μέχρι να πήξει. Θα σου πάρει το πολύ 5 λεπτά.

Θα πρέπει να αφήσεις τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη σερβίρεις.

ΠΗΓΗ: http://www.cookingforkeeps.com/

  1. Chimichurrichimicurri

Αυτή η εκπληκτική «σκορδάτη» σάλτσα από την Αργεντινή είναι παραδεισένια, πανεύκολη και ταιριάζει σε όλα τα ψητά, κυρίως, κρέας και κοτόπουλο.  Μπορείς να την δοκιμάσεις και με θαλασσινά, ας πούμε, χταποδάκι ή καλαμάρι ψητό στα κάρβουνα.

Υλικά:

  • 3 φλιτζάνια μαϊντανό ψιλοκομμένα (περίπου 3 ματσάκια)
  • 6 σκελίδες σκόρδο κομμένα πολύ ψιλά
  • 1½ κ.γ. ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη
  • ¼ φλιτζάνι άσπρο ξύδι
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. φρέσκο μαύρο πιπέρι
  • ¾ κ.γ. μπούκοβο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ¾ φλιτζάνι extra παρθένο ελαιόλαδο

Διαδικασία

  1. Μέσα σε ένα μεγαλούτσικο δοχείο που να κλείνει καλά ανακάτεψε καλά όλα σου τα υλικά και βάλτα στο ψυγείο για 12 τουλάχιστον ώρες πριν το σερβίρισμα. Πριν σερβίρεις την chimichurri θα πρέπει να την ανακατέψεις ακόμα μία φορά και να αφαιρέσεις το φύλλο δάφνης.
Πηγή: http://bourbonandbrownsugarblog.com/
  1. Σάλτσα Chipotlechipotle 

Μία υπέροχα κρεμώδης σάλτσα που  θα χρησιμοποιήσεις σκέτη για dip ή με πανέ, τηγανητά, φρέσκα λαχανικά, chips και nachos. Μπορείς να αλείψεις λίγο chipotle σε sandwich ή σε toast και μέσα σε  wraps με κοτόπουλο ή κρέας.

Υλικά

  • 1 chili chipotle
    • Σημ.: το chipotle είναι η λιαστή ή ψητή πιπεριά chili (υπάρχει στο εμπόριο έτοιμη). Αν δεν βρεις μπορείς να βάλεις οποιαδήποτε κονσέρβα καυτερής πιπεριάς ή πιπεριές Φλωρίνης αλλά επειδή είναι γλυκές θα πρέπει να βάλεις ένα πολτοποιημένο chili ή ½ κ.γ. μπούκοβο που θα ανακατέψεις με 1 κ.γ. πελτέ τομάτας
  • ½ φλιτζάνι μαγιονέζα
  • ⅓ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόλιανδρο
  • ¼ κ.γ. κύμινο τριμμένο
  • ¼ αποξηραμένο ή κατεψυγμένο άνηθο
  • Αλατοπίπερο

Διαδικασία

  1. Τοποθέτησε όλα τα υλικά στο blender και ανακάτεψέ τα καλά μέχρι να γίνουν κρέμα.
  2. Άδειασε το περιεχόμενο σε ένα βάζο ή ένα δοχείο που να κλείνει καλά και βάλτο στο ψυγείο.  Θα σου διατηρηθεί για 3-4 εβδομάδες και χρησιμοποίησε όσο θες κάθε φορά.
Πηγή: http://gimmedelicious.com/

 5. Pesto με λιαστή τομάτα

sun dried tomato pesto

Έχεις συνηθίσει το pesto να είναι πράσινο και να είναι φτιαγμένο, κυρίως, από βασιλικό και κουκουνάρι. Εδώ λοιπόν θα σου μάθω να φτιάχνεις ένα κατακόκκινο pesto με λιαστές τομάτες που θα δοκιμάσεις, φυσικά, με ότι μακαρόνι σου αρέσει.

Υλικά για τη βάση

  • 1 φλιτζάνι λιαστές τομάτες, στραγγισμένες από το λάδι
  • 1 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 1/4 φλιτζανιού φρέσκο μαϊντανό
  • 4 καθαρισμένες σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό άσπρο κρεμμυδάκι καθαρισμένο
  • 1/4 φλιτζάνι κουκουνάρι
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.σ. αλεύρι

Για τη σάλτσα

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κολοκύθι κομμένο σε μικρό καρεδάκι
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρό καρεδάκι
  • 1 φλιτζάνι ζωμό (κοτόπουλο ή βοδινό – αν είσαι χορτοφάγος βάλε ζωμό λαχανικών)
  • ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος που θα ανακατέψεις με corn flour
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2 μεγάλες ώριμες τομάτες ψημένες στο grill μαζί με 2 σκελίδες σκόρδο * (βλ. συνταγή στο τέλος της ανάρτησης)
  • 1 κ.σ. Μπαλσαμικό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή

Οδηγίες:

Το μείγμα pesto μπορείς να το αποθηκεύσεις σε ένα γυάλινο δοχείο στο ψυγείο (καλό είναι να το καλύψεις με λίγο λάδι) και να το ανακατεύεις με λίγο ζωμό από τα βρασμένα μακαρόνια σου. Αυτή είναι η βασική χρήση. Στη συνέχεια όμως θα σου δείξω πώς να κάνεις μία ιδιαίτερα πλούσια σάλτσα με τα υπόλοιπα υλικά.

  1. Μέσα στο blender ή το multi ή καλύτερα στο food processor (με το μαχαίρι κάτω) ανακάτεψε όλα τα υλικά για τη βάση που σου λέω παραπάνω μέχρι να έχεις ένα ομοιογενές μείγμα.  Αν θα το φυλάξεις για μελλοντική χρήση ανακάτεψε με μία κουταλιά λάδι.
  2. Για να κάνεις τη σάλτσα βάζεις σε μία μικρή κατσαρόλα 1 κ.σ. λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρεις για 2-3 λεπτά την πιπεριά και το κολοκύθι.
  3. Προσθέτεις τον ζωμό, την κρέμα γάλακτος με το corn flour, το γάλα, το Μπαλσαμικό, τη ζάχαρη, το ξύδι και τις ψητές τομάτες που θα πρέπει να έχεις φτιάξει μερικές ώρες πριν (δες πως παρακάτω)* Σιγοβράζεις μέχρι να πήξει η σάλτσα σου και να μαλακώσουν τα λαχανικά. Όταν η σάλτσα σου αποκτήσει την υφή που θέλεις προσθέτεις το pesto και σερβίρεις πάνω από τα μακαρόνια που θα έχεις ετοιμάσει.
  4. Αν θέλεις να αραιώσεις την σάλτσα σου συμπληρώνεις με λίγο γάλα.

*Ψητές τομάτες με σκόρδο

  • Κόβεις τις τομάτες στη μέση από το κοτσάνι μέχρι τη ρίζα και πέρασε με ένα πινέλο λίγο λάδι από την κομμένη πλευρά. 
  • Βάλε τις τομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ένα ταψί και ανάμεσά τους βάλε μερικές σκελίδες σκόρδο που θα έχεις απλά κοπανίσει με ένα μεγάλο μαχαίρι για να ανοίξουν.
  • Βάλε το ταψί στο grill μέχρι η φλούδα της τομάτας αρχίσει να μαυρίσει.  Τότε βγάλε τις τομάτες από το φούρνο και βάλε τις σε ένα βαθύ μπολ, σκέπασέ της με ζελατίνα και άφησέ τις να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορείς να τις πιάσεις.
  • Αφαιρείς τα σκόρδα και τις καμένες φλούδες αλλά θα πρέπει να κρατήσεις όλο του ζουμί που θα έχει περισσέψει.
  • Το μείγμα που θα μείνει το ανακατεύεις με τα υπόλοιπα υλικά σου όπως αναφέρω παραπάνω.
Πηγή: http://www.carlsbadcravings.com/

 

Advertisements