EggplantTomato

Ναι, το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο είναι οι μελιτζάνες με κόκκινη σάλτσα και τυρί φέτα.  Ξέρω ξέρω αν αγαπάς τη μελιτζάνα σίγουρα τη λατρεύεις και δεν την αγαπάς σίγουρα τη μισείς. Δεν υπάρχει κάποιος που, έτσι απλά, να τρώει τις μελιτζάνες.

Αυτή η απλούστατη καλοκαιρινή συνταγή απευθύνεται σε σένα που τις αγαπάς. Σίγουρα έχεις δοκιμάσει, ίσως και να έχεις φτιάξει τέτοιες μελιτζάνες.  Εγώ, θα σου δώσω τη δική μου συνταγή που, κάθε φορά που σερβίρω αυτό το πιάτο δεν μένει ούτε στάλα σάλτσας, Και ο λόγος είναι γιατί πάντα συνοδεύεται με ψωμάκι και επιτρέπονται — μη σου πω ότι επιβάλλονται — οι ‘παπάρες’ (συγνώμη για την έκφραση αλλά δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω!!!).

Εγώ τη μελιτζάνα τη λατρεύω ψητή, τηγανιτή, μελιτζανοσαλάτα, με μακαρόνια, σε μουσακά, σε παπουτσάκι, στα γεμιστά, με σάλτσα, με κρέας, με ρύζι με ότι θες.  Το πιό αγαπημένο μου sandwich, από τότε που ήμουν πιτσιρίκα, ήταν να βουτάω 2-3 φέτες μελιτζάνα, που είχε μόλις τηγανίσει η μαμά, τις έβαζα ανάμεσα σε δύο λεπτές φέτες φρέσκο ψωμί, πρόσθετα λίγο αλάτι και έκανα πάρτι.

Θα μου πεις τώρα άμα τηγανίσω τη μελιτζάνα και κάνω και παπάρες θα φάω χίλιες θερμίδες. Σε καταλαβαίνω και θα συμφωνήσω αλλά δεν θα αντισταθώ.  Το πιάτο αυτό θα το φτιάξω τουλάχιστον 2 φορές μέσα στο καλοκαίρι και δεν θα παραλείψω να έχω μια πιατέλα στο καλοκαιρινό μου τραπέζι για τους φίλους μου.  Εσύ τώρα, άμα θες, μην τηγανίσεις τη μελιτζάνα. Μπορείς να την κόψεις σε λεπτές φέτες να αλατοπιπερώσεις, να ραντίσεις με λίγο λαδάκι και να την βάλεις στο φούρνο για λίγο μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει. Θα γίνει, και πολύ νόστιμη μάλιστα όμως θα σου πω ένα μυστικό.

Η μελιτζάνα θέλει τηγάνι.  Και επίσης λατρεύει το σκόρδο.  Αυτά είναι νόμος.

Εδώ λοιπόν σου έχω τη δική μου συνταγή και όταν την φτιάξεις και δοκιμάσεις θα νοιώσεις όλο το καλοκαίρι στο πιάτο σου.

Θα χρειασθείς:

  • 2 μεγάλε μελιτζάνες (φλάσκα)
  • 1 κονσέρβα τοματάκι κονκασέ*
  • 2 ώριμες τομάτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγο για την διακόσμηση
  • 250 γρ. τυρί φέτα
  • Αλάτι Πιπέρι
  • Ψωμί και σκόρδο για το σερβίρισμα

Και η διαδικασία:

  1. Αφού δοκιμάσεις τη μελιτζάνα, μη σου βγει πικρή, θα την κόψεις σε στρογγυλές φέτες σε πάχος περίπου ½ εκατοστό και θα τις τηγανίσεις σε ζεστό λάδι προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι πάνω σε κάθε τηγανιά.  Αφού τηγανιστούν θα τις βάλεις σε απορροφητικό χαρτί να πετάξουν τα περιττά λάδια. Να θυμάσαι ότι όσο πιό καυτό το λάδι τόσο λιγότερο θα τραβήξει η μελιτζάνα γι’αυτό θα ρίξεις τόσες όσες χωράνε. Μην τις μπουκώσεις για να ξεμπερδεύεις.  Θα σου πάρει 5΄παραπάνω αλλά θα γίνουν όπως πρέπει!
  2. Εν τω μεταξύ, στο multi θα βάλεις το σκόρδο, τις τομάτες και λίγο από το κονκασέ και θα τα χτυπήσεις μεταξύ τους μέχρι να ενοποιηθούν.
  3. Σε ένα τηγάνι που θα βάλεις πολύ λίγο λάδι θα ρίξεις το μείγμα σου, θα προσθέσεις και το υπόλοιπο κονκασέ θα προσθέσεις αλάτι και λίγο φρέσκο πιπέρι, θα δοκιμάσεις και, σε μέτρια φωτιά, θα αφήσεις να δέσει η σάλτσα.
    • Σημείωσε ότι αυτή είναι μία πολύ απλή σαλτσούλα που μπορείς να φτιάξεις στα γρήγορα και να ρίξεις πάνω από μια γρήγορη μακαρονάδα.
  4. Μόλις αποσύρεις από τη φωτιά θα ρίξεις τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και θα ανακατέψεις καλά.
  5. Στη συνέχεια, σε μια πιατέλα βάζεις μία στρώση μελιτζάνα, μία στρώση ζεστή σάλτσα και λίγη φέτα τριμμένη από πάνω που θα λιώσει λίγο μέχρι να ολοκληρώσεις το στήσιμο, συνεχίσεις την διαδικασία με δεύτερη και τρίτη δόση και στο τέλος ρίχνεις λίγη ακόμα τριμμένη φέτα και στολίζεις με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.
  6. Σερβίρεις με ψωμάκι που το έχεις τρίψει με λίγο σκόρδο και το έχεις φρυγανίσει λίγο ώστε να είναι τραγανό και ζεστό.

Για μένα, αυτό το πιάτο, είναι το τέλειο «comfort food» όπου κάθε μπουκιά με στέλνει καλοκαιρινές διακοπές. Άσε που είναι ακόμα πιό νόστιμο την επόμενη μέρα, έτσι, δροσερό από το ψυγείο με φρέσκο ψωμάκι, μια παγωμένη μπύρα ή ένα ποτήρι ξηρό, λευκό κρασί και χαλάρωση.  Τέλεια εικόνα (προϋπόθεση (α) να έχει περισσέψει (β) να έχεις φτιάξει 2 δόσεις και να έχεις κρύψει τη μία!

Υπάρχουν και οι εναλλακτικές, όπως σε κάθε συνταγή, που είναι:

  • Αντί για μαϊντανό μπορείς να βάλεις βασιλικό, θα γίνει ακόμα πιό καλοκαιρινό το πιάτο σου, όμως — φυσικά είναι θέμα γούστου — εγώ προτιμώ τον μαϊντανό.
  • Μπορείς τη φέτα να την σερβίρεις στο πλάι, σαν συνοδευτικό.
  • Μπορείς, αν θέλεις, στη σάλτσα να προσθέσεις μία στάλα ζάχαρη (στην άκρη του κ.γ.) εγώ δεν το κάνω αυτό. Μου αρέσει αυτή η ξινή γεύση της τομάτας.
  • Και μία τσαχπινιά που έμαθα από την Ελένη Ψυχούλη (φτιάχνουμε περίπου την ίδια συνταγή με μικρές διαφορές, ακολουθώντας την παράδοση). Αντί για ζάχαρη προσθέτει στην σάλτσα της λίγη κρέμα μπαλσάμικο που προσθέτει μια γλύκα μαζί με μία αψάδα.

*Κονκασέ: από το Γαλλικό concasser, «σπάω ή τρίβω». Πρόκειται για μία ορολογία της μαγειρικής που σημαίνει κόβω σε χονδρά κομμάτια οποιοδήποτε υλικό, κυρίως λαχανικά. Το «κονκασέ» χρησιμοποιείται κυρίως για τις τομάτες που πωλούνται, έτοιμες σε κονσέρβα, αφού έχουν αφαιρέσει τη φλούδα και τους σπόρους, κομμένες σε μικρό κυβάκι χωρίς άλλα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται σαν βάση για τις κόκκινες σάλτσες. Υπάρχουν και κονσέρβες με τοματάκι κονκασέ μαζί με με κρεμμύδια ψιλοκομμένα.

 

 

 

Advertisements