chips melitzanas

Η μελιτζάνα είναι ένα από τα αγαπημένα (για πολλούς), καλοκαιρινά, λαχανικά που μπορείς να την μαγειρέψεις με άπειρους τρόπους.

Πρόσφατα ανακάλυψα έναν ακόμα που δεν τον ήξερα. Φτιάχνεις υπέροχα, τραγανούτσικα, chips μελιτζάνας και τα προσφέρεις σαν snack, ή ακόμα συνοδεύεις ένα υπέροχο dip με γιαούρτι, ταχίνι, σκορδαλιά ή ότι άλλο σου αρέσει.  Επίσης, τσιμπολογάς, για να σου ανοίξει η όρεξη (!), πριν από το φαγητό ή τα απολαμβάνεις πίνοντας ένα ποτήρι δροσερό κρασί βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση.  Δεν έχουν τόσα λιπαρά όσα τα πραγματικά chips (όχι ότι δεν είναι ωραία και αυτά, υπέροχα είναι, αλλά το καλοκαιράκι, προσέχουμε λίγο, περισσότερο, τη διατροφή μας, συμφωνείς;)

Θέλουν ελάχιστο χρόνο για να φτιαχτούν και — δυστυχώς — ακόμα πιό ελάχιστο για να τελειώσουν, τόσο νόστιμες είναι.

Θα χρειασθείς:

  • 3-4 μελιτζάνες από τις σκούρες μωβ (τις λεγόμενες φλάσκες και να είναι αρκετά θρεμμένες)

Για σιγουριά, κόβεις ένα μικρό κομματάκι και δοκιμάζεις για να βεβαιωθείς ότι δεν είναι πικρές.

  • Τις κόβεις σε μακρόστενες πολύ λεπτές φέτες (το μαντολίνο είναι ιδανικό για αυτή τη δουλειά) και τις ρίχνεις για 5′ μόλις λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει.
  • Τις αφαιρείς και μία-μία, τις πιέζεις για να φύγει το νερό που κράτησαν.

Θα χρειαστεί να λερώσεις μια πετσέτα κουζίνας γιατί δεν βοηθάει το απορροφητικό χαρτί, κολλάει και θα δοκιμαστεί η υπομονή σου.

  • Ανάβεις τον φούρνο στους 180°C να θερμαίνεται και…
  • … αραδιάζεις τις αχνισμένες μελιτζάνες σε ένα ρηχό σκεύος και τις ραντίζεις με ελαιόλαδο. Εδώ δοκιμάζεις μία γιατί μάλλον θα θέλουν και λίγο ακόμα αλάτι.
  • Τις φουρνίζεις για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να στεγνώσουν καλά.

 

Advertisements