20160527_171635

Το σκέφτηκες ποτέ ότι το παντζάρι μπορείς να το φας και ωμό; Ε ναι λοιπόν, όχι μόνο μπορείς αλλά είναι και τέλειο.

Η συνταγή, για μία κατακόκκινη παντζαροσαλάτα, έρχεται από Πήλιο μεριά, μου την έστειλε η φιλενάδα μου η Φλωρίκα, που ζει μόνιμα εκεί και, παρόλο που την εμπιστεύομαι πολύ, είχα και κάποιες αμφιβολίες.

Μα παντζάρι ωμό βρε φιλενάδα.  Και όμως.  Έφτιαξα μια σαλάτα που είναι γευστική, βελούδινη, φρέσκια, νόστιμη, δροσερή γεμάτη βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και είναι και κατακόκκινη σαν βασιλική μπέρτα.

Θα χρειασθείς:

  • 2 μέτρια, προς μεγάλα, ωμά παντζάρια
  • ½ σφιχτό λάχανο
  • 1 πράσινο μήλο
  • 70 γρ. καρύδια
  • 2 κ.σ. γρεναδίνη*
  • 1 κ.σ. λευκό ξύδι
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Σημείωση: Αν δεν βρεις γρεναδίνη μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπαλσάμικο ροδιού.  Στην περίπτωση αυτή θα λιγοστέψεις το ξύδι

Με την ποσότητα αυτή έφτιαξα μια μεγάλη σαλάτα αρκετή για συνοδευτικό για 4 άτομα ή για κυρίως γεύμα για 2 άτομα. Είναι δε μια σαλάτα που θα φτιάξεις και θα βάλεις στο ψυγείο και θα διατηρηθεί για αρκετές μέρες.

Πώς φτιάχνεται:

  1. Θα πάρεις τον χοντρό τρίφτη και, αφού πλύνεις καλά τα παντζάρια, κόψεις τα φύλλα (που μπορείς να βράσεις, ή να κόψεις σε μια φρέσκια πράσινη σαλάτα) και τα καθαρίσεις με το pealer θα τα τρίψεις (πρόσεχε, πιτσιλάει και λεκιάζει!).
  2. Θα κάνεις το ίδιο ακριβώς και με το μήλο (αφού το πλύνεις και το ξεφλουδίσεις θα το περάσεις και αυτό από τον τρίφτη.
  3. Κόβεις πολύ ψιλό το λάχανο (με ένα κοφτερό μαχαίρι, στο food processor ή με το μαντολίνο).
  4. Ανακατεύεις καλά.
  5. Ετοιμάζεις το dressing ανακατεύοντας την γρεναδίνη, το λευκό ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.
  6. Ρίχνεις από πάνω και ανακατεύεις καλά για να πάει παντού.  Δοκιμάζεις για να δεις αν χρειάζεται να προσθέσεις κάποιο υλικό.
  7. Μπορείς να προσθέσεις τα καρύδια από την αρχή ή να τα προσθέτεις την τελευταία στιγμή, λίγο πριν σερβίρεις τη σαλάτα σου, αλλά,  μετά από μερικές ώρες.  Το μυστικό είναι να μην την σερβίρεις αμέσως, θα πρέπει να την αφήσεις στο ψυγείο μέχρι να γίνει κατακόκκινη.

 

*Γρεναδίνη: (grenadine) είναι το σιρόπι του ροδιού που βρίσκεται στο εμπόριο, συσκευασμένο.  Μπορεί να βρεις και μελάσα ροδιού.  Είναι περίπου το ίδιο πράγμα.

 

Advertisements