liver-bacon-saute-02.jpg

Το συκώτι, όπως και τα συκωτάκια πουλιών, είναι ένα φαγητό που είτε λατρεύεις είτε μισείς. Δεν υπάρχει μου αρέσει λίγο. Σου αρέσει πολύ ή δεν σου αρέσει καθόλου. 

Δεν υπάρχει όμως καμία μα καμία αμφιβολία ότι είναι θρεπτικό (γεμάτο σίδερο), πανεύκολο στο μαγείρεμα του, και, πολύ οικονομικό (κυρίως αν μιλάμε για συκωτάκια πουλιών με τα οποία θα ασχοληθούμε σήμερα).

Εγώ που λες που, όπως έχουμε πει, έχω μεγαλώσει στην Αίγυπτο προέρχομαι από μία τεράστια οικογένεια (της μαμάς μου) και μία λίγο μικρότερη (του μπαμπά μου). Η μαμά είχε άλλα 7 αδέλφια και ο μπαμπάς άλλα 3.  Άμα προσθέσεις τους συντρόφους και τα παιδιά (από 2,σχεδόν όλοι) κάνε λογαριασμό.  Η φοβερή γιαγιά (της μαμάς) τραπέζωνε την οικογένεια (τη δική της και ενίοτε και τη δική μας, την Ελληνική) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και τα δύο πράγματα που δεν έλειπαν ποτέ από κανένα τραπέζι (ανάμεσα στα άλλα 152 πράγματα που έφτιαχνε η φοβερή Nonna Gamilla) ήταν το ρύζι και το κοτόπουλο.  Τότε τα κοτόπουλα (στο Κάιρο λέμε) τα αγόραζαν φρεσκοσφαγμένα, με τα φτερά που, έπρεπε κάθε νοικοκυρά ή μάγειρας να καθαρίσει, να ξεπουπουλιάσει, να καψαλήσει ένα-ένα πάνω στη φωτιά και, μετά, να ξεκινήσει το μαγείρεμα. Και φυσικά όλα αυτά τα κοτόπουλα είχαν και συκωτάκια. Θυμάμαι λοιπόν, πιτσιρίκα που ροβολούσα, συνήθως ξυπόλητη, μέσα στην κουζίνα και περίμενα τον Faragh (έτσι λεγόταν ο μάγειρας) να καψαλίσει στη φλόγα το συκωτάκι που έλιωνε με ένα πιρούνι μέσα σε ζεστή πίτα και μου το πρόσφερε για κολατσιό.  Ακόμα, μετά από τόσα χρόνια έχω τη γεύση, τη μυρωδιά και την εικόνα στο στόμα, τη μύτη, τα μάτια αλλά κυρίως στην καρδιά μου.

Τα συκωτάκια πουλιών λοιπόν γίνονται με διάφορους υπέροχους τρόπους. Τηγανητά με λίγο λαδάκι και στο τέλος λίγο λεμόνι, ψητά, σε ομελέτα, με ρίγανη ή σάλτσα ντομάτα, κρασάτα με ένα υπέροχο πιλάφι ή σε πίτες, σε τάρτες, σε sandwich.

Εδώ όμως σου έχω μια gourmet συνταγή.  Θα τα φτιάξουμε με πατατούλες και bacon και θα έχουμε ένα τέλειο γεύμα που μπορεί να είναι από πρόχειρο (έτσι για το μεταξύ μας) ή για το τραπέζι που θα κάνεις (αρκεί να βεβαιωθείς ότι οι καλεσμένοι σου τρώνε τα συκωτάκια πουλιών!).

Χρειάζεσαι (για 2 κανονικές μερίδες):

  • 400 γρ. πατάτες, νέας εσοδείας αν βρεις.
    • Πολύ καλές είναι και οι baby που δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα μόνο καλό πλύσιμο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα στα τρία ή τέσσερα
    • Αν δεν έχεις βάλε ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 4 φέτες bacon (όχι καπνιστό) κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 1 κ.σ αλεύρι
  • 1 κ.γ καπνιστή πάπρικα (και λίγη για το τέλος)
  • 175 γρ. συκωτάκια πουλιών καθαρισμένα και κομμένα σε λουρίδες
  • 20 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (κράτησε λίγο για την τελευταία πινελιά)
  • 150 ml. ζωμό αν έχεις σπιτικό (ή συσκευασμένο που θα αραιώσεις σε 150 ml. ζεστό νερό)
  • 4 κ.σ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος (ή sour cream αν βρεις έτοιμη). Ταιριάζει πολύ και το στραγγιστό γιαούρτι.

Διαδικασία:

  1. Αφού πλύνεις τις πατάτες κόψε τις στη μέση βάλε τις να βράσουν σε αλατισμένο νερό για 12-15 λεπτά.  Στη συνέχεια άφησέ τις να σουρώσουν για λίγο.
  2. Ζέστανε το λάδι σε ένα τηγάνι ή αν έχεις ένα wok, πρόσθεσε τις πατάτες και τηγάνησέ τις για 4-5 λεπτά πάνω σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Αφαίρεσε με μία κουτάλα από το τηγάνι ή το wok και βάλε τις πατάτες πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
  3. Στο ίδιο τηγάνι ρίξε τα κρεμμύδια και το bacon και ανακάτεψε (σε μέτρια προς δυνατή φωτιά) μέχρι το bacon να γίνει τραγανό.
  4. Εν τω μεταξύ ανακάτεψε το αλεύρι με την πάπρικα, λίγο αλάτι και αρκετό μαύρο πιπέρι και πέρασε τα συκωτάκια, που θα έχεις κόψει σε λωρίδες ή μικρά κομματάκια, από το αλεύρι.
  5. Μόλις ετοιμαστεί το bacon προσθέτεις τα αλευρωμένα συκωτάκια και ψήνεις για 2-3 λεπτά. Προσθέτεις τις πατάτες και ολοκληρώνεις το μαγείρεμα.
  6. Προσθέτεις τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύεις, αφαιρείς από τη φωτιά και μοιράζεις σε δύο πιάτα που θα πρέπει να διατηρήσεις ζεστά μέχρι ολοκληρώσεις την σάλτσα.
  7. Έτσι όπως είναι ζεστό το τηγάνι (καλό είναι να έχει μείνει λίγο ζουμάκι και μερικά ξεροψημένα κομματάκια bacon για περισσότερη νοστιμιά) ρίξε γρήγορα τον ζωμό και ανακάτεψε καλά ξύνοντας με μία σπάτουλα ή με μία ξύλινη κουτάλα το τηγάνι σου. Άφησε να βράσει για ένα δύο λεπτά και ρίξε το ζουμάκι γύρω γύρω από τα έτοιμα συκωτάκια.
  8. Σε κάθε πιάτο βάλε 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος (εναλλακτικά sour cream ή γιαούρτι) και πρόσθεσε λίγη πάπρικα και λίγο φρέσκο μαϊντανό.

Σημείωση: Μπορείς αν θέλεις να κάνεις όλα τα παραπάνω χωρίς τις πατάτες (αν νομίζεις ότι είναι παχυντικό το φαγητό) και να συνοδέψεις τα συκωτάκια σου με μία φρέσκια πράσινη σαλάτα ή βραστά/ψητά λαχανικά ή με ένα σκέτο άσπρο πιλάφι. Επίσης, ακριβώς την ίδια διαδικασία μπορείς να ακολουθήσεις αν προτιμάς ή αγαπάς το μοσχαρίσιο ή ακόμα και το αρνίσιο συκώτι (θα το κόψεις σε μακρόστενες λουρίδες και, αν δεν μπορείς εσύ, ζήτησε από τον κρεοπώλη να σου βγάλει την εξωτερική μεμβράνη).

 

Advertisements