cauliflower.jpg

Σου αρέσει το κουνουπίδι αλλά έχεις πρόβλημα, κυρίως όταν το βράζεις, γιατί έχει… όπως και να το κάνουμε μία βαριά μυρωδιά.  

Δεν παύει όμως να είναι ένα υπέροχο λαχανικό που μπορείς να το καταναλώσεις και να το μαγειρέψεις με πάρα πολλούς τρόπους.  Δες εδώ μερικούς που μόλις σκέφτηκα: Ωμό, ψιλοκομμένο σε σαλάτα ή με ένα δροσερό dip για ορεκτικό, βραστό σαλάτα με μπόκικο λαδολέμονο, κοκκινιστό σαν λαδερό,  τηγανητό σαν κροκετούλα, πανέ, ψητό στο φούρνο, gratin ή σουφλέ στο φούρνο με μπόλικα τυριά και béchamel, μέσα σε τάρτες ή πίτες, βραστό ή ψητό με λιωμένο τυρί (κατά προτίμηση cheddar) το κάνεις και πουρέ μαζί με μπρόκολο…

Άσε που μπορείς να το κρύψεις σε όποια πίτα ή τάρτα θες (με τυρί, με ψάρι, με κρέας) και να το φάνε τα παιδάκια σου χωρίς να το πάρουν είδηση.

Super φαγητό μόνο του ή με συνοδεία που αφού μελετήσεις καλά τα παρακάτω δεν θα διστάσεις να το συμπεριλάβεις στην εβδομαδιαία σου διατροφή.

  • Όταν αγοράζεις κουνουπίδι φρόντισε τα μπουκέτα του να είναι σφιχτά κολλημένα μεταξύ τους, να μην έχει χτυπήματα. Τα φύλλα του να είναι καλά κολλημένα τα φύλλα επάνω του και, φυσικά, να φαίνονται τραγανά και φρέσκα.
  • Μέχρι να το μαγειρέψεις, μπορείς, να το βάλεις σε μία χάρτινη ή πλαστική σακούλα αλλά φρόντισε να το τοποθετήσεις με το κοτσάνι προς τα κάτω ώστε να μη χάσει τα υγρά του και να μη χτυπηθούν τα μπουκέτα του.
  • Το κουνουπίδι δεν θέλει πολύ βράσιμο γιατί θα ανοίξει και θα χάσει τα θρεπτικά του συστατικά άσε που θα χάσει την ωραία του γεύση.  Το βράζεις σε λίγο νεράκι (σχεδόν στον ατμό). Αν το βράσεις ολόκληρο το βράζεις με το κοτσάνι προς τα κάτω και έχεις το νου σου, δεν θέλει παραπάνω από 5-7 λεπτά το πολύ. Εγώ βάζω και μία κ.γ χονδρό αλάτι στο νερό που βράζει.
  • Μην αφήσεις πολύ μεγάλο κοτσάνι και χάραξε το με ένα Χ (αρκετά βαθιά) για να βράσει πιό γρήγορα.
  • Αν προσθέσεις 2-3 κ.σ. γάλα στο νερό που βράζει θα διατηρήσει το λευκό του χρώμα και θα το γλυκάνει.
  • Αν ζεματίσεις το κουνουπίδι (μπλανσάρισμα) θα διατηρηθεί άσπρο προσθέτοντας 1-2 κ.σ. χυμό από λεμόνι ή 1 κ.σ. άσπρο ξύδι, ή 1 φλιτζάνι γάλα που, παράλληλα, θα γλυκάνει τη γεύση του.
  • Μην ξεχάσεις, μόλις σουρώσεις το κουνουπίδι, να το βάλεις μέσα σε ένα μπάνιο πάγου για να σταματήσει ο βρασμός.
  • Σε ένα τουλπανάκι ή ένα σακουλάκι (από αυτά που βάζουν τα κοσμήματα μέσα) ή σε λίγο τούλι (να κρατάς τα τούλια από τις μπομπονιέρες, πάντα θα σου φανούν χρήσιμα) βάλε στην κατσαρόλα μερικά κομμάτια ψωμί (καλύτερα κόρα και αν γίνεται μπαγιάτικο). Θα απορροφήσει μεγάλος μέρος από τη μυρωδιά.
  • Μη χρησιμοποιείς αλουμινένια ή σιδερένια σκεύη όταν μαγειρεύεις κουνουπίδι καθώς δημιουργείται μία χημική αντίδραση με το μέταλλο με αποτέλεσμα  το κουνουπίδι να χάνει το χρώμα του.

Τα ίδια (σχεδόν) ισχύουν και για τα μπρόκολο με δύο διαφορές:

  1. Δεν βάζεις γάλα
  2. Θέλει, λίγο, λιγότερη ώρα για να βράσει
Advertisements