spaghetti with shripm and mussels.jpg

Ακούγεται ακριβό και γκλαμουράτο, ίσως και να είναι, αν και, δεν συμφωνώ.  Μία μακαρονάδα είναι με κόκκινη σάλτσα που θα εμπλουτίσεις με γαρίδες ενώ το «twist» είναι να προσθέσεις λίγα μύδια, αρκεί να βεβαιωθείς ότι, όσοι κάτσουν στο τραπέζι μαζί σου δεν είναι αλλεργικοί στα θαλασσινά.  Και επειδή πρέπει τα «εύσημα» να αποδίδονται, εκεί που ανήκουν, να πω ότι το twist το οφείλω στην Άννυ, εκείνη τη μικρούλα που της έκανα το πρώτο μου babysitting, θυμάσαι την ιστορία και που είναι μανούλα τριών και μαγειρεύει υπέροχα δοκιμάζοντας πάντα καινούργια πράγματα.  Την ιδέα λοιπόν των μυδιών την οφείλω σε εκείνην και την ευχαριστώ.

Πάντα μου θυμίζει και, μου μυρίζει, καλοκαίρι αυτό το φαγητό κυρίως γιατί τις περισσότερες φορές που το έχω φάει ήταν πάντα με παρέα, γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι — δίπλα στη θάλασσα –με την πιατέλα (μάλλον το ταψί) στη μέση του τραπεζιού και όλοι εμείς να τσιμπάμε από μέσα από το ταψί και, να συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμάκι και υπέροχο, δροσερό λευκό κρασί.

Γίνεται ταχύτατα, δεν στοιχίζει πολλά και καταναλώνεται με μεγάλη όρεξη.

Θα χρειασθείς (για 6 άτομα):

  • 1 κ. Γαρίδες (μέτριες προς μεγάλες) καθαρισμένες από το κέλυφος
    • Αν είναι φρέσκες αφήνεις μόνο το κεφάλι και την ουρά και καθαρίζεις το εντεράκι στο πλάι.  Πιο βολικό βέβαια να τις αγοράσεις έτοιμες, κατεψυγμένες. Είναι μια χαρά.
  • ½ κ. μύδια καθαρισμένα, κατεψυγμένα
    • Aν είναι φρέσκα,  πρέπει να βγάλεις το μουστάκι (τραβώντας προς τα έξω και ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω),  να τα πλύνεις με ένα βουρτσάκι πάρα πολύ καλά και να τα βράσεις μέχρι να ανοίξουν. Μπορείς μερικά να τα σερβίρεις με το κέλυφος, για τη διακόσμηση.
  • 4 κ. σ. λάδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκι
  • 2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 1 κονσέρβα  τοματάκι κονκασέ
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (κράτησε λίγο και για την διακόσμιση)
  • 1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό
  • 2 πακ. μακαρόνια του μισού κιλού,
    • ταιριάζουν τα linguini και τα spaghetti No. 6

Διαδικασία       

  1. Αν έχεις φρέσκες γαρίδες και μύδια θα πρέπει να τα βράσεις, ξεχωριστά, σε λίγο αλατισμένο νερό. Τις γαρίδες ίσα μέχρι να αλλάξουν χρώμα (θέλεις να κρατάνε λίγο) και τα μύδια μέχρι να ανοίξουν.  Όσα παραμείνουν κλειστά τα πετάς. 
  2. Κράτησε το ζωμό και από τις δύο κατσαρόλες, ανακάτεψε τον βάλε μέσα και τα τσόφλια από τις γαρίδες που έχεις καθαρίσει μαζί και το ζωμό από τα μύδια και άσε να πάρει 2-3 βράσεις. Θα σου χρειασθεί για να προσθέσεις θαλασσινή γεύση στη σάλτσα και στα μακαρόνια.
  3. Αν έχεις αγοράσει καθαρισμένα τα μύδια και τις γαρίδες δεν πειράζει.  Πάρε μερικές γαρίδες (5-6) και άλλα τόσα μύδια, ρίξτα με 1 μεγάλο ποτήρι νερό που βράζει και λίγο αλάτι και άστα να πάρουν μερικές βράσεις.  Τις αφαιρείς και κρατάς το ζωμό.
  • Ετοιμάζεις τη σάλτσα σου ρίχνοντας σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι ή μία πλατιά μεγάλη κατσαρόλα (που θα πρέπει, στο τέλος να χωρέσει και τα μακαρόνια)  3 κ.σ λάδι με το κρεμμυδάκι. Μόλις αρχίσει να μαραίνεται και να γίνεται διάφανο πρόσθεσε το μισό σκόρδο, ανακάτεψε καλά και, πριν αρχίσει να παίρνει χρώμα, πρόσθεσε το κονκασέ και τον πελτέ τομάτας.  Μόλις πάρει μία βράση πρόσθεσε ένα φλυτζάνι ζωμό (από τον ζωμό που έχεις ετοιμάσει), αλάτι (πρόσεξε γιατί ο ζωμός είναι αλατισμένος)  πιπέρι και χαμήλωσε τη φωτιά για περίπου μισή ώρα, όσο να δέσει η σάλτσα σου.
  • 10 περίπου λεπτά πριν ολοκληρωθεί η σάλτσα σου, σε ένα άλλο σκεύος ρίξε 1 κ.σ. λάδι, το άλλο μισό σκόρδο και τις γαρίδες που θα σοτάρεις μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.  Προσθέτεις τα μύδια και συνεχίζεις για ακόμα 1-2 λεπτά.  Σβήνεις με το κρασί, μόλις πάρει μία βράση χαμηλώνεις τη φωτιά και μαγειρεύεις για ακόμα 1 λεπτό και αποσύρεις από τη φωτιά περιμένοντας να τελειώσει η σάλτσα σου.
  • Είναι η στιγμή να ρίξεις τα μακαρόνια σου ή τα linguini ή ότι άλλη pasta έχεις σε μπόλικο, αλατισμένο νερό που βράζει. Τα ψήνεις ακριβώς μισό λεπτό λιγότερο από όσο λέει η συσκευασία γιατί θα πάρουν ακόμα μια βράση μέσα στη σάλτσα.  1 λεπτό πριν ετοιμαστούν αδειάζεις τις γαρίδες και τα μύδια μέσα στην ολοκληρωμένη σάλτσα και προσθέτεις τον μαϊντανό.
  • Σουρώνεις τα μακαρόνια (κρατώντας, τουλάχιστον 1 κούπα από το νερό τους* που μάλλον θα σου χρειασθεί) και τα αδειάζεις, κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ανακατεύοντας για να πάει παντού.  Αν χρειασθεί να αραιώσεις λίγο τη σάλτσα προσθέτεις λίγο από το νερό που έχεις κρατήσει.

Σερβίρεις μέσα μια βαθιά πιατέλα ή ένα ταψί αν προτιμάς, προσθέτεις από πάνω ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρεις.

Μία ιδέα που μου έστειλε η αγαπημένη Πόπη Wallick (food bloger, wine lover, somelier και άλλα πολλά) είναι — όπως την έγραψε η ίδια– η εξής:

«Αντί κρασί, να τα σβήσεις με ούζο ή τσίπουρο, εμφιαλωμένο, εννοείται και βάλε τη μισή ποσότητα, μαϊντανού με μισό μάραθο!» και επειδή την εμπιστεύομαι τρελά θα το δοκιμάσω και σου συνιστώ να κάνεις το ίδιο. 

Κανονικά στις μακαρονάδες που έχουν ψάρι ή θαλασσινά δεν βάζουμε τυρί. Ωστόσο, είναι θέμα γούστου οπότε αν θέλεις βάλε ένα μπολ με τριμμένο τυρί στο τραπέζι και αν κάποιος θέλει μπορεί να το προσθέσει.

ip: όταν βράζεις μακαρόνια να κρατάς πάντα 1-2 κούπες από το νερό πριν τα σουρώσεις.  Με αυτό θα αραιώσεις λίγο την σάλτσα σου — αν την προσθέσεις στην ήδη έτοιμη σάλτσα και σερβίρεις αμέσως χωρίς να την μαγειρέψεις παραπάνω –. Επίσης, αν έχεις οποιαδήποτε σάλτσα από κρέας ή ψάρι που είναι λίγο αραιή ή νερουλή μπορείς να την δέσεις προσθέτοντας 1-2 κουταλιές της σούπας. Το άμυλο θα βοηθήσει να δέσει η σάλτσα σου αν αφήσεις να πάρει μερικές βράσεις. Μπορείς να διατηρήσεις ένα βαζάκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.

Advertisements