frostings

Icing στην Αγγλία, frosting ή topping στην Αμερική το δικό μας γλάσο είναι μία γλυκειά, κρεμώδης παρασκευή που με βάση την ζάχαρη (συνήθως άχνη) και κάποια υγρασία (συνήθως νερό ή γάλα) που συχνά εμπλουτίζεται με άλλα υλικά όπως το βούτυρο, τα ασπράδια αβγών, το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος, το χρώμα και εσάνς.

Η χρήση του γλάσου είναι περισσότερο διακοσμητική και την προσθέτουμε πάνω από cakes, cupcakes, που έγιναν και μόδα τελευταία, τούρτες και μπισκότα.  Έχει τέτοια υφή που μπορούμε, αν γεμίσουμε ένα cornet ζαχαροπλαστικής να φτιάξουμε διάφορα διακοσμητικά σχήματα, λουλούδια, φύλλα, γραμμές, νιφάδες που μπορούμε, επίσης, να χρωματίσουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής.

Το απλούστερο και ευκολότερο γλάσο είναι το γλασέ που περιέχει ζάχαρη άχνη και νερό.

Βάζουμε σε ένα μπολ ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μία πηχτή κρέμα.  Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό με γάλα ή χυμό λεμονιού.  Τα λίγο πιό πολύπλοκα γίνονται με την προσθήκη βούτυρου που χτυπάμε πολύ δυνατά μέχρι να ασπρίσει για το περίφημο buttercream ή με διαφορετικές γεύσεις προσθέτοντας κρέμα γάλακτος ή τυρί κρέμα, ή, ακόμα και, πάστα αμυγδάλου.

Τοποθετείται πάνω στο γλυκό μας με τη βοήθεια ενός cornet, με μία σπάτουλα ή ένα μαχαίρι και το αφήνουμε να στερεοποιηθεί πριν σερβίρουμε.

cornet

Η κάλυψη των γλυκών εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα. Τότε οι ζαχαροπλάστες έβαζαν το γλάσο πάνω στο γλυκό τους και στη συνέχεια το έψηναν στο φούρνο.

Εδώ σου έχω δύο από τα πιο κλασσικά με βανίλια και με σοκολάτα εκτός από το απλούστατο που σου περιέγραψα λίγο παραπάνω.  Ανάλογα με το γλυκό που φτιάχνεις μπορείς να χρωματίσεις ή να αρωματίσεις το γλάσο σου όπως επιθυμείς (με καφέ, κανέλα ή κακάο, με σιρόπι φράουλας, με ξύσμα εσπεριδοειδών, με πάστα αμυγδάλου, με κρέμα γάλακτος  ή  τυρί κρέμα αντί για βούτυρο ή με κάποιο liqueur που προτιμάς.

Γλάσο βανίλιας (Vanilla Icing)

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 320 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας

vanilla icing

Χτυπάμε το βούτυρο με το σύρμα για 6-8 λεπτά μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, το γάλα και τη βανίλια και χτυπάμε για ακόμα 6 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτο και κρεμώδες.  Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις χρώμα ζαχαροπλαστικής

 

Γλάσο σοκολάτας (Chocolate Buttercream)

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακό
  • 320 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 50 γρ. Κακάο, κοσκινισμένο
  • 60 ml. γάλα

chocolate butter cream

 

Χτυπάμε το βούτυρο με το σύρμα αρκετή ώρα μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, το γάλα και το κακάο και χτυπάμε για ακόμα 6 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτο και κρεμώδες.

 

 

 

Και ένα ακόμη πολύ πολύ πολύ απλό, γρήγορο και νόστιμο γλάσο με κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας:

  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 100 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 κ.σ. κονιάκ, brandy, amaretto, liqueur πορτοκάλι
    • όχι όλα μαζί, ένα απ’ όλα – προαιρετικά
  • 1 πρέζα πιπέρι – προαιρετικά
    • αν έχεις ροζ ή πράσινο καλύτερα, το πιπέρι ενισχύει, πολύ, τη γεύση της σοκολάτας
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή εσάνς (απόσταγμα) πορτοκαλιού που ταιριάζει τρελά με τη σοκολάτα
    • προαιρετικά και μόνο αν δεν βάλεις ποτό εκτός από liqueur πορτοκάλιchocolate frosting

Κόβεις την σοκολάτα σε πολύ μικρά κομμάτια, το ίδιο και το βούτυρο και τα βάζεις σε bain marie να λιώσουν ανακατεύοντας σιγά-σιγά με μία marise. Πριν αποσύρεις από το bain marie προσθέτεις το πιπέρι και το ξύσμα (αν βάλεις).

Μόλις λιώσει καλά και αποκτήσεις ένα ενοποιημένο μείγμα προσθέτεις το ποτό (αν βάλεις) και αφήνεις για λίγο να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσεις.

Βέβαια αν έχεις παιδάκια, όπως η Κατερίνα που ετοιμάζει πάρτι στην παραλία για τα γενέθλια της Ιφιγένειας και φτιάχνει «σοκολατοπορτοκαλομάφινς» με γλάσο σοκολάτας και χρωματιστά smarties από πάνω μη βάλεις πιπέρι, ούτε και ποτό και κυρίως μη βάλεις ξύσμα γιατί μπορεί να ακούσεις «αααα, η σοκολάτα έχει σκουληκάκια μέσα!»

 

 

 

Advertisements