roasted salmon.jpg

Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η συνταγή γιατί είναι πολύ γρήγορη, εύκολη,με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη πολλές φορές και έχει και κάτι τις το gourmet.

Ένα απλό φιλέτο σολομού, κατεψυγμένο ή φρέσκο, λίγη μαγιονέζα και λίγη παρμεζάνα και συναγωνίζεσαι την καλύτερη μαγείρισσα.  Ότι και να του βάλεις δίπλα, από μία πράσινη φρέσκια ή βραστή σαλάτα, μέχρι ψητά λαχανικά ή gratin dauphinois θα έχεις ένα φαγητό που θα φάνε όλοι και δεν θα μείνει ούτε μπουκιά για την άλλη μέρα.

Εδώ θα κάνω μία μικρή παρένθεση και θα σου πω ότι κανονικά πριν βάλεις την μαγιονέζα πάνω στον σολομό θα πρέπει να σκορπίσεις λίγο άνηθο ψιλοκομμένο. Δικό σου θέμα να τον προσθέσεις. Εμένα δεν μου αρέσει καθόλου, θεωρώ ότι έχει δυνατή γεύση και μυρωδιά και μου σκεπάζει όλα τα υπόλοιπα που διακρίνονται για την λεπτότητά τους.

Η προετοιμασία δεν θα σου πάρει πάνω από 5′ αρκεί να έχεις σπιτική ή έτοιμη μαγιονέζα στο ψυγείο.  Η σπιτική μαγιονέζα είναι «μακράν» καλύτερη, σου έχω δώσει συνταγή οπότε και να την φτιάξεις θέλεις ακόμα 10′– το πολύ–!

Χρειάζεσαι για δύο άτομα:

  • 250-300 γρ. φιλέτο σολομού
    • ή 4 φιλέτα κατεψυγμένα των 120-125 γρ. το καθένα που θα πρέπει να έχεις ξεπαγώσει
  • ¼ από μία κούπα μαγιονέζα
  • ¼ από μία κούπα (την ίδια) παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 κ.σ. άνηθο – προαιρετικό
  • 1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
  • Αλάτι πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 230°C
  2. Aνακατεύεις την μαγιονέζα, την μουστάρδα και τον άνηθο (εφόσον βάλεις) και την παρμεζάνα μέχρι να έχεις μία συμπαγή κρέμα.
  3. Στρώνεις το σολομό πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο και αλατοπιπερώνεις (προσοχή στο αλάτι γιατί ή παρμεζάνα είναι αλμυρή).
  4. Άπλωσε το μείγμα σου και κάλυψε καλά κάθε φιλέτο σολομού
  5. Ψήσιμο για ≈10′-1′ μέχρι να ροδίσει η μαγιονέζα και το ψάρι να ξεχωρίζει με ευκολία.
Advertisements