grilled tomatoes with garlic.jpg

Πόσες φορές έχεις ανοίξει το συρτάρι του ψυγείου και ανακάλυψες ότι έχεις αρκετές, ξεχασμένες τομάτες, που έχουν ωριμάσει πολύ.  Ξέρω, τις πήρες για να κάνεις γεμιστά αλλά δεν πρόλαβες ή τις αγόρασες στη λαϊκή αλλά, μ’αυτά και μ’αυτά τις ξέχασες στο ψυγείο.

Θα σου πω λοιπόν ένα κόλπο, θα τις ψήσεις στο φούρνο με λίγο σκορδάκι, για να τις σώσεις, αλλά, το ίδιο το κόλπο μπορείς να το εφαρμόσεις γιατί με τον τρόπο αυτόν θα έχεις μία βάση τομάτας που θα χρησιμοποιήσεις σε χίλιες ευκαιρίες. Ποιες; θα σου πω μερικές, χίλιες δεν μπορώ αλλά είμαι σίγουρη ότι κάθε φορά που θα χρησιμοποιείς αυτή τη βάση θα λες όπα! να ένας ακόμη τρόπος.  Ας δούμε μερικούς μαζί:

Βάση για οποιαδήποτε κόκκινη σάλτσα, βάση για pizza ή μπρουσκέτες, βάση για οποιαδήποτε κόκκινη σούπα κυρίως gaspatcho, συνοδευτικό σε ψητά κρέατα, λαχανικά, κοτόπουλο ακόμα και ψάρι, συνοδευτικό σε διάφορα παναριστά — από κροκέτες μέχρι σνίτσελ –, συνοδευτικό με ωμά λαχανικά και τυριά, περασμένο σε φέτες ψωμιού μαζί με αλλαντικά ή τυριά, μαζί με μαλακά τυριά κρέμα ή λευκά, συμπλήρωμα σε λαδερά ή όσπρια ή για περισσότερη γεύση σε ψητά ψάρια, κοτόπουλο  ή κρεατικά που θα βάλεις στο φούρνο. Το καταπληκτικό δε είναι πότι αφού τελειώσεις το ψήσιμο και σου κρυώσουν καλά μπορείς να πετάξεις τα φλούδια και τις τοποθετήσεις σε ένα γιάλινο δοχείο, καλυμένες με λάδι (εγώ θα έβαζα και ένα chili μέσα0 και θα υπάρχει για χρήση οποιαδήποτε στιγμή (σκέψου ένα βράδυ βαριέσαι αλλά πεινάς, αλείφεις δύο φετούλες ψωμάκι με λίγη ψητή ντομάτα, βάζεις από πάνω λίγο τυράκι και στο grill για πέντε λεπτά και έφαγες γεύμα θεϊκό!

Η διαδικασία είναι σούπερ απλή:

  • Κόβεις τις τομάτες στη μέση από το κοτσάνι μέχρι τη ρίζα και πέρασε με ένα πινέλο λίγο λάδι από την κομμένη πλευρά. 
  • Βάλε τις τομάτες, καλύτερα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ένα ταψί και ανάμεσά τους βάλε αρκετές σκελίδες σκόρδο που θα έχεις απλά κοπανίσει με ένα μεγάλο μαχαίρι για να ανοίξουν.
  • Βάλε το ταψί στο grill μέχρι η φλούδα της τομάτας αρχίσει να μαυρίσει.  Τότε βγάλε τις τομάτες από το φούρνο και βάλε τις σε ένα βαθύ μπολ, σκέπασε της με ζελατίνα και άφησέ τις να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορείς να τις πιάσεις.
  • Αφαιρείς τα σκόρδα και τις καμένες φλούδες αλλά θα πρέπει να κρατήσεις όλο του ζουμί που θα έχει περισσέψει.  Αν σου αρέσει κράτησε ένα δύο σκόρδα (κυρίως αν το μείγμα σου το αποθηκεύσεις και δεν το χρησιμοποιήσεις αμέσως).

Το μείγμα που θα μείνει το αποθηκεύεις, σκεπασμένο με λάδι, και το χρησιμοποιείς με τους τρόπους που σου αναφέρω παραπάνω… και όχι μόνο!

 

 

 

Advertisements