eggplant bake.jpg
Υπέροχος, πλούσιος, γευστικός καρπός, τόσο πλούσιος που συχνά μπορεί να αντικαταστήσει, ακόμα και το κρέας.

Ιδιαίτερα καλοκαιρινό φαγητό, μπορείς να το κάνεις όσο ελαφρύ (χρησιμοποιώντας κρέμα με χαμηλά λιπαρά), μπορείς να το σερβίρεις χλιαρό προς κρύο με μια σαλάτα (με τη μελιτζάνα πάει πολύ, μα πάρα πολύ, η τοματοσαλάτα, νέτη, σκέτη με λαδάκι, ξυδάκι και αλατοπίπερο, άντε και λίγη ρίγανη!) και ένα δροσερό ποτήρι λευκό ή ροζέ (το αγαπημένο μου) κρασί.

Για να φτιάξεις ένα μέτριο αντικολλητικό ταψί ή pyrex αρκετό για να φάνε κανονικά 4 άτομα θα χρειασθείς:

  • 450 γρ. μελιτζάνα (φλάσκα) κομμένη σε λεπτές φέτες (με το μαντολίνο)
  • 60 ml. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. τυρί ricotta
  • 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη + 40 γρ. για το τέλος
  • 3 αβγά
  • 250 ml. κρέμα γάλακτος
  • Ψιλοκομμένο βασιλικό (περίπου ½ φλιτζάνι)
  • Αλάτι, πιπέρι.

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 200°C.
  2. Βάλε τις μελιτζάνες και το λάδι με λίγο αλατοπίπερο σε ένα μπολ και ανακάτεψε μέχρι το λάδι να πάει παντού.
  3. Ζέστανε καλά  ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήσε, λίγες λίγες, τις μελιτζάνες για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.  Τοποθέτησέ της σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το παραπάνω λάδι.
  4. Βάλε την ricotta, τα 80 γρ. παρμεζάνα, τα αβγά, την κρέμα και τον βασιλικό σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνεις, ανακατεύεις καλά και δοκιμάζεις. Σου θυμίζω ότι έχεις βάλει αλάτι και στις μελιτζάνες οπότε προσοχή.
  5. Στρώσε το ⅓ μελιτζάνες στο ταψί σου και από πάνω το ⅓ του μείγματος.  Επαναλαμβάνεις την διαδικασία 2 φορές.  Σκορπίζεις τα 40 γρ. παρμεζάνα πάνω στην επιφάνεια και ψήνεις για 35′ μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.

Tip: Μπορείς αντί για κρέμα γάλακτος να φτιάξεις μία ελαφριά béchamel. Επίσης μπορείς αντί για ricotta να βάλεις φέτα (πρόσεξε όμως μη σου γίνει αλμυρό το μείγμα σου) και βέβαια τότε θα είναι «Greek Style» αντί για Italian.  

Μπορείς επίσης να στρώσεις ανάμεσα στις μελιτζάνες και το μείγμα σου μία σπιτική σάλτσα τομάτας ή αποφλοιωμένες τομάτες (κονσέρβα) – και εδώ πιθανόν να πρέπει να προσέξεις το αλάτι, ίσως χρειασθεί να προσθέσεις λίγο ακόμα. 

 

 

 

Advertisements