manitaropitaΟποιαδήποτε πίτα αποτελεί ένα υπέροχο γεύμα, σνακ, συνοδευτικό, κυρίως γεύμα ή πρώτο πιάτο. Μια καλή ζύμη και μία γευστική γέμιση δίνουν ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα.

Μπορείς να ετοιμάσεις 1 ή 2 πίτες και να βάλεις τη μία άψητη στην κατάψυξη για την επόμενη φορά που θα έρθουν, ξαφνικά φίλοι, στο σπίτι. Μπορείς να την γεμίσεις με ότι θες ή με ότι έχεις.  Ένα καλό τυρί κρέμα, λίγο τυρί τριμμένο, ένα δύο αβγά και κάποια πρωτείνη ή κάποιο λαχανικό και θα έχεις απίστευτα αποτελέσματα. Μπορείς να την ψήσεις και τη μία μέρα να φας ένα κομμάτι για μεσημεριανό με λίγη σαλάτα και την επόμενη μέρα να πάρεις ένα κομμάτι στο γραφείο για δεκατιανό και την υπόλοιπη να την βάλεις στην κατάψυξη ή στο ψυγείο για να την καταναλώσεις μετά από μία δύο μέρες.

Η μανιταρόπιτα που σου προτείνω όχι μόνο είναι εύκολη αλλά περιβάλλεται και από μία πολύ ελαφριά και αεράτη ζύμη.

Θα χρειασθείς:

Για τη ζύμη γιαουρτιού:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.σ. αλάτι
  • 80 γρ. βούτυρο φρέσκο, κομμένο σε κυβάκια
  • 180 γρ. γιαούρτι (καλύτερα στραγγιστό με όλα του τα λιπαρά αλλά μπορείς να βάλεις και light)

Χτυπάς το βούτυρο με το φτερό μέχρι να αφρατέψει και συμπληρώνεις το βούτυρο και το αλάτι ανακατεύεις μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά καλά και προσθέτεις λίγο-λίγο το αλεύρι που πριν το έχεις κοσκινίσει.  Σύντομα η ζύμη σου θα ομοιογενοποιηθεί.  Φτιάχνεις μία μπάλα, την τυλίγεις με διάφανη μεμβράνη και βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Για τη γέμιση θα χρειασθείς: 

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.σ. κρέμα, άσπρο, μπαλσάμικο
  • 1 καφασάκι άσπρα μανιτάρια (γύρω στα 400 γρ.) καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 1 συσκευασία τυρί mascarpone ή άλλο τυρί κρέμα π.χ. philadelphia
  • 4-5 φέτες γαλοπούλα ή ζαμπόν ή bacon
  • 1 αβγό
  • Αλάτι – Πιπέρι
  • Λίγο λάδι για το σοτάρισμα
  • Λίγο γάλα για το άλειμμα

Σημείωση: στην Ελλάδα, αν πας στην λαϊκή, κυρίως την εποχή που τα μανιτάρια είναι άφθονα, θα βρεις τόσες πολλές ποικιλίες που δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Αν προτιμάς κάτι άλλο, από αυτά που σου προτείνω, να τα αγοράσεις φυσικά μη διστάσεις.  Επίσης, μπορείς να έχεις ΠΑΝΤΑ σε ένα δοχείο αποξηραμένα μανιτάρια, συνήθως Porcini, που θα τα μουσκέψεις σε λίγο νερό και θα τα προσθέσεις σε όποιο μανιτάρι χρησιμοποιήσεις. Θα δώσεις μία υπέροχη γεύση στη γέμιση σου. 

Διαδικασία:

  1. Όσο περιμένεις τη ζύμη σου να ξεκουραστεί, βάζεις ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι στη φωτιά και σοτάρεις το κρεμμύδι μαζί με τον ζωμό και την κρέμα μπαλσάμικο. Όταν καραμελώσουν τα κρεμμύδια σου προσθέτεις την γαλοπούλα (ψιλοκομμένη) με τα μανιτάρια και σοτάρεις μέχρι όλα να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
  2. Χαμηλώνεις τη φωτιά και προσθέτεις το τυρί κρέμα, το αβγό (λίγο χτυπημένο και ανακατεύεις γρήγορα για να μη γίνει ομελέτα) και αλατοπιπερώνεις.  Ανακατεύεις μέχρι να έχεις ένα κρεμώδες αποτέλεσμα και φυσικά δοκιμάζεις για να βεβαιωθείς ότι όλα σου τα υλικά είναι ισορροπημένα.
  3. Ετοιμάζεις ένα ορθογώνιο ταψάκι (25Χ30 εκ.) που θα αλείψεις με λίγο λάδι και θα κοσκινίσεις λίγο αλεύρι για να μη σου κολλήσει.
  4. Κόβεις τη ζύμη σε δύο κομμάτια (ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο) και ανοίγεις το φύλλο πάνω σε μία αλευρωμένη επιφάνεια.  Το φύλλο σου θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερα λεπτό. Το στρώνεις με προσοχή στο ταψί σου αφήνοντας τις άκρες να περισσεύουν γύρω γύρω.
  5. Απλώνεις τη γέμιση ομοιόμορφα και κλείνεις πάνω από τη γέμιση με τη ζύμη που περίσσεψε από το κάτω φύλλο.  Ανοίγεις το υπόλοιπο φύλλο και σκεπάζεις την πίτα σου γυρίζοντας όση περισσέψει κάτω από την πίτα σου για να κλείσει καλά.
  6. Χαράζεις με ένα μυτερό μαχαίρι και περνάς με λίγο γάλα όλη την επιφάνεια της πίτας.
  7. Ψήνεις για 20′ το πολύ σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C μέχρι να μοσχομυρίσει η κουζίνα σου και να πάρει ένα υπέροχο χρώμα.

Όπως πολύ καλά φαντάζεσαι αυτή είναι μία βασική ιδέα. Μπορείς με την ίδια ζύμη και το ίδιο σκεπτικό να κάνεις άπειρες παραλλαγές π.χ. να βάλεις κοτόπουλο, ή μοσχάρι ή κιμά και αντί για μανιτάρια να βάλεις σπανάκι ή μπρόκολο ή κουνουπίδι και αντί για τυρί κρέμα να βάλεις κρέμα γάλακτος με τυρί τριμμένο και ένα παραπάνω αβγό ή σε να ανακατέψεις μαζί με τον κιμά ένα-δύο βραστά αβγά ψιλοκομμένα και μία ελαφριά béchamel.  Μπορείς να προσθέσεις μυρωδικά, θαλασσινά, ψάρια, καλαμπόκι, παντζάρια, καρότα ή αρακά αρκεί το μείγμα σου να είναι ομογενοποιημένο, ισορροπημένο, γευστικό και να έχει την μορφή μίας «ελαφρά» πηχτής κρέμας πριν την βάλεις στο ταψί σου. 

 

 

 

Advertisements