asparagus-gratin-5-of-7

Αν δεν έχεις, ακόμη ανακαλύψει τα σπαράγγια, ήρθε η ώρα.  Διαιτητικά, γευστικά και με άπειρα συστατικά που θωρακίζουν τη υγεία σου τρώγονται από ωμά μέχρι μαγειρεμένα στο φούρνο. 

Σήμερα θα τα κάνουμε στο φούρνο με μία στρώση από υπέροχα, μυρωδάτα τυριά.  Θα τα σερβίρεις σαν πρώτο πιάτο ή θα τα βάλεις μαζί με διάφορες άλλες λιχουδιές στο buffet που έχεις ετοιμάσει.

Χρειάζεσαι :

  • 2 ματσάκια φρέσκα πράσινα σπαράγγια
    • μη ξεχάσεις να κόψεις το κάτω κάτω μέρος από το κοτσάνι και να τα πλύνεις καλά.
    • Πρόσεξε να είναι τρυφερά μέχρι κάτω κάτω, αν δεν είναι θα πρέπει να τα ξεφλουδίσεις με το peeler
  • 3 κούπες νερό
  • 2 κ.σ. αλατισμένο βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ της κούπας τριμμένη mozzarella
    • κράτησε το 1/3 χωριστά για πασπάλισμα στο τέλος
  • ½ κούπα γραβιέρα (
    • Νάξου ή Κρήτης καλύτερα, αλλά μπορείς να βάλεις όποιο κίτρινο τυρί σου αρέσει, πρόσεξε όμως αν είναι πολύ αλμυρό μήπως σου χαλάσει τη γεύση σε συνδυασμό με την παρμεζάνα
  • ½ κούπα παρμεζάνα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι ή αν έχεις σκορδοπίπερο (προαιρετικά, αν δεν σου αρέσει το σκόρδο βάλε μόνο φρέσκο πιπέρι)
  • Φρέσκο μαϊντανό για το σερβίρισμα (προαιρετικό)
  • Λίγο σκόρδο σε σκόνη (αν δεν έχεις σκορδοπίπερο) προαιρετικά

Η κούπα σου θα πρέπει να είναι χωρητικότητας 200 – 230 ml. και θα χρησιμοποιήσεις την ίδια για όλα τα μετρήματα.

Διαδικασία

  1. Άναψε το grill στον φούρνο σου για να προθερμανθεί και βάλε στο επάνω μέρος τη σχάρα για να ζεσταίνεται.
  2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάλε το νερό, και, όταν βράσει ρίξε μέσα τα σπαράγγια (σκεπασμένα) για 4 λεπτά ή μέχρι το κάτω σημείο να είναι τρυφερό.
  3. Μόλις βράσουν βγάλε τα σπαράγγια, κράτησε το νερό τους, και, στρώσε τα, δίπλα-δίπλα, σε μία σειρά, πάνω σε ένα αντικολλητικό ταψί ή σε ένα ταψί που θα έχεις αλευροβουτυρώσει πρώτα.  Τελευταία σου επιλογή θα είναι το αντικολλητικό χαρτί γιατί, τότε,  δεν θα μπορέσεις να τα σερβίρεις με το ταψάκι.
    • Εγώ τα παγώνω, για 1′ . μέσα σε ένα μπολ με νερό και παγάκια για να σταματήσει ο βρασμός και να κρατήσουν ένα φωτεινό πράσινο χρώμα, τα στραγγίζω και τα στρώνω στο ταψί μου.
  4. Αλατοποπιπερώνεις, προσεκτικά ώστε το αλάτι και το σκορδοπίπερο να πάνε παντού.
  5. Αφού τα αφήσεις για λίγο στο πλάι γέμισε μία κούπα με το νερό από τα σπαράγγια — μπορείς να πετάξεις το υπόλοιπο — και στην ίδια κατσαρόλα βάλε το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
  6. Πρόσθεσε το αλεύρι ανακατεύοντας για 1 περίπου λεπτό. Πρόσθεσε το υγρό που έχεις κρατήσει και συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να αποκτήσεις μία παχύρρευστη κρέμα, όπως θα έκανες και μία béchamel.  Δεν θέλεις πάνω από 3’-4’.
  7. Αφού αποσύρεις το σκεύος σου από τη φωτιά πρόσθεσε τα τυριά (εκτός από τη μισή mozzarella) και συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να λιώσουν.
  8. Άδειασε το περιεχόμενο της κατσαρόλας πάνω από τα σπαράγγια, πασπάλισε με την υπόλοιπη mozzarella, και, βάλε στον ζεστό φούρνο για 4-6 λεπτά ή μέχρι το τυρί να αρχίσει να κάνει φουσκάλες και να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα.  Προσοχή, στο σημείο αυτό, δεν πρέπει να σου παραψηθούν.
  9. Πασπάλισε λίγο φρέσκο μαϊντανό και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

*Gratin (Ογκρατέν) : Πρόκειται για μία ευρύτατα διαδεδομένη μαγειρική τεχνική όπου ένα συστατικό ή φαγητό ολοκληρώνεται στο φούρνο δημιουργώντας μία καφετιά κρούστα, χρησιμοποιώντας συχνά φρυγανιά, τριμμένο τυρί, αυγό ή  και βούτυρο. Προέρχεται από την Γαλλική κουζίνα και συνήθως παρασκευάζεται σε ένα σχετικά ρηχό πιάτο ή ταψί ή Pyrex.  Ψήνεται στον αέρα ή και στο grill για να δημιουργηθεί η χρυσοκαφετιά, τραγανή κρούστα και παραδοσιακά σερβίρεται μέσα από το ταψάκι ή το πιάτο στο οποίο έχει μαγειρευτεί.

Advertisements