tyri florikas

Η φιλενάδα μου η Φλωρίκα, συμμαθήτρια και κολλητή από την 1η γυμνασίου στις Ουρσουλίνες. Μαζί με την Καίτη, την Ιωάννα, την Μαρία, την Χαρούλα αποτελούσαμε το άτακτο, αλλά, δυναμικό και με άποψη, γκρουπάκι του σχολείου και δεν χάναμε ποτέ την ευκαιρία να κάνουμε σκανταλιές. 

Περάσαμε χρόνια πολλά μαζί και κοντά, μεγαλώσαμε, σπουδάσαμε, δουλέψαμε, παντρευτήκαμε, κάποιες από εμάς χωρίσαμε, κάποιες κάνανε παιδιά και πολλές έχουνε και εγγόνια.  Παρόλο που η Φλωρίκα μας, εδώ και χρόνια, έχει μετακομίσει και, ζει μόνιμα σε ένα υπέροχο σπίτι στην Πορταριά, κρατάμε επαφή και είμαστε πάντα αγαπημένες. Λαχταράμε την στιγμή που θα βρεθούμε και ανταλλάσσουμε, συχνά, νέα, μηνύματα και, πολύ συχνά, συνταγές.  Καταπληκτική μαγείρισσα η Φλωρίκα από τα πολύ νεανικά της χρόνια και οι ιδέες και συμβουλές της είναι πάντα ευπρόσδεκτα.

Μου έστειλε λοιπόν την συνταγή για ένα εύκολο τυράκι «μεζεδάκι» από εκείνα τα πικάντικα που βάζεις στο τραπέζι για να συνοδέψεις ένα τσίπουρο ή ένα ωραίο κρασί. Πάμε να το φτιάξουμε!

Το τυράκι της γιαγιάς Πόπης. Ιδού πανεύκολο ….με αρκετά λιπαρά!

  • 200 γρ. τυρί μπλε Δανίας «φουλ φατ» (full fat, με όλα του τα λιπαρά, 35% νομίζω!)
  • 200 γρ. μανούρι
  • 200 γρ. Philadelphia τυρί κρέμα «φουλ φατ» (full fat)
  • 50 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • Ξηρούς καρπούς (της επιλογής σου)

Διαδικασία

Τα κτυπάς όλα μαζί στο mixer. Στρώνεις το μείγμα σε λαδόκολλα και το τυλίγεις σε σφιχτό ρολό.  Βάζεις στο ψυγείο να κρυώσει.  Στη συνέχεια το καλύπτεις με κάποιο ξηρό καρπό (εγώ εδώ έχω βάλει καρύδια) αλλά ωραίο είναι και αμύγδαλα καβουρδισμένα ή/και φιστίκια Αιγίνης. Το κόβεις φέτες και σερβίρεις με φρυγανισμένο ψωμί, crackers ή κριτσίνια.

Παλιά η Φλωρίκα είχε ένα υπέροχο εστιατόριο στην Πορταριά και για να συνοδέψει το κρασί που σέρβιρε έφτιαχνε ένα plateau τυρί και έπαιρνε μία μεγάλη κουταλιά από το παραπάνω μείγμα, το έφτιαχνε μπαλάκια και τα γύριζε σε διαφορετικά υλικά όπως paprika, μαϊντανό, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, καρύδι ή άλλους ξηρούς καρπούς και έτσι είχε ένα εντυπωσιακό πιάτο με διαφορετικά χρώματα και γεύσεις. Δοκίμασε το.

Σημείωση: Εγώ φτιάχνω ένα περίπου το ίδιο, που το έφτιαχνε πολύ συχνά η μαμά μου, όπου ανακατεύω με ένα πιρούνι ίση ποσότητα μπλε τυρί Δανίας και μαργαρίνη Βιτάμ.  Σε ένα αλουμινόχαρτο στρώνω μπόλικα αμύγδαλα (flakes) — που έχω καβουρδίσει με λίγο Βιτάμ — και έχω βάλει σε απορροφητικό χαρτί να κρυώσουν καλά. Βάζω από πάνω σε σχήμα ρολού το έτοιμο μείγμα. και. αφού το τυλίξω πολύ σφιχτά βάζω στο ψυγείο για μερικές ώρες. Διατηρείται και στην κατάψυξη για αρκετό καιρό αρκεί να το βγάλεις (από την κατάψυξη) αρκετές ώρες πριν την κατανάλωση να ξεπαγώσει φυσιολογικά.

Advertisements