cherry tart

 

Επειδή είναι καλοκαίρι θα σταματήσουμε να τρώμε γλυκά; Όχι βέβαια.

Θα συνεχίσουμε να φτιάχνουμε και να τρώμε. Θα είναι ίσως λίγο πιο ελαφριά, όχι τόσο γλυκά αλλά θα έχουν υπέροχη γεύση και μυρωδιά γιατί θα είναι γεμάτα φρούτα.

Τα κεράσια στην εποχή τους είναι υπέροχα και δεν προλαβαίνεις να τρως γιατί σου αρέσουν.  Όταν λοιπόν, αύριο – μεθαύριο, πας στη λαϊκή και βρεις όμορφα, κατακόκκινα και τραγανά κεράσια πάρε λίγα ακόμα και γύρνα σπίτι έτοιμη για να φτιάξεις μια υπέροχη τάρτα.  Μπορείς να πάρεις γλυκά κεράσια ή αν προτιμάς βύσινα που δεν είναι τόσο γλυκά και, να προσαρμόσεις, ανάλογα, τη ζάχαρη.

Ξεκινάς με την ζύμη που θα πρέπει να είναι αφράτη και τραγανή.

Χρειάζεσαι:

  • 315 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ¼ κ.γ. αλάτι
  • 90 γρ. Βούτυρο φρέσκο (παγωμένο, κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια)
  • 148 γρ. Φυτίνη ή μαργαρίνη, επίσης παγωμένη
  • 120 ml. παγωμένο νερό.

Διαδικασία

  1. Ανακατεύεις, καλά, το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ.  Προσθέτεις το βούτυρο και την φυτίνη και χτυπάς στο mixer με το φτερό μέχρι να σπάσει το βούτυρο και να έχεις κομματάκια σε μέγεθος μπιζελιού.
  2. Προσθέτεις 120 ml. νερό (πολύ παγωμένο) μία-μία κουταλιά και συνεχίζεις να χτυπάς.
  3. Όταν δεις ότι έχουν σχηματιστεί μεγάλα κομμάτια ζυμαριού (ακόμα και αν δεν έχεις βάλει όλο το νερό, μεταφέρεις τη ζύμη σου σε μία επιφάνεια και ζυμώνεις λίγο με τα χέρια.  Η ζύμη, κανονικά, δεν θα πρέπει να κολλάει, για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχεις βάλει λίγο αλεύρι πάνω στην επιφάνεια και στα χέρια σου. Ζυμώνεις μέχρι να αποκτήσεις μία λεία ζύμη.
  4. Χωρίζεις το ζυμάρι 2/3 και 1/3, σχηματίζεις δύο μπάλες, τυλίγεις με πλαστική μεμβράνη και βάζεις στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες (διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 5 ημέρες!).
  5. Όταν είσαι έτοιμη να ζυμώσεις μπορείς με ένα πλάστη να ανοίξεις το ζυμάρι σου στο μέγεθος της ταρτιέρας (πασπαλίζοντας μία λεία επιφάνεια με νισεστέ ή corn flour ή ανάμεσα σε 2 αντικολλητικά φύλλα). Το λιγότερο ζυμάρι θα το χρησιμοποιήσεις για την διακόσμηση (κλείσιμο) της τάρτας σου.

Μπορείς, αν προτιμάς να χρησιμοποιήσεις τη ζύμη που σου έχω μάθε για την «πιό τέλεια pasta flora» (ενότητα “Γλυκά”) να θυμάσαι μόνο ότι η τάρτα θέλει, πάντα ένα λεπτό ζυμαράκι από κάτω.

zymi tarta kerasia

 

Για την τάρτα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βγάλεις τα κουκούτσια από τα κεράσια και να τα κόψεις στη μέση.  Μία δουλειά που θα διασκεδάσει πολύ την οικογένεια, μπείτε στην κουζίνα όλοι μαζί και δημιουργείστε.  Βάλε τα παιδιά να βγάλουν τα κουκούτσια (Ο Άκης Πετρετζίκης βγάζει τα κουκούτσια με κόλπο φοβερό (https://goo.gl/sAjRp8).

Υπάρχει και ειδικό εξάρτημα στο εμπόριο και, αν τα παιδιά δεν είναι αρκετά μεγάλα μπορείς να αναθέσεις το κόψιμο στη μέση στον σύντροφό σου ή να το κάνεις εσύ. Προσοχή, τα κεράσια και τα βύσσινα λεκιάζουν πολύ και δεν φεύγει ο λεκές ότι και να κάνεις.

Για περισσότερη γεύση και ένα τσικ εξωτικό μπορείς αν έχεις ή αν θέλεις να βάλεις ανάμεσα στα κενά μερικά μύρτιλλα ή μούρα ή φράουλες και να ραντίσεις από πάνω μερικές σταγόνες εσάνς βανίλιας.   Και φυσικά θα πρέπει να κάνεις μια προσπάθεια να φτιάξεις ένα ωραίο καπάκι, το λεγόμενο lattice.  Σου έχω δείξει όλα τα κόλπα στο Επεισόδιο 7 (μέρος 2ο) “περί τάρτας”  Διακόσμηση και «Δημιουργικές» επικαλύψεις!»(ενότητα Πίτες – Ζύμες – Τάρτες)

To highlight της τάρτας σου θα είναι τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και όπως θα δεις είναι ελαφριά και νόστιμη και καθόλου (άντε, σχεδόν) καθόλου παχυντική!

Για να φτιάξεις 1 τάρτα θα χρειασθείς συνολικά 6 ώρες (μην ξεχνάς ότι θέλεις 2 ώρες για να ξεκουραστεί η ζύμη, 50 λεπτά ψήσιμο και 3 ώρες για να κρυώσει πριν τη σερβίρεις οπότε μην τρομάζεις, ο περισσότερος χρόνος είναι εκείνος της αναμονής!).

Υλικά:

  • Το ζυμάρι που θα φτιάξεις όπως είπαμε παραπάνω.
  • 4 κούπες κεράσια (κομμένα στη μέση χωρίς τα κουκούτσια) 200-300 γρ.
  • ½ κούπα (40 γρ.) φρέσκα raspberries ή φράουλες κομμένα στη μέση (προαιρετικά)
  • 100-150 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. καλαμποκάλευρο ή νισεστέ
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας ή μία βανίλια σκόνη ή τους σπόρους από ένα λοβό βανίλιας
  • 1 κ.γ. εσάνς αμυγδάλου (προαιρετικό) αν βρεις προσθέτει, πραγματικά, υπέροχη γεύση και μυρωδιά.
  • 30 γρ. αμύγδαλα σε flakes
  • 15 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 μεγάλο αβγό χτυπημένο με 15 ml. γάλα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική για την διακόσμηση (προαιρετικό)

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, μία marise ή μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύεις  “μαλακά” τα κεράσια (τα raspberries ή τις φράουλες αν έχεις βάλει) τη ζάχαρη, το καλαμποκάλευρο (ή το νισεστέ) το χυμό λεμόνι, τη εσάνς βανίλιας και αμυγδάλου και αφήνεις στην άκρη για να ανακατευτούν όλες οι γεύσεις καλά όσο προθερμαίνεις το φούρνο σου.
  2. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°C
  3. Ετοιμάζεις τη ζύμη όπως είπαμε παραπάνω και την στρώνεις, με τη βοήθεια του πλάστη πάνω στην ταρτιέρα σου.  Την στρώνεις καλά με τα δάχτυλα και σπρώχνεις προς τα πάνω μέχρι να φτάσει και να αγκαλιάσει (σχεδόν) το χείλος της ταρτιέρας.
  4. Με ένα κουτάλι στρώσε το μείγμα με τα κεράσια στην επιφάνεια της τάρτας σου αλλά μην ρίξεις το ζουμί που θα έχει περισσέψει γιατί θα σου μαλακώσει την ζύμη.
  5. Βάλε τα κομματάκια βούτυρο από πάνω σε διάφορα σημεία (συμμετρικά) και φτιάξε το καπάκι (lattice) πιέζοντας στις άκρες με την ζύμη της τάρτας ώστε να στερεωθεί καλά.
  6. Με ένα πινελάκι πέρασε το αβγό που θα το έχεις χτυπήσει με το γάλα, πασπάλισε με τα αμύγδαλα και αν θέλεις την μία κουταλιά ζάχαρη που στο ψήσιμο θα καραμελώσει και θα προσφέρει μια πολύ ωραία γεύση.
  7. Βάλε την ταρτιέρα σου (καλύτερα πάνω στο ταψί και όχι τη σχάρα) και ψήσε για 20 περίπου λεπτά, με την αντίσταση κάτω στους 200°C.  Αν έχεις φούρνο με αέρα θα βάλεις τον αέρα με την ένδειξη ψησίματος από κάτω.
  8. Στη συνέχεια κατέβασε την θερμοκρασία στους 190°C , με τον αέρα για να ψηθεί ομοιόμορφα για ακόμα 30’-35’ ή μέχρι να δεις ότι έχει αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα. Για καλύτερο αποτέλεσμα, στη δεύτερη φάση, βάλε ένα αλουμινόχαρτο από πάνω που θα βγάλεις τα τελευταία 10΄.
  9. H τάρτα σου πρέπει να κρυώσει εντελώς (3 τουλάχιστον ώρες) πριν την σερβίρεις

cherry pie steps

cherry tart2

Η πηγή μου και οι φωτογραφίες ανήκουν στην © SALLY’S BAKING ADDICTION.

 

 

Advertisements