cauliflower ala parmigiana

Το κουνουπίδι είναι ένα απίθανο λαχανικό – αν και ξέρω ότι πολλοί το μισούν εξαιτίας της μυρωδιάς που βγάζει όταν βράζει.  Έχουμε μάθει όμως πώς να εξολοθρεύσουμε αυτή τη μυρωδιά σε άλλη ανάρτηση. Είναι όμως θρεπτικό, νόστιμο, φτηνό, χορταστικό και το βρίσκεις τις περισσότερες, για να μην πω όλες τις εποχές του χρόνου. Επίσης είναι ένα φαγητό που δύσκολα τρώνε τα παιδιά.  Νομίζω ότι με αυτή τη συνταγή τα παιδάκια σου θα δοκιμάσουν κουνουπίδι και θα τους αρέσει. Είναι τόσο εύκολο και γρήγορο που θα το φτιάχνεις συχνά για να συνοδέψεις μπιφτέκια, μπριζόλες, κοτόπουλο ή ψάρι. Τρώγεται δε θαυμάσια με συνοδευτικό μία δροσερή σαλάτα της επιλογής σου.

Μπορείς επίσης, για να κερδίσεις χρόνο, να χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένο κουνουπίδι, μπορείς αν προτιμάς να βάλεις και μπρόκολο ή να κάνεις τη συνταγή μόνο με μπρόκολο και αν θέλεις να προσθέσεις μία πικάντικη πινελιά πρόσθεσε μέσα στο μείγμα σου ξεροψημμένου bacon κομμένο σε μικρά-μικρά καρεδάκια.

Υλικά για ένα μέτριο ταψάκι ή pyrex (20x25 εκ.)  για 4 κανονικές μερίδες

  • 1 κουνουπίδι
  • ¼  κ.γ. αλάτι
  • ¼  κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2½ κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • ⅓   κούπα τριμμένη παρμεζάνα (75 γρ.)

Οδηγίες:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 220°C και βουτυρώνεις το ταψάκι σου
  2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με 2 κ.γ αλάτι και μπόλικο νερό που θα πρέπει να βράζει ρίξε το κουνουπίδι μέχρι να μαλακώσει (περίπου 4΄).  Καλό είναι να έχεις χωρίσει το κουνουπίδι σε μπουκετάκια.
  3. Σούρωσε το καλά και περίμενε να κρυώσει λίγο. Κόψε τα μπουκετάκια σου στη μέση και στρώσε τα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τα μπουκετάκια να καλύπτουν λίγο από το κοτσάνι μέχρι να στρώσεις όλο το ταψί.
  4. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και βάλε σε διάφορα σημεία κόμπους από το βούτυρο (σε μέγεθος φουντουκιού).
  5. Άπλωσε την παρμεζάνα από πάνω και ψήσε στον φούρνο για περίπου 30΄ή μέχρι να ροδίσει.  Σερβίρεται ζεστό.
Advertisements