carrot cookies

Σου αρέσει να έχεις κάτι, λίγο, γλυκό στο σπίτι για να κερνάς, για να ξεγελάς τη λιγούρα, για να δίνεις στα παιδιά και στα φιλαράκια τους που παίζουν όλο το απόγευμα μαζί με ένα ποτήρι γάλα.  Θέλεις όμως να είναι σπιτικό, θρεπτικό, υγιεινό και κυρίως νόστιμο.  Άμα έχει και το «κάτι τις» το δυναμωτικό, ακόμα καλύτερα.

Μιλάμε για πανεύκολα μπισκοτάκια που θα φτιάξεις με φρέσκο, τραγανό καροτάκι.  Εντάξει, έχουν και λίγο βούτυρο αλλά πόσο πια αναλογεί σε κάθε μπισκοτάκι, δες και τα άλλα συστατικά και κρίνε.

Ξέρω, θα μου πεις… «ένα σκασμό υλικά βρε παιδάκι μου» αλλά δες «πόσα από αυτά έχεις στο σπίτι;» … είμαι σίγουρη ότι έχεις τουλάχιστον το 80% από αυτά που σου λέω παρακάτω.  Και θα δεις αυτά τα μπισκότα αξίζουν, κάθε μπουκιά, και με το παραπάνω!  Γιατί έχουν βιταμίνη Α, C, K, κάλιο, ιχνοστοιχεία και άφθονες φυτικές ίνες.

Άμα τα φτιάξεις και, δεις πόσο εύκολα και νόστιμα είναι, θα τα λατρέψεις και θα φτιάχνεις μια δόση κάθε εβδομάδα που θα αποθηκεύεις (αν προλαβαίνεις!) σε ένα γυάλινο δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς για να τα διατηρείς φρέσκα και τραγανά.

Χρειάζεσαι (για 20 περίπου μπισκότα, ανάλογα με το μέγεθος):

  • 3 καρότα, καθαρισμένα
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. τριμμένο ginger
  • 1/3 της κούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/3 της κούπας καστανή ζάχαρη
  • 125 γρ. βούτυρο φρέσκο (λιωμένο) και 4 κ.σ.βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αβγό (τον κρόκο)
  • ¾ της κούπας νιφάδες βρώμης (ή quaker)
  • ¼ της κούπας ξανθή σταφίδα (κομμένες λίγο στο multi)
  • ¾ της κούπας ξηρό καρπό (pecans, καρύδια, αμύγδαλα, casius – ότι σου αρέσει) χωρίς αλάτι
  • 60 γρ. τυρί κρέμα
  • ¼ της κούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 ½ κ.σ. μαρμελάδα (βερίκοκο, ροδάκινο ή πορτοκάλι – ότι προτιμάς)

Οδηγίες:

  1. Τρίψε καλά τα καρότα (στο food processor, το multi ή στον τρίφτη)
  2. Σε ένα μπολ βάλε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, το ginger και ανακάτεψε πολύ καλά.
  3. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακάτεψε ανακάτεψε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη (κρυσταλλική και καστανή) και τον κρόκο του αβγού.
  4. Μόλις ανακατευτούν καλά πρόσθεσε το αλεύρι, σιγά-σιγά, στο παραπάνω μείγμα ανακατεύοντας καλά ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά.  Πρόσθεσε τη βρώμη, τις σταφίδες και τα καρότα.  Ανακάτεψε καλά και αφού τελειώσεις σκέπασε το μείγμα σου με μία ζελατίνα και βάλε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
  5. Μέχρι να παγώσει το μείγμα σου τρίψε καλά τον ξηρό καρπό που έχεις επιλέξει — δεν χρειάζεται να είναι πούδρα αλλά αρκετά καλά τριμμένος – που θα απλώσεις σε μια πιατέλα γιατί θα σου χρειασθεί.  Παράλληλα στρώσε το ταψί σου με ένα αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 180°C.
  6. Φτιάξε μικρά μπαλάκια  (σαν κεφτεδάκια)  από το μείγμα που θα περάσεις στον ξηρό καρπό και θα στρώσεις, ΑΡΑΙΑ,  στο αντικολλητικό χαρτί. Αφού τελειώσεις με το μείγμα σου βάλε στον φούρνο για περίπου 10’
  7. Στα 10 λεπτά βγάλε το ταψί από το φούρνο και με το πίσω μέρος μιας κουτάλας holeδημιούργησε ένα βαθούλωμα στη μέση κάθε μπισκότου και ξαναβάλε στο φούρνο για ακόμα 10΄.
  8. Μέχρι να περάσει το δεύτερο δεκάλεπτο χτύπησε στο mixer το μαλακωμένο βούτυρο (4 κ.σ.) με τη ζάχαρη άχνη και την μαρμελάδα μέχρι να ανακατευτούν καλά και cornetβάλε το μείγμα σε ένα cornet (σακούλα) ζαχαροπλαστικής για να γεμίσεις το βαθούλωμα που έχεις φτιάξει στο μέσο κάθε μπισκότου.

 

Ιδέες:

 

  • αν δεν έχεις cornet ζαχαροπλαστικής χρησιμοποίησε ένα μικρό κουτάλι.

  • αν θέλεις κράτησε 2 κ.σ. από το τριμμένο καρότο και ανακάτεψε το με το τυρί κρέμα για να δώσεις λίγο ακόμα χρώμα!

 

Πηγή

Advertisements