zucchini fritters

Λατρεύω τα κολοκύθια, εσύ; Από εκείνα τα μικρούλικα τα τρυφερά που τα φτιάχνω βραστά με μπόλικο λαδολέμονο και τα συνοδεύω με πατάτες τηγανητές (από πιτσιρίκα το έκανα αυτό απλά τώρα πιά δεν τηγανίζω πατάτες τόσο συχνά!)

μέχρι τα γεμιστά, τα γιαχνί, αυτά που προσθέτω στο δικό μου το μπριαμ που έχει ότι λαχανικό βγάζει το καλοκαίρι και, φυσικά, τηγανιτά με τζατζικάκι.

Συνταγές για τηγανίτες από κολοκύθια ή κολοκυθοκεφτέδες υπάρχουν άπειρες και τέλειες, αλλά, εγώ εδώ θα σου μάθω να τις κάνεις αλλιώς … Αμερικάνικα, όπως τις έμαθα από την Kelly Senyei και την ιστοσελίδα της “justataste.com” που τις φτιάχνει με μόλις πέντε υλικά και χρειάζεται το πολύ 25 λεπτά για να τα βάλει στο τραπέζι σαν ορεκτικό, συνοδευτικό ή snack.

Απλή διαδικασία, το τριμμένο κολοκυθάκι συναντά το φρέσκο κρεμμυδάκι και δίνει ραντεβού με αλεύρι και αυγά.  Συνάντηση κορυφής με λίγο λάδι και έτοιμα.

Είναι δε τόσο εύκολα στο πάντρεμα που μπορείς να τα συνοδέψεις με sour cream* γιαούρτι, σκορδαλιά, τζατζίκι ή οποιαδήποτε σάλτσα μπορείς να φανταστείς … από μαγιονέζα μέχρι σάλτσα τομάτας … αν αυτό τραβάει η όρεξή σου.

Δεν έχει σημασία πως θα τα σερβίρεις. Ένα ένα, στοίβα το ένα πάνω στο άλλο, με συνοδεία ή μη, να είσαι σίγουρη ότι ένα μόνο δεν φτάνει.  Είναι τόσο τραγανά και νόστιμα που κανένας δεν θα σταματήσει αν δεν αδειάσει το πιάτο.

peeler for noodlesΤο βασικό είναι να φτιάξουμε noodles από κολοκυθάκι.  Έχουμε ήδη πει ότι παντού πια, ακόμα και στη λαϊκή (εγώ το βρήκα σε κάποιον μικροπωλητή στο μοναστηράκι) θα βρεις το peeler με τα δοντάκια για να φτιάξεις αυτό το noodle (!) από κολοκύθια.  Αν όμως δεν έχεις, ή δεν βρίσκεις η φίλη μας εδώ, στο video, σου δείχνει τρεις διαφορετικούς τρόπους για να το πετύχεις.  Δεν ξέρω αν υπάρχει στην Ελλάδα αυτό το τέλειο μαντολίνο, που περιγράφει στον τρίτο τρόπο (θα ψάξω να το βρω γιατί νομίζω ότι τα εξειδικευμένα καταστήματα το έχουν) αλλά οι άλλοι δύο τρόποι είναι πανεύκολοι.  Για δες:

3 Ways to Make Zucchini Noodles without a Spiralizer:  http://www.justataste.com/video-make-zucchini-noodles-recipe/

Αφού λοιπόν έμαθες πώς να φτιάξεις τα noodles από κολοκύθια πάμε να δούμε την διαδικασία.

Χρειάζεσαι (20 λεπτά για την προετοιμασία, 5 λεπτά το μαγείρεμα και ταχύτητα φωτός για την κατανάλωση) για περίπου 14 κολοκυθοκεφτέδες:

  • 4 κούπες noodles από κολοκύθι (υπολόγισε 5-6 μεγάλα κολοκύθια)
  • 2/3 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 μεγάλα αβγά χτυπημένα λίγο
  • 1/3 της κούπας ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα (και το πράσινο κομμάτι) – κράτησε μερικά για να ρίξεις από πάνω όταν τα σερβίρεις.
  • Ηλιέλαιο
  • Sour cream (προαιρετικά) ή ένα dip γιαουρτιού ή τίποτα απολύτως!

Διαδικασία:

Τοποθέτησε τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα τρυπητό, πασπάλισε με αλάτι (καλύτερα χοντρό) και ανακάτεψε καλά.  Άστα στην άκρη να βγάλουν τα υγρά τους για περίπου 10 λεπτά.

Φορώντας γάντια μίας χρήσεως σφίξε τα καλά για να βγάλεις όσο περισσότερο ζουμί γίνεται.  Τοποθέτησε σε ένα μεγάλο μπολ.

Πρόσθεσε το αλεύρι, τα αβγά — που θα έχεις λίγο χτυπήσει –, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, ¼ κ.γ. αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.  Ανακάτεψε καλά και ετοίμασε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να τις τοποθετήσεις μόλις τηγανιστούν.

Βάλε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.  Μόλις ζεσταθεί πάρε μία μεγάλη κουταλιά από το μείγμα σου, ρίξε μέσα στο λάδι και πάτησε τα με το κουτάλι ώστε να απλώσουν στο μέγεθος που θες.

Φρόντισε να απέχουν 2-3 εκατοστά το ένα από το άλλο και μην παραγεμίσεις το τηγάνι για να μην χαμηλώσει απότομα η θερμοκρασία.  Αν γίνει αυτό θα ρουφήξουν πολύ λάδι και δε θα γίνουν τραγανά.

Θα τα ψήσεις από τη μία μεριά για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και, μετά, θα τα γυρίσεις μέχρι να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά για ακόμα 2 λεπτά.  Συνεχίζεις την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα σου.

Τα τοποθετείς πάνω στο απορροφητικό χαρτί για λίγο, πασπαλίζεις με λίγο ακόμη αλάτι και σερβίρεις όσο είναι ζεστά και τραγανά.zucchini fritters 4

Πηγή: http://www.justataste.com/5-ingredient-zucchini-fritters-recipe/

*Sour cream

 sour cream

Δυστυχώς δεν τη βρίσκεις στο εμπόριο (εγώ τουλάχιστον δεν έχω βρει) αλλά γίνεται πολύ εύκολα με δύο μόλις υλικά και με δύο διαφορετικούς τρόπους. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι χρειάζεσαι 1-2 μέρες για την προετοιμασία οπότε θα πρέπει να έχεις προβλέψει την ετοιμασία πριν την ημέρα που θα την χρειασθείς.

 

Θα χρειαστείς με τη βοήθεια του “Αγίου Internet” και του κ. Παύλου Φάκαλου από το www.newpost.gr

Πρώτος τρόπος:

Υλικά

  • 3-4 κουταλιές της σούπας ξινόγαλα
  • 3 κούπες του καφέ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύεις τα δύο υλικά και τα αφήνεις σε ζεστό περιβάλλον (περίπου 70 βαθμούς) για να γίνει η ζύμωση, το πολύ για εικοσιτέσσερις ώρες ή μέχρι το μείγμα πήξει.
  2. Το βάζεις μετά για μία μέρα στο ψυγείο και είναι έτοιμο. Συντηρείται στο ψυγείο από 7-10 μέρες.

Δεύτερος τρόπος:

Υλικά

  • 300 γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 150 ml κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών

Εκτέλεση

Ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Αφήνεις το μείγμα στο ψυγείο σκεπασμένο (για να μην πετσιάσει) για να δέσει και να ενωθούν οι γεύσεις.

Advertisements