Μια απίστευτα γευστική κρέμα ή dip ή συνοδευτικό φαγητού είναι αυτή η Αμερικάνικη sour cream που δυστυχώς έτοιμη δεν τη βρίσκεις στο εμπόριο ενώ στην Ευρώπη και φυσικά στην Αμερική την πουλάνε παντού.  Ίσως να μπορείς να τη βρεις σε κάποια από τα πολύ μεγάλα supermarkets ή στα food stores των Marks & Spencers, ομολογώ δεν ξέρω αλλά θα ψάξω.

Είναι μια κρέμα που συνοδεύει πολλά ψητά φαγητά κυρίως φιλέτα, μπριζόλες και πατάτες ψητές (εκείνες που τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στα κάρβουνα μμμ, ταιριάζει τέλεια) αλλά μπορείς να την προσφέρεις σαν dip συνοδεύοντας φρέσκα λαχανικά, chips, natchos, τηγανίτες λαχανικών (έχω ήδη δώσει συνταγές για τηγανίτες από κουνουπίδι και κολοκύθι), κεφτεδάκια, ψητό ψάρι ή κοτόπουλο και ότι άλλο φανταστείς.

Δεν βρίσκεται, όσο έχω ψάξει, για να την αγοράσεις έτοιμη, όμως, γίνεται πολύ εύκολα με δύο ή τρία μόλις υλικά και με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Για τον πρώτο τρόπου το μόνο πρόβλημα είναι ότι χρειάζεσαι 1-2 μέρες  για την προετοιμασία, οπότε, θα πρέπει να έχεις προβλέψει και να την φτιάξεις πριν την ημέρα που θα την χρειασθείς. Το καλό είναι ότι αφού τη φτιάξεις (ειδικά με τον πρώτο τρόπου που σου λέω παρακάτω) μπορείς να την διατηρήσεις στο ψυγείο για 8-10 μέρες, ίσως και παραπάνω.  Οι άλλοι δύο τρόποι είναι πανεύκολοι και η sour cream είναι έτοιμη για να την καταναλώσεις μετά από μερικές ώρες.

Ταιριάζει δε τέλεια με ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο που θα προσθέσεις την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα.

Θα χρειαστείς με τη βοήθεια του “Αγίου Internet” και του κ. Παύλου Φάκαλου από το www.newpost.gr αλλά και την βοήθεια της «Αγίας Πόπης» της φίλης μου της Πόπης (Wallick) που τα ξέρει όλα και πάντα μου δίνει λύσεις.

Πρώτος τρόπος (full-fat):

Υλικά

  • 3-4 κουταλιές της σούπας ξινόγαλα
  • 3 κούπες του καφέ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύεις τα δύο υλικά και τα αφήνεις σε ζεστό περιβάλλον (περίπου 70 βαθμούς — μπορεί να είναι ο φούρνος σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ή σε ένα ζεστό περιβάλλον σκεπασμένο με μία μάλλινη κουβέρτα) για να γίνει η ζύμωση, το πολύ για εικοσιτέσσερις ώρες ή μέχρι το μείγμα πήξει.
  2. Το βάζεις μετά για μία μέρα στο ψυγείο και είναι έτοιμο. Συντηρείται στο ψυγείο από 7-10 μέρες.

Δεύτερος τρόπος (semi-fat):

Υλικά

  • 300 γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 150 ml κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών

Εκτέλεση

Ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Αφήνεις το μείγμα στο ψυγείο σκεπασμένο (για να μην πετσιάσει) για να δέσει και να ενωθούν οι γεύσεις.

Τρίτος τρόπος (light):

Υλικά

  • 300 γρ. γιαούρτι
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Ανακατεύεις τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Αφήνεις το μείγμα στο ψυγείο σκεπασμένο (για να μην πετσιάσει) για να δέσει και να ενωθούν οι γεύσεις.  Σε 10 λεπτά είναι έτοιμη και κρατάει στο ψυγείο και είναι και super light.

ΟΜΩΣ: Επειδή μπορεί να βαριέσαι ή να μη θέλεις να το ρισκάρεις υπάρχει τρόπος να αντικαταστήσεις την sour cream με άλλα υλικά και επειδή «φροντίζω να σε φροντίζω» δες εδώ τι σου έχω:  

 

sour-cream1Μάλιστα, αντικαθιστώντας την sour cream με άλλα προϊόντα έχεις την δυνατότητα να διαλέξεις κάποιο σε πιό light ή σε vegetarian εκδοχή.  Βέβαια, μπορείς απλά να αντικαταστήσεις την sour cream με αντίστοιχη ποσότητα κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) αλλά τότε θα έχεις, λίγο πιό γλυκό αποτέλεσμα και περισσότερα λιπαρά.

Cottage Cheesesour-cream2

To Cottage cheese μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση της sour cream σε οποιαδήποτε συνταγή.  Θα βάλεις 1 κούπα στραγγισμένο cottage cheese στο blender μαζί με 4 κ.σ. βουτυρόγαλο ή αριάνι ή γάλα με χαμηλά λιπαρά και 2 κ.γ. χυμό λεμόνι και θα τα χτυπήσεις μέχρι να ενοποιηθούν. Βάζεις στο ψυγείο για λίγο μέχρι να πήξει (διατηρείται για 1 -2 εβδομάδες).

Βουτυρόγαλα (Buttermilk) ή αριάνι

sour-cream3

Μπορείς να ανακατέψεις 1 κ.σ χυμό λεμόνι που θα βάλεις σε  μια κούπα και θα απογεμίσεις με βουτυρόγαλα.  Άφησε το για 5-10 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσεις στη συνταγή σου.  Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα, το πολύ, ανάλογα με την ημερομηνία λήξης που έχει το βουτυρόγαλα.

Γιαούρτι

sour-cream4

Εύκολα μπορείς να αντικαταστήσεις την sour cream με γιαούρτι πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά.  Ανακάτεψε πρώτα, καλά, το γιαούρτι πριν το προσθέσεις στομείγμα σου γιατί, διαφορετικά, μπορεί να σου κόψει.

Γιαούρτι σόγιας (Soy)

sour-cream5

Αν είσαι χορτοφάγος σίγουρα ξέρεις που θα βρεις αυτό το γιαούρτι γιατί εγώ δεν έχω ιδέα. Χρησιμοποιείς το γιαούρτι σόγιας όπως ακριβώς και το γιαούρτι για να αντικαταστήσεις την sour cream σε μια συνταγή.

 

Πηγή:
Φωτογραφίες Santy Gibson