xoirino

Το τραπέζι, πλούσιο σε ποσότητα, λιτό σε ποικιλία, γιατί τι άλλο θέλεις από ένα υπέροχο φαΐ που θα μοιραστείς με τους αγαπημένους σου κάνοντας πλάκα,

πίνοντας κρασάκι ή μπύρα οι μεγάλοι, νεράκι ή αναψυκτικό οι μικρότεροι ακούγοντας όλοι μαζί ιστορίες, περιπέτειες, τα νέα της εβδομάδας και, κρυφά, ταΐζοντας το αγαπημένο μας τετράποδο που πάει πονηρά και σπρώχνει τον καθένα από εμάς ζητιανεύοντας λίγη λιχουδίτσα.

Comfort food λοιπόν και αυτό το υπέροχο χοιρινό της κατσαρόλας.

Θα χρειασθείς:

  • 1 κ. χοιρινό, η σπάλα είναι καλή γιατί έχει και λίγο λιπάκι (παραπάνω αν θα μαζέψεις πολύ κόσμο)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμό από 2 λεμόνια (αν θέλεις για περισσότερη γεύση ρίξε μαζί και λίγο ξύσμα)
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα μανιτάρια (ή 1/2 κ. φρέσκα αν τα προτιμάς)
  • Αλατοπίπερο

Πως θα το κάνεις:

  • Αφού κόψεις το κρεμμυδάκι σου σε μικρά καρεδάκια, τα ρίχνεις σε μία κατσαρόλα όπου έχεις βάλει το λάδι να κάψει για να τα τσιγαρίσεις. Αφού μαλακώσουν και πριν ροδίσουν πολύ βάζεις το κρέας (που θα το έχεις κόψει σε μερίδες, μπορείς να ζητήσεις από τον κρεοπώλη να το κάνει) με την πέτσα προς τα κάτω και το αφήνεις να ροδίσει καλά.

Θα καταλάβεις ότι έγινε όταν ξεκολλήσει από τον πάτο της κατσαρόλας. Με αυτό τον τρόπο θωρακίζεις το κρέας σου και ψήνεται διατηρώντας όλα του τα συστατικά.

  • Γυρνάς το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές και σβήνεις με τον χυμό του λεμονιού μαζί με το ξύσμα αν έχεις αποφασίσει να το χρησιμοποιήσεις. Προσθέτεις 1 ποτήρι νερό, χαμηλώνεις τη φωτιά (όσο να κοχλάζει ελαφρά) σκεπάζεις την κατσαρόλα και αφήνεις το κρέας να ψηθεί μέχρι να μαλακώσει.

Σημ.: ανά 15λεπτο περίπου θα το γυρίζεις και θα το τσεκάρεις και φυσικά θα συμπληρώνεις νερό εφόσον το χρειάζεται.

  • Όταν το κρέας σου είναι σχεδόν έτοιμο (θα θέλει ακόμα 5-10 λεπτά) προσθέτεις τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνεις.

Σερβίρεις με πιλάφι, ρύζι μπασμάτι, πατάτες τηγανητές ή ακορντεόν ή βουτυράτες ή πουρέ και με μία πλούσια σαλάτα, κατά προτίμηση πράσινη. Φυσικά δεν θα παραλείψεις να έχεις μαζί φρέσκο ψωμάκι γιατί κανένας δεν θα αντισταθεί στην παχιά και νοστιμότατη σάλτσα σου.

Εναλλακτικά μπορείς να σβήσεις το χοιρινό με λευκό κρασί αντί για το λεμόνι. Eπίσης, αν σου αρέσει μπορείς να προσθέσεις κάποιο μυρωδικό, εμένα μου αρέσει έτσι σκέτο.

Advertisements