ζύμη κουρού

Η ζύμη «κουρού» είναι ιδανική για να κάνεις μικρά και τραγανά πιττάκια για να έχεις να τσιμπάς, για να πάρεις στο γραφείο ή να δώσεις στο παιδάκι σου που θα πάει εκδρομή. Είναι τόσο εύκολη και νόστιμη και γρήγορη που θα τη φτιάχνεις, έτσι, χωρίς κανένα λόγο γιατί σου περίσσεψε λίγος κιμάς από τα χθεσινά μακαρόνια ή πολλά τυριά από το προχθεσινό γλέντι. Βασική προϋπόθεση να έχεις, πάντα, τα τρία μοναδικά υλικά που χρειάζονται στο ντουλάπι σου. Το τι θα βάλεις μέσα… είπαμε είναι θέμα έμπνευσης και περιεκτικότητας ψυγείου.  Από πατάτες πουρέ που σου περίσσεψαν και τις ανακατεύεις με λίγο τυρί, κρέμα γάλακτος και ένα αλλαντικό, γεμίζεις, φουρνίζεις. Έτοιμα.  Θέλεις κρέας, θέλεις αλλαντικά, θέλεις τυριά, θέλεις λαχανικά ακόμα και κάτι γλυκό μπορείς να βάλεις. Φαντάσου ένα τυροπιττάκι με λίγη sauce φράουλας ας πούμε. Γιαμ γιαμ γιαμ!

Θα χρειασθείς MONO  (για 15-20 κομμάτια — ανάλογα με το μέγεθος):

  • 1 φαρινΑπ (500 γρ.)
  • 1 γιαούρτι (200 γρ.) εγώ προτιμώ το κανονικό, πλήρες, αγελάδος.  Μπορείς να βάλεις light ή στραγγιστό.
  • 250 γρ. μαργαρίνη από το ψυγείο (εγώ προτιμώ το κλασσικό πακέτο Βιτάμ)
  • Στην άκρη του κουταλιού λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη*

Διαδικασία:

Επειδή εμένα μου αρέσουν οι γρήγορες και εύκολες διαδικασίες βάζω όλα μου τα υλικά στο mixer και ανακατεύω με τον γάντζο.  Με τον γνωστό τρόπο:

  • Ανακατεύω καλά το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο (που έχω κόψει κομματάκια) και όταν ενοποιηθούν τα δύο υλικά και γίνουν νιφάδες προσθέτω το γιαούρτι.
  • Ανακατεύω μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου.  Ισχύει και εδώ το γνωστό:
  • Αν σου βγει στεγνή συμπληρώνεις λίγο γιαούρτι (κουταλιά-κουταλιά)
  • Αν σου βγει υγρή συμπληρώνεις αλεύρι (κουταλιά-κουταλιά)

Απλώνεις τη ζύμη σου με τον πλάστη στο πάχος που θέλεις, κόβεις στο σχήμα που έχεις αποφασίσει και γεμίζεις.

Ο κλασσικός τρόπος είναι απλώσεις τη ζύμη σου στο πάχος που θέλεις, να κόψεις με ένα coupe-pâtes, ή με ένα ποτήρι σε στρογγυλό σχήμα, βάζεις γέμιση στη μέση, διπλώνεις σαν μισοφέγγαρο και κλείνεις με το πιρούνι.

Ο πιό απλός τρόπος είναι να πάρεις μία ποσότητα (όσο ένα μεγάλο βερίκοκο) να κάνεις ένα μπαλάκι, να το ανοίξεις με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα, να γεμίσεις και να κλείσεις είτε στρίβοντας λίγο την ζύμη στην άκρη ή με το πιρούνι ή ακόμα πατώντας το κλείσιμο με την πλάτη ενός κουταλιού.

pitakia

  • Μπορείς να κάνεις τετράγωνο και να κλείσεις σαν φάκελλο.
  • Μπορείς να κάνεις ένα ρολό και να το κόψεις συμμετρικά κατά μήκος
  • Μπορείς να βάλεις ζύμη στο ταψάκι για τα muffins και να κάνεις ανοικτά ή κλειστά πιτάκια ανάλογα με την διάθεσή σου.

pies

Τελευταία πινελιά αλείφεις με ένα πινέλο το κλασσικό ασπράδι ή κρόκο ή ολόκληρο αβγό (ότι σου αρέσει καλύτερα) που έχεις χτυπήσει με λίγο νεράκι και προσθέτεις αν θέλεις λίγο σουσάμι, μαύρο σουσάμι, τυράκι τριμμένο, ζάχαρη, κανέλα ή ότι άλλο σκεφτείς, πάντα ανάλογα με τη γέμιση που έχεις βάλει.

Καλύτερα να τα τοποθετήσεις πάνω σε αντικολλητικό χαρτί που θα έχεις στρώσει στο ταψί σου και θα ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο ανάλογα με την συνταγή σου. Συνήθως στου 180ºC για 25′ – 30′.

*Ιδέα: Αν θέλεις να κάνεις γλυκό πιτάκι τσίμπησέ το, λίγο, στη ζάχαρη και πρόσθεσε λίγη βανίλια ή ξύσμα πορτοκάλι ή λεμόνι. Μπορείς ακόμα να βάλεις και λίγη σοκολάτα ή ότι άλλο σκεφτείς, ας πούμε, αν το γεμίσεις με σοκολάτα, ταιριάζει πολύ το πιπέρι! Αν πάλι θα το κάνεις αλμυρό, τότε τσίμπησέ το, λίγο, στο αλάτι, βάλε πιπέρι, αν θες και κάποιο μυρωδικό ή μπαχαρικό, λίγη λιαστή ντομάτα, μουστάρδα, ketchup ή ψιλοκομμένη ελίτσα ή πιπεριά, κάτι, που φυσικά, θα ταιριάζει με το περιεχόμενο. Είπαμε η μαγειρική θέλει όραμα και φαντασία.

Advertisements