zucchini chips

Πέντε μόλις λεπτά θα σου χρειασθούν για να φτιάξεις αυτό το τόσο υγιεινό snack που θα προσφέρεις μαζί με ένα ποτάκι, ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί.

Είναι υγιεινά, είναι γρήγορα, είναι διαφορετικά, είναι γευστικά και κυρίως ΔΕΝ παχαίνουν.

Θα τα φτιάξεις αν είναι λίγα (δηλαδή ένα κολοκύθι ή δύο το πολύ) στο φούρνο μικροκυμάτων  ή (καλύτερα, για μένα) στο φούρνο. Είναι  λεπτά, ελαφρά αλατισμένα και σχεδόν λιώνουν στο στόμα.

Μπορείς να τα τρως συνέχεια και κάθε μέρα χωρίς καμμία τύψη και χωρίς να σε σκανδαλίζει η ιδέα των πατατατακίων ή των ξηρών καρπών, των nachos και όλων των παρεμφερών.

Κολοκύθια Chips βήμα-βήμα

Το βασικό σου εξάρτημα είναι φυσικά το μαντολίνο.  Αφού λοιπόν πλύνεις καλά τα κολοκύθια σου θα τα περάσεις από το μαντολίνο και θα βάλεις τις φέτες μία-μία πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν καλά.  Καλό είναι να βάλεις και ένα απορροφητικό χαρτί και από πάνω και να πατήσεις καλά πάνω από τα κολοκύθια για να αφαιρέσεις όσο περισσότερη υγρασία γίνεται.zucchini step by step

Αν τα ψήσεις στο φούρνο μικροκυμάτων θα τα στρώσεις ένα-ένα σε ένα λαδωμένο πιάτο και θα τα περάσεις με ελάχιστο λάδι με τη βοήθεια ενός πινέλου.  Θα ρίξεις ελάχιστο αλάτι και θα τα βάλεις στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν περίπου σε 4-5 λεπτά.  Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος, πόσο λεπτές είναι οι φέτες και πόσο πολύ λάδι έχεις βάλει.

Επειδή, συνήθως, οι φούρνοι μικροκυμάτων παίρνουν μικρά πιάτα θα πρέπει να επαναλάβεις τη διαδικασία πολλές φορές.

Πανεύκολα θα τα φτιάξεις στον κανονικό φούρνο. Εγώ αυτό κάνω γιατί, νομίζω ότι, γίνονται νοστιμότερα και καλύτερα!  Θα στρώσεις τις φέτες πάνω σε αντικολλητικό χαρτί θα τις περάσεις με ελάχιστο λάδι (με ένα πινέλο ή ακόμα καλύτερα ένα spray) και λίγο αλατάκι και θα ψήσεις για 40 περίπου λεπτά στους 110°C μέχρι να ροδίσουν.

Μπορείς, αν θέλεις, να ανακατέψεις το λάδι με λίγο αλάτι και πιπέρι ή κάποιο άλλο μυρωδικό και να τα περάσεις ελαφρά. Προσοχή θέλει πολύ ελαφρύ πέρασμα (αν δεις ότι έχει παραπάνω λάδι να το μαζέψεις με απορροφητικό χαρτί) και ο λόγος είναι ότι τα κολοκυθάκια θα συρρικνωθούν στο φούρνο οπότε δεν θέλεις να γίνουν πολύ αλμυρά ή πολύ λιπαρά.

Αν έχεις ένα spray λαδιού (είτε από τα έτοιμα που πουλάνε στο εμπόριο ή φιάλη με spray που μπορείς να χρησιμοποιήσεις) θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα.oil spray mister

 

Μπορείς να τα σερβίρεις με ένα δροσερό dip γιαουρτιού της αρεσκείας σου ή με υπέροχη sour cream.

Advertisements