parmezan chicken.jpg

To κοτόπουλο είναι ένα συνηθισμένο φαγητό, φτηνό και πολύ γρήγορο στο μαγείρευμα του. Πολλές νοικοκυρές το προτιμούν γιατί μαγειρεύεται γρήγορα και με πολλούς τρόπους δεν στοιχίζει πολλά και συνήθως αρέσει σε όλους.

Θυμάμαι, μικρά όταν ήμασταν, τρώγαμε κοτόπουλο πολύ συχνά στο σπίτι.  Πάντα λοιπόν η μαμά μας μας σέρβιρε το ψαχνό, το στήθος, το άσπρο από το κοτόπουλο και, εκείνη μαζί με τον μπαμπά, μοιραζόντουσαν τα μπουτάκια και τις φτερούγες, λέγοντας ότι μας έδινε το καλύτερο κομμάτι…., μέχρι που και, εγώ και ο αδελφός μου ξυπνήσαμε, δοκιμάσαμε αυτά τα κομμάτια που δεν μας έδινε γιατί… και καλά θυσιαζόταν!

Και φυσικά αποφασίσαμε να θυσιαστούμε, εμείς αντί για τους γονείς, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία, καμία, για τους περισσότερους τουλάχιστον, ότι αυτά είναι τα καλύτερα κομμάτια του κοτόπουλου και ευτυχώς, πια, στο εμπόριο βρίσκεις χωριστά φιλέτα από στήθος ή μπουτάκια.

Όμως για πολλά χρόνια έλεγα ότι δεν μου αρέσει το στήθος του κοτόπουλου γιατί είναι στεγνό και άνοστο σαν χασές. Ωστόσο, εκτός του ότι είναι μεγαλύτερο κομμάτι και πιο ευπαρουσίαστο σε ένα τραπέζι, είναι και πιό διαιτητικό αν θέλεις να κάνεις προσεκτική διατροφή.  Και μεμε τις μαγειρικές ανακάλυψα ότι το στήθος του κοτόπουλου με τη σωστή επεξεργασία γίνεται ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ και δεν μοιάζει καθόλου με το στεγνό κομμάτι που μπορεί να σκέφτεσαι.

Εδώ λοιπόν θα φτιάξουμε ένα στήθος κοτόπουλου που δεν θα είναι ακριβώς για δίαιτα αλλά θα είναι νόστιμο και μοσχομυρωδάτο που θα σου αρέσει τόσο πολύ που θα το φτιάξεις ξανά και ξανά και ξανά.  Ένα κοτόπουλο με ιταλικές επιρροές αφού θα το τυλίξουμε σε μια κρούστα από υπέροχη παρμεζάνα και θα το περιχύσουμε με φρέσκο βούτυρο και σκορδάκι.  Σου άνοιξα την όρεξη ε; είμαι σίγουρη γι’αυτό.

Υλικά για 6 άτομα και χρόνος 30΄-40΄:

  • 6 κομμάτια φιλέτο κοτόπουλο στήθος, χωρίς το κόκκαλο και αν θέλεις κομμένο — οριζόντια — στη μέση
  • ½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά ή γαλέτα
  • ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • ¼ του φλιτζανιού γάλα
  • 3-4 κλαράκια μαϊντανό
  • ¼ του φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο φρέσκο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού και λίγο ξύσμα
  • Πάπρικα (καλύτερα καπνιστή)
  • Αλάτι
  • Φρέσκο τριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ανακατεύεις, σε ένα μπολ την τριμμένη φρυγανιά ή τη γαλέτα με την παρμεζάνα, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.

Σε ένα βαθύ πιάτο θα βάλεις το γάλα στο οποίο θα βουτήξεις τα κομμάτια του κοτόπουλου και κατευθείαν τα γυρνάς στο μείγμα με τη φρυγανιά και την παρμεζάνα.

Τα τοποθετείς σε ένα ταψάκι αντικολλητικό (καλύτερα) ή σε ένα pyrex ή άλλο πυρίμαχο σκεύος και ετοιμάζεις τη σάλτσα που θα το περιχύσεις. Ανακατεύεις λοιπόν το λιωμένο βούτυρο, με το σκόρδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και περιχύνεις με αυτό το κοτόπουλο. Πασπαλίζεις με λίγη καπνιστή πάπρικα και ψήνεις στους 180°C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος του κοτόπουλου και καλό είναι τα κομμάτια να είναι κομμένα ομοιόμορφα — στο ίδιο πάχος — .  Αφού ελέγξεις αν είναι έτοιμο (θα κάνεις μια τομή στη μέση ενός φιλέτου και θα ανοίξεις λίγο για να βεβαιωθείς ότι δεν έχει καθόλου αίμα πριν το βγάλεις από το φούρνο.

Μπορείς να το συνοδέψεις με ψητά ή σοταρισμένα λαχανικά (καρότα, μανιτάρια, κολοκύθια, μελιτζάνες) με ρυζάκι ή πουρέ ή ακόμα και με μία φρέσκια ή βραστή σαλάτα της αρεσκείας σου.

Advertisements