salmon burgers

Αυτά τα burgers που σου προτείνω είναι ανάλαφρα και είναι η light αντικατάσταση ενός burger από μοσχάρι ή χοιρινό που θα αρέσει σε όλους και κυρίως στα παιδιά που δεν αγαπούν και τόσο πολύ το ψάρι.  Είναι και μια αλλαγή, κάτι διαφορετικό από ότι έχεις συνηθίσει μέχρι τώρα.

Κατά τα άλλα μπορείς να τα σερβίρεις κανονικά σαν burgers με ψωμί, κρεμμυδάκι, μαρουλόφυλλα και φέτες τομάτας και μία sauce ή και σκέτα με μία σαλάτα ή ψητά λαχανικά ή βραστή σαλάτα της αρεσκείας σου.  Ταιριάζουν με όλα ακόμα και με πουρέ ή πατάτες τηγανιτές ή ρυζάκι.

Τους ταιριάζει τρελά με μία απλή μαγιονέζα ή μια μαγιονέζα με έντονο λεμόνι ή μουστάρδα , αν σου αρέσει.  Αυτό όμως που θα απογειώσει τη γεύση τους θα είναι να φτιάξεις μια σκορδάτη μαγιονέζα… γαλλιστί «aioli»* με την προσθήκη φρέσκου avocado.  Στην πραγματικότητα είναι ένα διαφορετικό dip avocado, μαγιονέζα και σκόρδο πανεύκολο, γευστικό, υγιεινό και θα σου αρέσει πολύ.  Αυτό μπορείς να το απλώσεις όπως θα έκανες με οποιαδήποτε sauce στα στρογγυλά ψωμάκια ή σε ένα μπολ δίπλα.

salmon burgers with avocado aioli

Ξεκινάμε με τα burger σολομού.

Θα χρειασθείς για 4 άτομα:

  • 800 γρ. φρέσκο σολομό (χωρίς κόκκαλο ή πέτσα και χοντροκομμένο)
    • Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις 6-8 φιλέτα σολομό κατεψυγμένο (Χ 120 γρ. ή 125 γρ. το καθένα)
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο
    • αν δεν βρεις μπορείς να βάλεις το πράσινο μέρος από ένα-δύο φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε πολύ ψιλά κομμάτια
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. φρέσκο πιπέρι
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κούπα από ψιλοκομμένα αρωματικά (ότι σου αρέσει)
    • εγώ προτιμώ τον μαϊντανό αλλά μπορείς να βάλεις μαϊντανό, άνηθο, λεμονοθύμαρο, φρέσκια ρίγανη, κόλιανδρο όλα μαζί ή όποια επιλογή σου αρέσει.
  • Ελαιόλαδο (ελάχιστο) για να αλείψεις τα burgers πριν το ψήσιμο.

Διαδικασία

  1. Κόψε το  σολομό σε πολύ μικρά κομμάτια και βάλε τα στην κατάψυξη για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια πέρασε τα από το multi και άλεσε λίγο (να είναι χοντρά τα κομμάτια).
  2. Αλατοπιπερώνεις καλά, προσθέτεις το σχοινόπρασο και τα μυρωδικά και ανακατεύεις καλά.
  3. Ανάβεις το grill του φούρνου σου και μέχρι να ζεσταθεί πλάθεις τα μπιφτέκια και τα τοποθετείς  σε ένα ταψί.  Αλείφεις με λίγο λάδι και βάζεις το ταψί ψηλά στο φούρνο.   Ψήνεις τα μπιφτέκια για 3 με 4 λεπτά από τη μία μεριά, τα γυρίζεις και ψήνεις για 2 λεπτά ακόμα.
  4. Πριν τα βγάλεις από το φούρνο θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι έχουν ψηθεί καλά.

Για το aioli avocado θα χρειασθείς:

avocado aioli.jpg

  • 1 ώριμο avocado
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά χωρίς σπόρους και κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες
  • ¾ μίας κούπας μαγιονέζα
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο
  • ½ lime το χυμό και το ξύσμα
  • Αλάτι – Πιπέρι

 

Πανεύκολα ξεφλουδίζεις το avocado και αφού το πολτοποιήσεις το ανακατεύεις με τα υπόλοιπα υλικά στο blender.  Δοκιμάζεις  και αδειάζεις σε ένα μπολ για να σερβίρεις μαζί με τα έτοιμα burgers.

Δεν θέλεις ούτε μία ώρα για να τα ετοιμάσεις όλα αυτά και να έχεις ένα δροσερό και γευστικό γεύμα στο τραπέζι (αρκεί να έχεις φροντίσει να ξεπαγώσεις τον σολομό αν έχεις στην κατάψυξη) και φυσικά να έχεις ώριμα avocados στο σπίτι.

Θα σου πω όμως ένα μυστικό: ένας Κρητικός, ο Χρήστος Δαμαλάς,  ο πρώτος που έφερε avocados από το Ισραήλ και ξεκίνησε την καλλιέργεια στην Ελλάδα έφτιαξε (σε αλουμινένια και γυάλινη συσκευασία) έτοιμο avocado που μπορείς να έχεις στο ψυγείο σου  για όποτε σου χρειασθεί.  Η εταιρεία λέγεται AVOÈL, και βρήκα σε γυάλινο δοχείο (130 γρ.) «Avocado με μυρωδικά και λεμόνι» και σε αλουμινένια συσκευασία (200 γρ.) «Avocado Dressing pulp» (και τα δύο έχουν διάρκεια γύρω στους 5 μήνες και στοιχίζουν κάτω από 5€ –για την ακρίβεια 4,99€ και 4,43€). Εγώ τα βρήκα στο MEGA AB αλλά είμαι σίγουρη ότι θα υπάρχουν και αλλού. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για τα σημεία πώλησης κοντά στην περιοχή σου γράφοντας στο info@avoel.com.

Κάνε όπως εγώ, κράτα μία συσκευασία, κλειστή, στο ψυγείο, και άνοιξε μία από αυτές ΜΟΝΟ αν δεν έχεις βρει avocados.  Το μυστικό μου είναι ότι όταν βρω ωραία, καλά avocados, τα αγοράζω και φτιάχνω διάφορες από τις συνταγές μου αλλά αν δεν τα χρησιμοποιήσω τα κόβω φέτες μέσα σε δροσερές πράσινες σαλάτες ή πατατοσαλάτες ή τα λυώνω λίγο με λάδι και λεμόνι και τα τρώω με ψωμάκι ή πιτούλα αραβική.

*aioli: Η σκορδάτη μαγιονέζα που προφέρεται αγιολί, από τη γαλλική λέξη ail (αιγ), που σημαίνει σκόρδο. 

 

Advertisements